Verdwenen straten en straatnamen
Index :Bajonetstraat, Boskampweg, Geweerweg, Heikampweg, Kanonsweg, Klarenbeekscheweg , Orderparkweg, Kleiweg , Leemweg , Pistoolweg, Sabelweg, Spitsbergen, Waterloo, Zesslagweg,
Klarenbeekscheweg 1919
Klarenbeekscheweg. Op de kaart van 1919 is te zien dat de Klarenbeekscheweg liep van de Waterloseweg (nu PWAlaan) via de Blekersweg en bij de Jachtlaan over het spoor. Dan rechtsaf buigend over wat nu een fietspad is en sinds kort de Veenweg heet. Dan volgt de route over de huidige Europaweg tot ongeveer de Ugchelensegrensweg.Zie de groene lijn.
Men beweert dat de naam is afgeleid van de Villa Klarenbeek die op het Sparta terrein heeft gestaan en waar de weg ook begon.
In de gemeentenotulen van 1922 wordt duidelijk dat er in Ugchelen ook een Klarenbeekseweg bestond. Deze was overduidelijk vernoemd naar de molen "de Klarenbeek" waar hij langs liep.
Besloten werd om ter hoogte van de Goudvink de straten aan elkaar te verbinden.
Later werd dit de Europaweg.

Kleiweg
Kleiweg. De kleiweg heeft van 04-08-1921tot 1950 als zandweg bestaan en stond bij de Gemeente Apeldoorn breschreven als: den weg loopende van Waterlooscheweg tot Veenweg (voorheen zijtak van Veenweg) genoemd Kleiweg.
In 1950 veranderde naam in Gerard Doulaan.

![]() |
De Kleiweg (2) is in 1950 verlegd en veranderd in Gerard Doulaan. De laan van Spitsbergen is vanaf de Postweg (1) tot de Europaweg, voorbij de spoorovergang 2 aangelegd |
Leemweg
Leemweg. De leemweg was een onverharde weg die liep van de Waterloseweg naar de Ordeparkweg. Tegenwoordig zijn dit respectievelijk de Frans van Mierisstraat en de Germanenlaan.
De Leemweg was meer een zandpad dan een weg die toegang bood naar 3 woningen. De naam leemweg zou ontleent kunnen zijn aan het verleden van het Order Veen. Andere namen destijds in de wijk die daar mogelijk mee te maken hebben zijn de Veenweg, Zesslagweg en de Kleiweg.
Tussen 1941 en 1951 stonden er 3 woningen met de nrs. 4, 10 en 12, in 1958 waren dat nog de nrs. 4 en 12.
Lang hebben die er ws. ook niet meer gestaan omdat in 1962 de Laan van Orden is aangelegd.
Officieel heeft de straat van 1924 tot 04-09-1962 bestaan.Daarna is deze door de stedebouwkundige vormgeving in het uitbreidingsplan Orden A opgeheven.
1954 Leemweg

![]() |
Turfweg. Het gedeelte van de huidige Hobbemalaan van de Pieter de Hoochlaan tot aan de Mauvestraat heette tot 30-03-1950 de Turfweg.
Vanaf dan staat in de raadsnotulen vermeld: de Turfweg lopende van de Ordermolenweg (Mauvestraat) tot de Veenweg ( Pieter de Hoochlaan) veranderd in Hobbemalaan.
Tegelikertijd is de Hobbemalaan verlegnt tot aan de Laan van Orden.
Kaart volgt.