Verdwenen namen en straatnamen
Index straten :Bajonetstraat, Berghuizerweg, Boskampweg, Geweerweg, Heikampweg, Kanonsweg, Klarenbeekscheweg , Kleiweg , Lammerweg, Leemweg , Orderparkweg, Orderenkweg, Pistoolweg, Ramweg, Sabelweg, Spitsbergen, Spitsbergenweg , Turfweg , Waterloo, Zesslagweg,
Index namen: Hooge Berghuys, de Pass / Hoogenhof, Orderenk , Ritbergh, Spitsbergen, Waterloo,
Banjonetstraat, Sabelw, Pistoolw, Kanonsw,Geweerw.
Bajonetstraat, Sabelweg, Pistoolweg, Kanonsweg en Geweerweg. Op 5 september 1921 werd besloten om deze, wat militaristisch aandoende namen te herdopen in namen die verband houden met schapen. Het houden van schapen voor de mest is onlosmakelijk verbonden met het eeuwenoude landbouwsysteem op de Apeldoornse Enk. De gemeente zag in dat ook de naam van de oude Schotweg niet moest worden afgeleid van wapentuigen maar van 'schotten', in de zin van schaapskooien. Zo werd het besluit gemotiveerd om verschillende straten te herdopen: Bajonetstraat werd Hamelweg, Geweerweg werd Ooiweg, Pistoolweg werd Ramweg en Sabelweg werd Hoefweg. Het woord 'hamel' betekent: besneden ram. De Kanonsweg werd eerst Lammerweg genoemd, vervolgens herdoopt in Koning Lodewijklaan en later gedeeltelijk veranderd in prinses Beatrixlaan."
Onderstaande kaart is de enige kaart waar één van de oude "wapen" straatnamen terug te vinden is. n.l. de Bajonetstraat de latere Hamelweg. De andere oude namen zijn "dank zij het Coda archief" alleen nog op oude bouwaanvragen terug te vinden.
Bajonetstraat
Berghuizerweg
Tegenwoordig loopt de Berguizerweg tot aan de Kleibergweg en gaat dan over in de Sportlaan.Voor 1912 liep de Berhuizerweg door naar Assel en maakte deel uit van een belangrijke handelsroute een Hesseweg. Op het kaartje de middelste weg boven het Berghuis. De huidige Sportlaan heette toen de Orderenkweg.
De berghuizerweg was onderdeel van de Hesseweg deze liep via Barneveld, langs de Heilige Geest kapel in Assel via de berghuizerweg, eendrachtstraat en de reigersweg richting het oosten.
Berghuizerweg
Klarenbeekscheweg 1919
Klarenbeekscheweg. Op de kaart van 1919 is te zien dat de Klarenbeekscheweg liep van de Waterloseweg (nu PWAlaan) via de Blekersweg en bij de Jachtlaan over het spoor. Dan rechtsaf buigend over wat nu een fietspad is en sinds kort de Veenweg heet. Dan volgt de route over de huidige Europaweg tot ongeveer de Ugchelensegrensweg.Zie de groene lijn.
Men beweert dat de naam is afgeleid van de Villa Klarenbeek die op het Sparta terrein heeft gestaan en waar de weg ook begon.
In de gemeentenotulen van 1922 wordt duidelijk dat er in Ugchelen ook een Klarenbeekseweg bestond. Deze was overduidelijk vernoemd naar de molen "de Klarenbeek" waar hij langs liep.
Besloten werd om ter hoogte van de Goudvink de straten aan elkaar te verbinden.
Later werd dit de Europaweg.
Kleiweg
Kleiweg. De kleiweg heeft van 04-08-1921tot 1950 als zandweg bestaan en stond bij de Gemeente Apeldoorn breschreven als: den weg loopende van Waterlooscheweg tot Veenweg (voorheen zijtak van Veenweg) genoemd Kleiweg.
In 1950 veranderde naam in Gerard Doulaan.

![]() |
De Kleiweg (2) is in 1950 verlegd en veranderd in Gerard Doulaan. De laan van Spitsbergen is vanaf de Postweg (1) tot de Europaweg, voorbij de spoorovergang 2 aangelegd |
Lammerweg
Lammerweg, voorheen Kanonsweg en later Koning Lodewijklaan en nu de Prinses Beatrixlaan
De Kanonsweg werd eerst Lammerweg genoemd, vervolgens herdoopt in Koning Lodewijklaan en later gedeeltelijk veranderd in prinses Beatrixlaan.
Lammerweg. Zie de rode stippellijn.
09-09-1921 : de Kanonsweg veranderd in Lammerweg. GAA-dossier s169/1921.
08-02-1962 : de Lammerweg vervalt en gaat geheel op in de Koning Lodewijklaan.
Koning Lodewijklaan.
15-10-1912 : weg oostelijk van locaalspoor van Gedenknaald tot Sprengenweg genoemd Koning Lodewijklaan. GAA-dossier s169/1939.
08-02-1962 :de geprojecteerde verlenging van de Koning Lodewijklaan ook zo te noemen zodat deze laan loopt van de Gedenknaald tot de Asselsestraat.
10 april 1968: de loop van de weg gewijzigd in van het kruispunt bij de Gedenknaald tot de Prins Willem-Alexanderlaan.
23 augustus 1968: de loop van de Koning Lodewijklaan gewijzigd in van het kruispunt bij de Gedenknaald tot de Sprengenweg.
26 augustus 1968: met intrekking van het besluit van 13 maart 1968 betreffende de Koning Lodewijklaan wordt thans de naam Prinses Beatrixlaan ingevoerd.

Leemweg
Leemweg. De leemweg was een onverharde weg die liep van de Waterloseweg naar de Ordeparkweg. Tegenwoordig zijn dit respectievelijk de Frans van Mierisstraat en de Germanenlaan.
De Leemweg was meer een zandpad dan een weg die toegang bood naar 3 woningen. De naam leemweg zou ontleent kunnen zijn aan het verleden van het Order Veen. Andere namen destijds in de wijk die daar mogelijk mee te maken hebben zijn de Veenweg, Zesslagweg en de Kleiweg.
Tussen 1941 en 1951 stonden er 3 woningen met de nrs. 4, 10 en 12, in 1958 waren dat nog de nrs. 4 en 12.
Lang hebben die er ws. ook niet meer gestaan omdat in 1962 de Laan van Orden is aangelegd.
Officieel heeft de straat van 1924 tot 04-09-1962 bestaan.Daarna is deze door de stedebouwkundige vormgeving in het uitbreidingsplan Orden A opgeheven.
1954 Leemweg

![]() |
Orderenk
Daar waar op deze kaart het Orderenk is aangegeven is tegenwoordig o.a. de WillemIII Kazerne. Bij het Berghuis (rode 1) begint tegenwoordig de Sportlaan maar dat was in 1880 de Orderenkweg (blauwe pijltes) Het meest rechter pijltje was de kruising over de Polhoutlaan. Onderaan deze kaart bij de rode 2 is de Germanenlaan die toen de Orderparkweg heette.
Orderenk, Orderenkweg
Orderveld
Het gebied tussen het Berghuis (nu ook de Victoria boys) midden boven en het spoor onder en de Berghuizerweg (GovertFlinckstraat) was nagenoeg onbebouwd. Op een kaart van 1870 loopt dit zelfs door tot aan de Goudvink.
Orderveld
Ramweg
Ramweg, voorheen Pistoolweg.
Pistoolweg
22-08-1913 : weg van Groeneweg tot Schotweg genoemd Pistoolweg.
09-09-1921 : de Pistoolweg veranderd in Ramweg.
08-02-1962 : de Ramweg loopt van de Bartelsweg tot de Koning Lodewijklaan.
23 augustus 1968: de loop van de Ramweg gewijzigd in van bartelsweg in westelijke richting.
Ramweg: zie rose pijlen.
Ramweg

Spitsbergen
Spitsbergen is van oorsprong de naam van een boerderij die gestaan heeft ongeveer waar nu de Orca aan de Germanenlaan is. Veel is er niet bekend over deze boerderij maar hij was in zeker mate toch belangrijk want lange tijd werd de buurt Spitsbergen genoemd. Later kwam er een straat Spitsbergen dat werd daarna de Jan van Goyenlaan. De naam Spitsbergen werd vanaf dan gebruikt voor de Laan van Spitsbergende ringweg van Apeldoorn en er kwam ook nog een school Spitsbergen.
Spitsbergen
Spitsbergenweg
de Spitsbergenweg wordt slechts 1 keer genoemd als voorstel in de gemeenteraad van 1913. Vooralsnog is er geen bewijs gevonden of dit voorstel voor een deel van de Waterloseweg is aangenomen. We gaan er dan ook van uit dat dit voorstel het niet gehaald heeft.
Spitsbergenweg

Turfweg
Turfweg. Het gedeelte van de huidige Hobbemalaan van de Pieter de Hoochlaan tot aan de Mauvestraat heette tot 30-03-1950 de Turfweg.
Vanaf dan staat in de raadsnotulen vermeld: de Turfweg lopende van de Ordermolenweg (Mauvestraat) tot de Veenweg (Pieter de Hoochlaan) veranderd in Hobbemalaan.
Tegelijkertijd is de Hobbemalaan verlengt tot aan de Laan van Orden.
Uit onderstaande kaart van rond 1870 blijkt dat de Turfweg (Rood) toen doorliep tot de Berghuizerweg.
De Ruysdeallaan toen Zesslagweg (geel) en de Frans van Mierisstraat toen Waterloseweg (blauw) zijn hier ook nog duidelijk te zien.
Turfweg
Zesslagweg.
Zesslagweg.
Op de onderstaande kaart uit 1823 loopt de zesslagweg in het midden van rechts naar links. Tussen de Waterloseweg en de Orderbeek staan 6 woningen ingetekend. De woningen waar de Zesslagweg naar is genoemd zijn eind 1800 afgebrand. Op deze plek heeft Maarten de Vries in 1904 een winkelpand gebouwd dat in 2001 is afgebroken voor de bouw van de huidige woningen. De naam Zesslagweg werd in 1950 vervangen door de Ruysdaellaan