Ruysdaellaan

U bevindt zich hier:  >>> Straten Q- R  >>> Ruysdaellaan 

Ruysdaellaan 30-03-1950; de Zesslagweg lopende van de Waterloseweg ( Frans van Mierisstraat) tot de Ordermolenweg (Mauvestraat) veranderd in Ruysdaellaan.

Zesslagweg 22-08-1913;weg van Waterlooscheweg tot Ordermolenweg genoemd Zesslagweg.

 

Salamon Jacobsz. van Ruysdael 1600-1670,was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de Gouden eeuw. Hij was vooral bekend om zijn rivierlandschappen. Zijn oorspronkelijke naam was de Goyer, totdat zijn broer Isaack hun naam veranderde in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum(Wikipedia)

De Ruysdaellaan loopt van de Frans van Mierisstraat tot de Mauvestraat.(vroeger Ordermolenweg)

De Ruysdaellaan heette tot ongeveer 1950 de Zesslagweg.
Er zijn mensen die beweren dat er vroeger een rij van 6 woningen heeft gestaan maar het lijkt er meer op dat de naam had te maken met de andere oudere namen in de buurt: Turfweg, Veenweg enz.Op de hoek Frans van Mierisstraat hebben wel huizen gestaan die vlak voor 1900 zijn afgebrand, daarna heeft dhr. de Vries er een kruidenierszaak gebouwd 1906.Daarna werd het dus Ruysdaellaan passend bij de andere straten die naar Nederlandse schilders zijn genoemd.

 

Ruysdaellaan. Verkeer voor de plaatselijke bedrijven Aartsen constructiiebouw en Sangers Poetskatoen. Foto: mevr. Jansen.

 

Ruysdaellaan 1

Dit pand is door kruidenier de Vries van de Waterloseweg als bakkerij gebouwd en gebruikt.

 

Foto: G.Aartsen Magazijn, productiehal en kantoor.

 

 

Ruijsdaellaan

Foto: Dick Witteveen 1984 

 

Direct na de oorlog heeft dhr. A. Aartsen het pand aan de Ruysdaellaan 1 van kruidenier de Vries gekocht en is daar zijn bedrijf begonnen. Al snel werd er naast het hoofdgebouw nog een grote bedrijfshal gebouwd met daarnaast een lager gedeelte voor o.a. het kantoor en de kantine. Naast de bouw van industriële wasmachines en drogers werden ook grote opleggers (VCA) voor het Nederlandse leger gereviseerd. Na verloop van tijd ging men meer over op kleinere staalconstructies als trappen en hekken. lees verder bij Fa. Aartsen.....

 

Fa. Aartsen

 

 

De parkeerplaats aan de Ruysdaellaan met in de jaren 80 nog goed zichtbaar de bedrijfshallen van Wasserij Geurts en later de Neon reclame. Ruysdaellaan

 

Foto: G.Aartsen. Een industriŽle droogmachine zoals deze bv bij wasserij Meijer werd gebruikt. Op de achtergrond de Waterloseweg, het hoekhuis Waterloseweg / Ruysdaellaan staat er nog niet.

 

2014 

 

Foto: Ronald Betman de schuren die bij het pand van de kruidenier aan de Frans van Mierisstraat behoorden. De witte schuur heeft dienst gedaan als kolenschuur en is later verhuurd aan Sangers Poetsdoeken aan de Frans van Mierisstraat

 

Foto: Ronald Betman. Ruysdaellaan

 

Ruysdaellaan Lucasschool. Foto: Chris de Boer. Op de achtergrond de Flats en rechts de ACS aan de Hobbemalaan.

 

Ruysdaellaan 6, Foto: Jan Oonk. Naast de schuren van Sangers en op de achtergrond de wasserij ACS. Mijn ouders hadden veel land naast en achter ons huis dat liep van de ruysdaellaan tot over de huidige hobbemalaan. Mijn moeder moest op vraag van de gemeente het land naast en achter ons verkopen. Op het verkochte land werden eerst allemaal nood lokalen geplaats en die hebben er een paar jaar gestaan.Op een zeker moment moest ons huis onder druk van de gemeente ook verkocht worden anders werd het onteigend maar we hebben er nog wel een paar jaar gewoond. Na de verkoop eind jaren 60 is ons huis en meerdere woningen afgebroken voor de nieuwbouw van de school, die ondertussen ook alweer verdwenen is. Jan Oonk

 

Foto: Jan Oonk fam. Oonk in hun tuin met aan de overkant links op de achtergrond firma Aartsen en rechts wasserij Geurts aan de Zanderijweg.

 

Foto J.W. Bergman 

 

2011 

 

straatbeeld

1958 Foto J.W. Bergman Ruysdaellaan in zuidelijke rchting, gezien vanaf de Frans van Mierisstraat ( Waterloseweg).

 

 

Foto J.W. Bergman, Archief www.verenigingoud apeldoorn. Beste, Ik ben al een aantal malen door de Ruysdaallaan gefietst en elke keer viel de bult in die straat me weer op. Hij is ca 4 meter hoger dan de ernaast gelegen Orderbeek. Zou het kunnen zijn dat die plek een oude vestigingsplaats in Orden was? Vroeger in de vroege middeleeuwen moet Orden nogal drassig en een veengebied zijn geweest dus dan was zo'n droge plek wel goed om op te wonen. Heeft iemand hier een idee over? Met vriendelijke groet, Henk Weltje

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl 

 

Ruysdaellaan 11. DdG 2014 

 

Ruysdeallaan 13-15. DdG 2014 

 

 

1958 Foto J.W. Bergman Ruysdaellaan hoek Mauvestraat (Ordermolenweg) . Het hoekhuis waar op nr 22 E.J.de Geit woonde. Op de achtergrond is de schoorsteen van de ACS (Apeldoornse Chemische Stoomwasserij ) goed te zien. De Hobbemalaan is nog niet doorgetrokken naar de laan van Orden.

 

2012  Inmiddels heeft er al en schoolgebouw gestaan waar eerst de Lucasschool en later de Ambelt in zat. Goed te zien is dat de Hobbemalaan is doorgetrokken, de ACS verdwenen is en er flats zijn gebouwd.

 

Foto J.W. Bergman 

 

Ryusdaellaan in Noordelijke richting.
Boven: 1958
huizen links:

Nr 22 E.J.de Geit. (niet zichtbaar)
Nr 20 J.G Wegh
Nr.18C.N.Grin
Nr.16 C.Blom.
Nr.12 wed. schulenkloppei; D.Wrekenhorst; H. Wrekenhorst.
Nr.10 wed. Borgelt
Nr.06 G.Oonk, wed Oonk
Nr.2-4 Pakhuis de Vries.

Het witte pand midden op de foto is kruidenier en Kolenhandel de Vries.
De schoorsteen rechts is van wasserij Fa.Top later poetsdoeken Fa. Sangers.
De koningin Wilhelmina school ( nu de Wegwijzer ) staat ook al in het lege achterland.Huizen rechts:

Nr.11 H.A.Ketel ( wit huisje rechtsvoor)
Nr.7 G.Mulderij
Nr.1 machinewerkplaats Aartsen

 

1998  De woningen links hebben plaats gemaakt voor de Lucasschool en later de Ambeltschool. Het pand van kruidenier (inmddels) Ligtenberg staat er nog wel.

 

2012 De school heeft nu plaats gemaakt voor de aanstaande nieuwbouw. Door de financiele crisis laat die nog even op zich wachten, er word gras ingezaaid waardoor er een gezelig veld ontstaat. De nieuwbouw van het winkelcentum in de wijk gaat toch door, waardoor er op dit veldje huizen gebouwd moeten worden. Hier kunnen de mensen wonen die voor de niewbouw van het Winkelcentrum Orden moeten wijken.

 

Verder