Ordermolenweg

U bevindt zich hier:  >>> Straten O - P  >>> Ordermolenweg 

De Ordermolenweg is uiteraard een verwijzing naar de Ordermolen die aan het begin van deze weg bij de huidige Laan van Spitsbergen stond. Voorheen was de Ordemolenweg onderdeel van de Waterloseweg. Eind jaren 50 toen de straten van Orden op de schop gingen en bv de laan van Orden werd aangelegd, is dit stuk van naam verandert.

 

Waar mogelijk worden ook de oude Waterloseweg huisnummers vermeld. Zie voor meer uitleg Waterloseweg

 

Foto: Cor Broekhuis. Ordermolenweg 4 voorheen Waterloseweg 223.

 

Ordermolenweg hoek Laan van Spitsbergen. Waar nu de bejaardenwoningen aan de overkant staan, stond vroeger een school de Bron.

 

Foto: Jon Pater 

 

de Bron

 

 

Ordermolenweg 28 vh Waterloseweg 245

 

Ordermolenweg 28. 1949 de familie v.d. Brink gaat emigreren. A.v.d.Brink is timmerman en aannemer en vertrekt met zijn vrouw en 6 kinderen naar in zijn ogen betere oorden. Hij heeft last van alle voorschriften in Nederland . Hierdoor is hij niet in staat het helpen met de wederopbouw vind hij.

 

Ordermolenweg 49 vh Waterloseweg 265

 

Waterloseweg 260 nu Ordermolenweg

 

De hier boven getoonde foto mocht ik van Jan Holtman overnemen en toevoegen aan mijn verzameling over Brink en Orden. Het is door geschildert Pieter van Oostveen n.a.v. onderstaand artikel uit de Apeldoornse Courant. De boerderiij moest in de jaren 30 wijken voor de nieuwbouw van de Willem III kazerne. De schrijver van het stuk spreekt over boerderij Oud Waterloo maar hij had mogelijk een rijke fantasie. Oud waterloo kennen we namelijk wel als wasserij maar die stond niet hier. Op oude kaarten wordt wel gesproken over een Hoeve Hogenhof of Hoogenhof. Deze stond ongeveer tussen het Waardmanshuisje en de Ordermolen. De plek dus waar deze boerderij ongeveer heeft gestaan. Toeval of .......?
Wel weten we dat de familie Kros hier heeft gewoond voordat het pand het veld moest ruimen.

 

Waterloseweg 260

Foto: Jan Holtman. De familie Kros. 

 

Ordermolenweg

Foto: Av.d.Velde. Ordemolenweg ter hoogte van de ingang ( links) naar de boerderij van v. Buren.

 

schilder : E.Pater - archief : J. van Buren. Deze boerderij stond aan de Ordermolenweg hoek Berghuizerweg en tegenover "het bosje van Vos". Het adres was destijds Waterloseweg 310 waar de fam van Buren woonde.

 

Foto: Ineke berends Zoon des Huises , Rijk van Buren.

 

v Buren wlw 310

 

Foto : Henk en Alain van Loon. 1964 

 

Ordermolenweg

 

Ordemolenweg

Foto: Raymond Mouw 2020 

 

Foto: Joop Vos 

 

 

 

Zoekplaatje Boomkwekerij D.Vos.

 

 

Op 4 augustus 1953 schreef de Apeldoornsche Courant: Holbewoner bij Waterbronpark.

Nabij het waterbronpark bovenaan de Waterloseweg woont een bejaarde plaatsgenoot, Theunis Wentink, in een hol waarin een boer z'n vee nog niet zou onderbrengen. Wentink is een eenzelvig man, die men zijn 75 jaar niet aanziet. 's Nachts legt hij zich ter ruste in een gat in de grond waarin zich slechts enkele vodden bevinden, waaromheen hij een stapel stenen heeft gestapeld. Een woonruimte mocht hij zelfs veertig jaar geleden niet bouwen, doch stapelen zonder specie, is wel geoorloofd.Dakbedekking was ook spoedig vervaardigt. Lees hier het hele verhaal >>>Theunis Wentink

In zijn boek "jongens van Orden" verteld A.H.van der Velde hier ook over.

 

Het "hol"van Theunis. 

 

2020 

 

Ordermolenweg 2020

DdG. Op de voorgrond de paarden van manege de "Apeldoornse Ruiter Club"voorheen de dakotaruiters. In de Bosrand in het midden is het bord boven de ingang van de st Victor Groep te zien.

 

Ordermolenweg herfst 2021. Foto: Fien Kuijvenhoven.

 

 

2015

Foto: Joop Vos 

 

2009, zelfe plek als bovenstaande foto.

Waterloseweg 150. Boslust 

 

Waterloseweg 352- Ordermolenweg

 

Archief: Chris van der Ark. 

 

Archief: Chris van der Ark. 

 

Foto: Bea van Rijn. Spoorwachterswoning 79. 

 

Verder