H.W.Mesdagstraat

U bevindt zich hier:  >>> Straten M - N  >>> H.W.Mesdagstraat 

Hendrik Willem Mesdag (Groningen, 23 februari 1831 Den Haag, 10 juli 1915) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf.
Mesdag was de meester-marineschilder van de Scheveningse bomschuiten. Hij behoorde tot de Haagse School. Zijn bekendste werk is het Panorama Mesdag van Scheveningen, tentoongesteld aan de Zeestraat in Den Haag.
Mesdag was een zoon van de stijfselfabrikant, later bankier, Klaas Mesdag en Johanna Willemina van Giffen. Hij werd geboren in Groningen en toonde al jong belangstelling voor tekenen en schilderen. Er is een tekening Waterval van hem bekend die hij maakte toen hij nauwelijks 14 jaar oud was. Zijn Groninger leermeesters waren C.B. Buijs en J.H. Egenberger, directeur van Academie Minerva. Hij leek echter voorbestemd voor een zakenloopbaan in het bedrijf van de familie. Op 23 april 1856 trouwde hij met Sientje van Houten. Ook zij had een artistieke belangstelling. Hun enig kind, Klaas, werd zeven jaar later geboren en overleed op achtjarige leeftijd.
In 1866 gaf Mesdag zijn zakenberoep op en besloot hij definitief als schilder te leven, daarin stevig aangemoedigd door Sientje. (Wikipedia)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tot 1958 heette het eerste deel van de H.W. Mesdagstraat de Ordermolenweg, deze liep met een bocht naar links wat nu de Mauvestraat is. Met de nieuwbouw is de H.W. Mesdagstraat doorgetrokken naar de Zanderijweg. Ga voor het vergroten met de cursor over de onderstaande afbeelding.

 

 

 

H.W. Mesdagstraat, op de foto in 1957 nog de Ordermolenweg. De foto is gemaakt vanaf de spoorlijn doorJ.W. Bergman.Archief: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

 

Foto J.W. Bergman. Archief: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Deze foto is op dezelfde plek gemaakt maar laat iets meer woningen van de Mauvestraat zien. Daarachter de hoogbouw van de Haas en van Brero.

 

Foto: mevrouw Luttikhuizen. In deze woning heeft Bakker J.A.A. Jacobs van 1923 tot halverwege de 50er jaren zijn brood gebakken. De bakkerij zat in het achterhuis.

 

Pieter de Hooglaan hoek H.W. Mesdagstraat, Foto: Raymond Mouw.2021

 

Kindervreugd drumband - HW Mesdagstraat

Foto: Dick Witteveen 1984. Klik op de foto voor meer Kindervreugd en drumband.

 

H.W. Mesdagstraat richting de Ordermolenweg ( nu Mauvestraat) Foto J.W. Bergman Archief: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

 

H.W. Mesdagstraat 30 

 

H.W.Mesdagstraat richting het spoor. 

 

Foto J.W. Bergman. Archief: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

 

HW Mesdagstraat 30, Foto Dick Witteveen. 

 

Foto: Dick Witteveen. 

 

Op de achtergrond het pand van fa. Biwoid

 

Foto: Dick Witteveen. 

 

 

H.W. Mesdagstraat

Foto: Dick Witteveen. 1983 

 

 

De H.W.Mesdagstraat eindigt op de Zanderijweg