fam Bronkhorst

U bevindt zich hier:  >>> Straten K - L  >>> Laan van Orden 

Waterloseweg 207. Nu het parkje aan de Laan van Orden naast het oude winkelcentrum. De familie Bronkhorst runde er cafe Spitsbergen. Foto: Archief Peter Evers.

 

De Bronkhorsten

Stamvader Antonie van Reekum had geen betere vrouw kunnen kiezen dan de Apeldoornse Catharina Christina Bronkhorst, dochter van Berend Bronkhorst (1831-1899) en Mekka Wayenburg (1833-1911). Beiden zijn Apeldoorners van oorsprong en hoewel Berend als arbeider, landbouwer, vrachtrijder, voerman en koopman de kost verdiende, zijn de Bronkhorsten toch het meest bekend door hun café Spitsbergen. Dit café stond in het buurtschap “Brink & Orden”, op de plek waar anno 2001 het winkelcentrum “Alles in Orden” is gevestigd. En de enige herinnering die hier aan het café is overgebleven, zijn de oude beuk en eik die voor “Spitsbergen” stonden.Berend en Mekka Bronkhorst krijgen in een periode van negentien jaar acht kinderen: Gerrit (1856-1877), Catharina Christina (1858-1921, de echtgenote van stamvader Antonie van Reekum), Johannes (öme Hannes”/1860-193.), Roelof (1862-1936), Hendrik (1865-1872), Antonie (1867-….), Anthonia (1869-….) en Heintje, die Pleuntje wordt genoemd (1875-….).Gerrit Bronkhorst is de oudste broer van Catharina Christina. Hij is getrouwd met Aaltje Berkhof en het zijn hun dochters met schoonzonen die we hier zien: Henri Looijen is getrouwd met Anna, Gerrit Dijkkamp is getrouwd met Mekka (tante Mek), Willen Loois is getrouwd met Bertha en Hendrik Borren is getrouwd met Diena.
Gerrit’s dochter Mekka Bronkhorst bouwt de sterkste band met de Van Reekums op, omdat zij als jong meisje “dient” bij haar oom Antonie ( “ome Toon”) en tante Catharina (“tante Catrien”) en dus alle kinderen van zeer nabij meemaakt. De nakomelingen van Antonie en Christina zullen later daarom vaak zeggen dat Mekka “als een zuster” voor hen was. Ze blijven altijd dikke vrienden met Mekka, ook als ze trouwt met Gerrit (Sjors) Dijkkamp en samen met hem Wasserij Bronbeek aan de Waterloseweg in Apeldoorn begint.


uit: Familieboek Van Reekum (maart 2002) blz. 40, 41 en 42

 

Cafe Spitsbergen- fam Bronkhorst

Foto: Alex Donswijk. fam Bronkhorst. v.l.n.r. staand: Henri Looijen, Gerrit ( Sjors) Dijkkamp, Mekka Bronkhorst, Willem loois, Hendrik Borren. V.l.n.r. zittend: Anna Bronkhorst, Aaltje Berkhof, Gerrit Bronkhorst en Dina Bronkhorst.

 

Terug Verder