Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten K - L // Koningslijn

ter Bals

Engbert ter Bals, overgrootvader van Tim werd geboren in Neede en werd dienstknecht en later koetsier. Hij verhuisde naar Brummen waar hij trouwde maar zijn echtgenoot overleed bij de geboorte van hun zoon Johan ter Bals. Hierna verhuisde hij naar Bussum naar zijn familie en daar werd Willem ter Bals geboren. op. Na nog even in Vlaardingen gewoont te hebben vertrok hij op 29-9-1894 naar Apeldoorn, Hofstraat 45 en werd bierbottelaar.

Eenen Gewichtgen dag, dat waren de woorden die Engbert ter Bals gesproken heeft toen hij een Bierbottelarij begon in 1899 in de kelder van het Leienhuis op de hoek van de Nieuwstraat en Korenstraat.

Foto: Tim ter Bals

Zoon Willem wilde iets anders en werd treinconducteur en woonde ook nog kort in Maastricht maar kwam toch in de zaak waar toen ook zijn halfbroer Johan de administratie deed. Het pand aan de Hofstraat 45 werd in 1929 gekocht, de zaak verhuisde en Willem ging er wonen. Overgrootvader Engbert verhuisde naar de Korte Nieuwstraat 10. De halfbroer Johanstopte bij de zaak en begon een administratiekantoor in Loenen.

Foto: Tim ter Bals

Aan de Hofstraat startte Willem ter Bals de limonadeproductie en het bottelen van jenevers,wijnen en likeuren en later de limonadesiropen.
Hier was ook een kelder met een zwaar luik dat open kon met een hijsmechanisme. Aan de ene kant van de kelder lagen de wijnen en aan de andere kant de alcoholische dranken en recepten voor de limonade bereiding.

Tim herinnert zich nog goed dat zijn vader de pectine* ging koken voor het maken van de limonade.
Men had een soort laboarorium (zo als Tim het noemde) en daar werd alles afgewogen.
Jenevers en wijnen werden handmatig gekurkt en voorzien van een krimpcasule.
Boerenjongens, boerenmeisjes,likeuren en verloflikeuren met een laag alcoholpercentage werden veel verkocht aan de zusters van de ziekenhuizen. Maar natuurlijk ook de limonadesiropen, die werden over de hele Veluwe en zelfs aan het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag verkocht…..vooral de Kwast (citroen siroop).

* Pectine is een polysacharide en is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten. Pectine zorgt voor het aan elkaar klitten van de plantencellen zodat de vruchtensappen goed gemengd konden worden met mineraalwater

Foto: Tim ter Bals

Foto: Tim ter Bals. Willem Ter Bals.

De zoon van Willem ( vader van Tim) kwam in de zaak , trouwde en ging wonen bij mevrouw Edauw (Schakel) aan de Brinklaan . Er was weinig woonruimte na de oorlog en daarom ging men gedeeld wonen met de familie Huisman (later tandarts in Beekbergen) Tim zijn ouders gingen later wonen aan de Hofstraat en opa Willem ging wonen in het pand van Ter Hoeven aan de Brinklaan/Nieuwstraat en weer later naar de Anna Pauwlonalaan. In 1968 kwam de grote verhuizing van het bedrijf naar de Koningslijn…

Foto: Tim ter Bals 1967-1969.

De neuwe woning van de Fam. ter Bals.

Koningslijn

Foto: Tim ter Bals.

Het woonhuis van de fam. Ter Bals

Foto: Tim ter Bals 1967-1969.

Foto: Tim ter Bals 1967-1969.

Het nieuwe bedrijfspand van ter Bals nadat men van de Hofstraat is vetrokken.

Rembrandtlaan

Foto: Tim ter Bals.

De hal in aanbouw.

Tim en zijn ouders woonden nog een jaartje aan de Mariastraat in een pand van aannemer Paul en de officiele opening werd een jaar uitgesteld omdat opa Willem overleed aan een hartaanval na een aanrijding op het nieuwe verkeersplein Oudenrijn met zijn Daf Variomatic.

Foto: Tim ter Bals 1967-1969.

Foto: Tim ter Bals

Foto: Tim ter Bals

Foto: Tim ter Bals

Alle productie apparaten werden in 1968 meeverhuisd naar de Koningslijn en de productie ging goed tot dat de literterflessen kwamen en ter Bals daar geen goede aansluitting voor had gevonden. Men heeft nog wel de spoelmachine gekocht voor de literflessen maar niet de flessen zelf. De laatste klant was Julianatoren die alleen maar ter Bals Limonade wilde hebben.
Als groothandel had men Stella Artois, Dommelsch en Oranjeboom bier maar toen Oranjeboom eistte ter Bals hun limonade bij de verplichte klanten gingen leveren zei ter Bals nee en raakten men van de ene op de andere dag het agentschap kwijt.
In ongeveer 1971 werd Co Drost overgenomen. Co Drost bleef in samenwerking met ter Bals zijn eigen klanten bezoeken en begon een slijterij aan de Zilverschoon met een agentschap Brand bier.

Tim was uiteraard de opvolger voor het bedrijf maar omdat de brand Brouwerij te hoge eisen aan de zaak begon te stellen en er inmiddels ook prijsstunters op de markt kwamen, zag hij dit niet zitten.

Foto: Tim ter Bals

Foto: Tim ter Bals

De nieuwe hal klaar voor de opening.

Foto: Ronald Betman

Uitnodiging voor de opening in originele verpakking.