Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen

de Spreng

Van jeugdherberg De Spreng via De Grote Beer naar hostel Stayokay.
De Spreng had de eerste jaren onderdak in twee woningen aan de Jachtlaan, tegenover de Victorkerk. Na vijf jaar werd een ruimere locatie betrokken aan de Soerenseweg. Jaren later werd jeugdherberg De Grote Beer in gebruik genomen aan de Asselsestraat. Nu noemen wij dat hostel Stayokay.

kamphuis "de Trekker".

De Spreng Jachtlaan
Behoefte aan een jeugdherberg in Apeldoorn ontstond in 1929. De Veluwe was in die tijd zeer in trek bij reislustige jongeren. Een aantal actieve leerlingen van de Nijverheidsschool vormden de Stichting voor jeugdherbergen Apeldoorn en Omstreken. Er werd voldoende geld ingezameld om van start te kunnen gaan. De gemeente Apeldoorn stelde aan de Jachtlaan twee woningen beschikbaar. Huisnummers 196 en 198. Omdat de woningen in de buurt van sprengen liggen, werd de jeugdherberg “De Spreng” genoemd.

Op 20 mei 1931 opende burgemeester Jhr.Roosmale Nepveu de jeugdherberg. In de woningen werden 40 bedden geplaatst voor twintig meisjes en evenzoveel jongens. Al na enkele jaren bleek, dat de woningen te weinig uitbreidingsmogelijkheden hadden om aan de vraag naar overnachtingen voor jongeren te voldoen. Binnen twee jaar werden al 1300 overnachtingen geboekt per jaar en kregen nog eens 2400 jongeren te horen dat er geen plaats meer was.

Soerenseweg

De Spreng Soerenseweg
In 1934 verhuisde de Spreng naar Soerenschenweg 204, de prachtige villa “Berg en Bosch”. De gefortuneerde koopman-houthandelaar Johannes Cornelis Wils liet in 1894 op die kavel de villa bouwen. Voordat de jeugdherberg naar de Soerenseweg kwam, heeft Prof. Dr. W. van Bronkhorst, directeur van het “Sanatorium Berg en Bosch” met zijn gezin in de villa gewoond. (Info betreffende het sanatorium kun je vinden op Geheugen van Apeldoorn).

De jeugdherberg beschikte in de villa over maar liefst 86 bedden. Ruim het dubbele aantal slaapplaatsen in vergelijk met de Jachtlaan. Het was in die tijd gebruikelijk dat de gasten ‘corvee’ hadden. De jeugdherbergvader en/of –moeder gaf dan opdracht tot schoonmaken, assisteren bij ontbijt, lunch en avondmaaltijd. En niet te vergeten: Afwassen. Als wij goed zijn ingelicht, eindigde het corvee tijdperk rond 1980.

Nagenoeg gelijktijdig met De Spreng, opende de Raad van de Sint. Josephs gezellen een Rooms Katholieke jeugdherberg. “De Liebaard” was gevestigd van 1930-1934 aan de Loolaan 43 in het voormalige pension “Maison van Praag”. Later verhuisd naar Baarn.

Loolaan

Asselsestraat

Foto: www.coda.nl

Jonge bouwvakkers maakten, in het kader van het leerlingenstelsel, diverse onderdelen bij wijze van proefstukken. Timmerlieden, metselaars, betonwerkers, stukadoors, tegelzetters et cetera legden hier hun proef van bekwaamheid af. Tachtig Lagere Technische Scholen met in totaal zo’n 8000 leerlingen waren bij dit project betrokken. In die tijd waren de bouwkosten geschat op circa 400.000,= gulden. Door het inzetten van deze jonge techneuten heeft de Apeldoornse jeugdherberg slechts de helft gekost.

Jeugdherberg de Grote Beer, nu Stayokay

De Grote Beer
Prinses Irene opende in april 1962 jeugdherberg “De Grote Beer” Asselsestraat 330. Onder architectuur van W. van Leeuwen uit Arnhem is in de bosrijke omgeving een prachtige accommodatie neer gezet. De bouw van het project, met 122 bedden, heeft ruim 3 jaar geduurd. De reden van de lange bouwtijd vinden wij terug in het motto “door de jeugd voor de jeugd”.

Grote Beer.

Asselsestraat

Foto: Paul Solleveld. Stayokay Apeldoorn. 2017

Hostel Stayokay
Nederland telt momenteel, mooi verspreid over het land, tweeëntwintig Stayokay ’s. Samen goed voor zo’n 23 duizend overnachtingen per jaar. Hostelmanager René van Uffelen runt met 5 vaste medewerkers en zo’n 20 oproepkrachten deze prachtige accommodatie aan de Asselsestraat. René, geboren en opgegroeid in Orden, is 18 jaar geleden begonnen als medewerker van jeugdherberg De Grote Beer en heeft inmiddels zijn 1e lustrum gevierd als hostelmanager.

Dit hostel heeft zeer goede recensies als feestlocatie voor kinder- huwelijk en jubileumfeesten. Regionale bedrijven houden hier ook veelal vergaderingen. Er is ruimte voor bijeenkomsten tot ca. 120 personen. Kortom, van intieme borrel tot bruiloft kun je hier terecht.

DdG2020

Asselsestraat 330. Stayokay Hostel.

Foto: René van Uffelen

Op het terrein staan ook 4 privé huisjes, geschikt voor vier personen, gemaakt van gerecycled karton. Bekijk de website voor details of ga een kijkje nemen aan de Asselsestraat. Als enige Stayokay hostel in Europa heeft deze accommodatie het ECO label. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Biologische producten, van lokale leveranciers, worden toegepast bij het ontbijt, avondbuffet en in de lunchpakketten.

Foto: René van Uffelen ,klik op de foto!

Foto: René van Uffelen