de Molen
In 1938 werd de oude papierfabriek “Zeldenrust” gekocht door Kris Meijer sr. Hij liet het verbouwen tot een witwasserij. Tot 1941 werd de wasserij gerund door Lukas Hogewind en zijn vrouw Jannetje Berendina Meijer.
Wasserij De Molen van Joep Meijer. Holthuizerweg
37-39. Woonhuis is nr. 35
Johannes Jacobus Meijer (Joep)en zijn vrouw Carolina ten Have namen het roer over van zus en zwager en noemden de wasserij “de Molen”.
Zij kwamen uit scheveningen met hun 4 jarig dochtertje Ine en haar broertje Kris.
Archief: Ine Nijland - wasverzenders in Groningen.
Vooral in het begin toen het eigen wagenpark nog niet groot genoeg was werd er gebruik gemaakt van zgn wasverzenders en filialen in de steden waar veel klanten waren.De was werd dan per trein tussen de plaatsen vervoerd en door de wasverzenders van station naar de wasserij of een filiaal gebracht.Later schaften de wasverzenders meer auto's aan waardoor zij zelf naar de andere steden reden en daarna volgden de wasserijen zelf door hun eigen vervoer te regelen.
Archief: Ine Nijland - Meijer. Jaap Bakkenes bij
zijn auto.
Op elkaar gedrukt proberen de bedrijven
- zo lijkt het - elkaar het water af te snoepen. Drie grote fabriekspijpen bepaalden daar de sky-line. Het ging om de bedrijven van Van de Put, De Molen en Holthuizen. Naast de bedrijven waren grote waterbekkens die werden gevuld met het water uit de Grift.In 1955 werd een nieuw ketelhuis gebouwd. De grote schoorsteen met "de molen"erop is bijna af waarna de rokende schoorsteen links gesloopt kan worden. Bovenop de nieuwe pijp is nog iemand bezig.
Hierboven nog een paar plaatjes van de trotse wasbazen bij de feestelijke ingebruiknemeing van de nieuwe schoorsteen in 1950.
klik op de foto's voor een vergroting.
Hieronder diverse foto's van versierde auto's tijdens de bevrijdingsoptocht in 1950.
Archief: Ine Nijland - Meijer
J.J. (Joep) Meijer en echtgenote C. (Carolina) Meijer-ten Have. Ouders van Ine.
Archief: Ine Nijland - Meijer
Ook het de machines werden steeds gemoderniseerd, hier poseren Nico de Spronk,mevr.C. Meijer en Jo Meijer bij de nieuwe machines. Spronk was een machinefabriek uit Rotterdam.
De gemeente Apeldoorn groeide in die jaren behoorlijk, er werden rondom de gemeente nieuwe wijken gebouwd maar ook binnen de bebouwde kom werd er gekeken naar mogelijkheden voor Nieuwbouw. Daarom moest Wasserij de Molen ook plaatsmaken voor bv de aanleg van de Europaweg en nieuwbouw.
In 1967 werd een nieuw pand aan de Koningslijn 26 in gebruik genomen.
Suikerzakje.
Archief: Ine Nijland - Meijer
Archief: Ine Nijland - Meijer
Een bekende ansichtkaart met daarop de diverse Meijer vestigingen.
Archief: Ine Nijland - Meijer
Het opstellen van de feeststoet met daarin de auto's ven de diverse Meijer wasserijen.Die van de ACS ( waterloseweg) is duidelijk herkenbaar.
Archief: Ine Nijland - Meijer
De feeststoet richting feestzaal. Voorop 2 jongens in de voetbalkleding van Columbia en AGOVV. Jo Meijer was één van de oprichters van Columbia en heeft zelfs de naam bedacht. Later heeft is hij zeer betrokken geweest bij AGOVV.
Archief: Ine Nijland - Meijer
één van de vele cadeaus wordt door Chris meijer aan Jo Meijer overhandigt.
Archief: Ine Nijland - Meijer
Toespraak door Jo Meijer.
Archief: Ine Nijland - Meijer
Jo Meijer.
Archief: Ine Nijland - Meijer
vlnr Kris Meijer sr, Berend Meijer(Werklust), onbekend, Jo Meijer( de Molen) en in zeemans kleding Kris Meijer jr.( Helderoord)
Archief: Ine Nijland - Meijer
Links broer Kris jr met zijn dochter Lineke, daarnaast een stagiaire en vader Jo Meijer.
Archief: Ine Nijland - Meijer
vlnr Piet en Gerrit Mulder ( aannemer) Jo meijer, onbekend, Ine Meijer, Kris Meijer sr. Op de voorgrond zus en broer Chris jr.
Archief: Ine Nijland - Meijer
links staand mevr C Meijer-ten have en in het zwart gekleed Ine Meijer. verder zijn te zien: Willy ten Hove, Dick van Silfhout, Femmie Bongaards en Hilda Elferink.