Henry Dunantlaan

U bevindt zich hier:  >>> Straten G- H  >>> Henri Dunantlaan 

Jean Henri Dunant, Henri Dunant (Genève, 8 mei 1828 - Heiden, 30 oktober 1910), in zijn latere leven in het Engels Henry Dunant genoemd, was een Zwitsers bankier, oprichter van het Rode Kruis en mede-auteur van het YMCA-handvest. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1901.

 

  Helemaal links onder is de schotweg zichtbaar. Tot aan de bocht is nu de Henry Dunantlaan en loopt door tot de Sprengenweg daarboven.

 

  Hier loopt de Staringlaan ( vh Schotweg) door en kruist met de Sprengenweg. Nog weer later zal de Staringlaan daar worden afgesloten en gaat het laatste stuk de Henry Dunant heten.
Hier endigt de schotweg ook nog op de Staringlaan maar ook die aansluiting zal later afgesloten worden.

 

Voormalige school voor Kleuterleidsters

Henri Dunantlaan. 2016 

 

Ontwerp: apeldoorns architectenbureau van den Beld.
Bouwstijl: Poëtisch functionalisme.
Aan een van de gevels is een kunstwerk van Gaby Bovelander te zien.
2012 opgenomen in de lijst van Cultureel erfgoed.
Geopend op 8 januari 1965 als Vormschool voor Kleuterleidsters.
Vanaf de jaren negentig is het pand in gebruik geweest door de Dienst der Domeinen.
Tegenwoordig zit er Kinderdagverblijf het Koningskind en een aantal zelfstandige ondernemers.
bron: open monumentendag 2016.

 

2016 Voormalige school voor Kleuterleidsters. Ontwerp: apeldoorns architectenbureau van den Beld. Bouwstijl: PoŽtisch functionalisme. Aan een van de gevels is een kunstwerk van Gaby Bovelander te zien. 2012 opgenomen in de lijst van Cultureel erfgoed. Geopend op 8 januari 1965 als Vormschool voor Kleuterleidsters. Vanaf de jaren negentig is het pand in gebruik geweest door de Dienst der Domeinen. Tegenwoordig zit er Kinderdagverblijf het Koningskind en een aantal zelfstandige ondernemers. bron: open monumentendag 2016.

 

voorm.shool v kleuterleidsters

 

Henri Dunantlaan - Staringlaan

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo 

 

Foto:Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl Richting Sprengenweg.

 

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo

Sprengenborgh/ Gilde /Loo 

 

 

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo

 

Henri Dunantlaan 2

Binnentuin. Foto: Raymond Mouw. 

 

Henri Dunantlaan 2

DdG 2012. Achterzijde vanuit Sprengenpark. 

 

 

Henry Dunantlaan voorheen Schotweg 142

Foto: mevrouw R. Velt-de Boer. 

 

Schotweg 142

In 1942 wordt aan de Schotweg 142 mevr. de Boer geboren. Samen met haar ouders en zussen heeft ze tot 1955 gewoond op de plek waar later de huishoudschool aan de Henry Dunantlaan zou komen.

Het Sprengenpark bestond nog niet maar was een zandgat waar iedereen zijn afval in stortte. Als kind kon zij daar van alles vinden. Had ze papier nodig dan lag het er wel, wilde ze een middagje winkeltje spelen dan lag er wel een tafeltje en een stoel doe er geschikt voor waren. Alles wat ze nodig had om te spelen dat kon ze daar vinden. Vader harkte op zaterdag het erf aan en liep dan met een kruiwagen vol spulletjes weer richting het zandgat ….. Oud ijzer, papier, botten en vellen enz werd naar Groenenberg aan de Asselsestraat gebracht voor een zakcentje. Hun huis stond best ver van de weg af waarddoor er voldoende ruimte was om je te vermaken. Rechts stond een gele pruimenboom en links stond een perenboom bij de waterpomp. Water binnenshuis was er uiteraard nog niet, wel gas voor de verlichting. Mevr. zat op de Oranje-Nassau school aan de Zanderijweg waar ze natuurlijk via het zandgat naar toe liep. In 1955 verkocht vader het huis aan de gemeente omdat de buurt anders werd ingericht. Garage Gerritsen was inmiddels aan de overkant gebouwd. Het gezin verhuisde naar de Hogekampweg waar vader nog wel een aantal kozijnen van het oude huis gebruikte in het nieuwe huis.

De foto onder lijkt niet het zelfde huis, we zoeken het uit!

 

Schotweg 146

Foto:www.coda.nl De woning van de familie J.H.W. Lattman

 

Foto: Rob Kruitbosch 

 

Henry Dunantlaan- Schotweg

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl Hier heet dit stuk Henry Dunantlaan nog Schotweg. Rechts zijn nog een aantal oudere woningen zichtbaar. Helemaal aan het eind zijn de woningen aan de Staringlaan zichtbaar.

 

Schotweg / Henri Dunantlaan

Schotweg nu Henri Dunantlaan met zicht op de Asselsestraat. Rechts is nu het Sprengenpark. Foto: coda beeldbank.

 

Henry Dunantlaan

Flats moeten nog gebouwd worden, zicht op de Sprengenparkschool aan de Schotweg en links achter de lantaarnpaal de huidige Korenaar (school)

 

Henri Dunantlaan - Staringlaan

Foto: Peter Evers. 

 

Verder