Germanenlaan

U bevindt zich hier:  >>> Straten G- H  >>> Germanenlaan 

Met de Germanen wordt een verzameling volkeren en stammen aangeduid die rond het begin van onze jaartelling een Germaanse taal spraken. Een Germaan was een spreker van een Germaanse taal. Destijds woonden zij in Scandinavie en op de Noord-Europese laagvlakte.
Ongeveer 2000 jaar geleden bestonden de Germanen uit een groot aantal stammen. Ze streden vaak tegen de Romeinen die hun woongebied, wat door de Romeinen met de ruime term Germanië werd aangeduid, probeerden te veroveren. (Wikipedia)

De Germanenlaan loopt van de Jachtlaan tot aan de laan van Orden. Dit gedeelte was tot ongeveer 1960 onderdeel van de Orderparkweg die liep van de Asselsestraat tot de Waterloseweg.

 

Germanenlaan ( vh Orderparkweg)

 

Germannenlaan 99, In dit pand hebben verschillende bedrijven gehuisvest:1940 tot 1950 Kaashandel Rim de Jong (oorspronkelijk uit Friesland), kruidendokter H van der Wijk uit Wildenvanck en Goos cakebakkerij. Destijds was dit Orderparkweg 91

 

van der Wijk natuurgenezer. klik op de foto voor de vele recepten tegen allelei kwalen.

 

De Rabobank , het pand waar nu het Pluspunt van Orden is gevestigd.

 

 

Foto: Rabo Uit de tijd dat je nog naar binnen mocht om je geld te halen.

 

Foto: Rabo Pinnen, wat is dat mevrouw?

 

 

Voorheen gereformeerde kerk de Ark 

 

 

Ordenne huisveste een school en een kinderopvang. Ik ken het gebouw niet als Ordenne, maar wel als de Rembrandtschool, met hoofdmeester dhr. Ben van den Horn. Het waren 3 noodgebouwen, waar het zomers heel warm werd, zodat we weleens vrij kregen omdat de temperatuur te hoog opliep. Ik heb daar op school gezeten tot ongeveer 1977. Kort daarna is de school gesloten. Ik denk dat het als een soort wijkcentrum fungeerde, want heb er later nog stijldanslessen gevolgd. Birgitta van de Vlekkert

 

Foto: Tanja Koetsier. Kleuters van Pinkeltje met de Paasoptocht bij de Rembrandtschool.

 

Uitje Rembrandtschool

Foto: Jeannette Sangers 

 

Rembrandtschool

 

 

Germanenlaan

Foto: Tanja Koetsier. 

 

 

 

 

Het oude Ordenne is verdwenen en de nieuwbouw kan beginnen.

 

 

 

Het Nieuwe Ordenne 

 

1960. Foto J.W. Bergman Germanenlaan hoek Romeinenlaan.Ook hier nog geen flats maar vrijstaande woningen. Op de achtergrond de schoorsteen van wasserij Meijer.

 

Germanenlaan- Orderparkweg 80

Fam.Kers. De Germanenlaan toen het nog de Orderparkweg heette met op de voorgrond het Kazernepaadje of Kraaispaadje.

 

Germanenlaan / Orderparkweg 76

Foto : Roelie Jansen-Witteveen. Orderparkweg 76 Hier ben ik als kind geboren en opgegroeid. Helaas is dit huis jaren geleden afgebroken en kwamen er flats voor in de plaats

 

Orderparkeweg 76 - nu Germanenlaan

Foto : Roelie Jansen-Witteveen. 

 

Witteveen

 

Germanenlaan / Orderparkweg 76

Foto : Roelie Jansen-Witteveen. Vanuit de tuin kijkend richting Jachtlaan zag je het huis van Nijhof op de hoek van de Polhoutweg.

 

Germanenlaan 33. 1960, Foto J.W. Bergman Op deze plaats word de Romeinenlaan aangelegd. De woningen op de achtergrond staan aan de Frans van Mierisstraat en weer daarachter is o.a. de Albert Cuyplaan te zien.

 

Germanenlaan 68 v.h Orderparkweg 68. De eerste auto van deze trouwstoet is een chevrolet van Taxi Gerritsen later de ATC Apeldoornse Taxi Centrale aan de Arnhemseweg. Foto: fam Onderstal/ Nijhof.

 

1960. Foto J.W. Bergman 

 

Germanenlaan 19 en 21 

 

1960. Foto J.W. Bergman Deze foto is genomen vanaf de flat Germanenlaan hoek Romeinenstraat en kijkt over het middenterrein naar de woningen aan de Frans van Mierisstraat. In het midden de schoorsteen van de ACS. Rechts daarvan de flats aan de Mauvestraat en Rubensstraat.Nog weer verder op de achtergrond is nog net van Gelder papier in Ugchelen te zien

 

1960. Foto J.W. Bergman foto genomen van de flats aan de Germanenlaan. Achter de open plek links is de Albert Cuyplaan.

 

Germanenlaan. Foto: Esther Steenhuis 

 

Foto: Ronald Betman. Op de achtergrond Mandela.

 

Foto: Erik Hazenbos. 1970 Germanenlaan hoek ( destijds) Sportlaan)

 

Germanenlaan

Foto: joke Rense-Voortman. Op de achtergrond de flats in aanbouw.

 

Foto: Erik Hazenbos. 

 

1998 Foto: Joop Rump. Fam.van Dijk. 

 

Familie van Dijk

 

1990 archief: Chris van der Ark Germanenlaan met rechts de Romeinenlaan en links de Texandrilaan.

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Op deze foto heeft de hoofdingang geen " serreachtig" voorportaal welke op andere foto's wel te zien is.

 

Hoeve Polhout

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

Orderparkweg 65, huidige Germanenlaan. 

 

Germanenlaan.

Foto:Peter Evers. 

 

Foto: Erik Hazenbos. Ford 12 M en daarachter een Ford Cortina.

 

1962. Foto J.W. Bergman 

 

 

 

klik hier >>>voor meer krantenartikelen

 

Foto:Willie Postma Schulenklopper. 

 

In deze omgeving heeft de poetskatoen fabriek waar Willie Postma Schulenklopper naar zoekt waarschijnlijk gestaan. Dat was Fapona Waterloseweg, menig oud Ordernaar herinnert zich nog de zinkputten op de voorgrond waar het waswater moest bezinken. Op de achtergrond het vooetbal veld van Robur en recht naast het huis nog het torentje van de Victorkerk aan de Jachtlaan. Willie Postma Schulenklopper: Myn Opa werkte begin (1920) of wat daarvoor by een fabriekje in Orden. Het was aan de Orderparkweg gelegen tussen de Jachtlaan en Waterlooseweg. Als we er langs kwamen zei myn moeder af en toe. Daar werkte Opa eerder en ze vertelde dan dat het een poetskatoen fabriek was. Maar verder weet ik er niets van. Weet iemand meer van deze fabriek dan zou ik dat graag te weten komen o.a. een foto. Al vast myn dank en hopelyk hoor ik daar iets over welk ik dan by myn familie foto album doe. Groeten van Willie Postma Schulenklopper. De woning werd bewoond door de fam.Dijkgraaf.

 

1960. Foto J.W. Bergman De wijk in aanleg. links zijn een aantal woonwagens te zien van vermoedeljk circusmensen. Deze konden in de wintermaanden op het middenterrein staan maar moeten hier wijken voor de aanleg van de nieuwe wonngen.

 

Germanenlaan- Orderparkweg

Foto J.W. Bergman De Germanenlaan toen het nog de Orderparkweg heette. Links de winterstalling voor woonwagens naast het Robur terrein en rechts de zgn Vetputten waar de jeugd destijds toch in speelde.....

 

Kunstzandsteen fabriek van L.Tiethof zoals deze vanaf 1905 in de omgeving van de Orderparkweg , huidige Germanenlaan uit zag.Later heeft Fapona hier gezeten.

 

 

2016 Foto: Jon Pater. Links de Germanenlaan. Links boven één van de twee belastingtorens

 

1963. Foto J.W. Bergman Ongeveer op de zelfde plek als de vorige foto maar dan op de straat en de nieuwe wonngen zijn inmiddels bewoond.

 

 

Verder