Hoeve Polhout

U bevindt zich hier:  >>> Straten G- H  >>> Germanenlaan 

citaat Hardonk: Wanneer de naam Polhout is ontstaan valt niet te zeggen, mogelijk komt dit door het verloren gaan van markeboeken van de Ordermark.
De boerderij bestaat in elk geval al van 1747 maar de benaming het Polhout vinden we in 1776 wanneer Jacob Jansen op ´t Polhout woont.
In de 19e eeuw is Bronkhorst eigenaar en bewoner, hij breidt zijn bezit bij de verkoop van de gronden van de Ordermark aanzienlijk uit, in de volksmond wordt hij zelfs betiteld als ´Baron Bronckhorst van Polhout´.

 

1857

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

1875

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

klik op onderstaande foto's

 

Ir. Herman Gerlings ( 1861 -- 1927 ) en zijn vrouw Cornelia Allegonda Wulfse (1884 -- 1955) en hun 2 kinderen, Herman en Ida woonden op het Polhout van 1914-1955, gelegen aan de Orderparkweg 34.(werd later verandert in nr. 62). Herman Gerlings, oorspronkelijk afkomstig uit Haarlem (Ned. Patriciaat) had in 1914 de hoeve 't Polhout gekocht , om er een Hoenderpark op te zetten . Maar door ziekte is het nooit goed van de grond gekomen.Hij stierf in 1927 . Mijn Cornelia woonde er tot aan haar dood in 1955 en verkocht de hoeve en landerijen in 1952 aan de gemeente apeldoorn, die er een nieuwe wijk op bouwde (Brink en Orden) Als kind logeerde ik regelmatig bij mijn oma en herinner mij de prachtige grote beukenbomen rondom het huis. Mijn beide ouders komen uit Apeldoorn. Mijn vader Ir. Jan Hendrik Palm (1911-1982) woonde in de van Heutzlaan 5 en stamt uit een Veluws geslacht van Papiermakers, die woonden o.a. op de Ordermolen, Brouwermolen, Hennemans molen e.a. (Palm en van Houtum) Een aardig detail is , dat mijn vader ansichtkaarten van Apeldoorn verzamelde en naar zeggen , de grootste vrijwel compleetste verzameling bezat . Mijn moeder woonde tot haar trouwen op 't Polhout . Merouw M.C.H. Poerstamper - Palm .

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl Op deze foto heeft de hoofdingang een " serreachtig" voorportaal welke op andere foot's ontbreekt.

 

1917

Foto: Henk v.d.Waardt 

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

1918

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Hoeve Polhout.

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Op deze foto heeft de hoofdingang geen " serreachtig" voorportaal welke op andere foto's wel te zien is.

 

Polhout

Foto: www.coda.nl. Dorsen op Polhout op de voorgrond G.Veeneman met rechts Mevr. Veeneman.( op de plaats van de huidige Willem 3 Kazerne. 1933).

 

Polhout

Foto: www.coda.nl. 

 

Hoeve Polhout

Foto: A. Veeneman. 1933 Op het terrein waar nu de Willem III kazerne is.

 

Hoeve Polhout

Foto: A. Veeneman. 1933-houtgasgenerator.

 

Terug Verder