Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

Waterloseweg Sangers Poetsdoeken

Dhr Sangers heeft lang op de Waterlooscheweg gewoond en gewerkt. Zijn vader had de bekende poetsdoeken wasserij op nr.136,nu Frans van Mierisstraat nr.8.
Voordat de vader van Sangers dit pand betrok zaten er de wasserijen Top en Swarts.
Met trots verteld hij over zijn tijd dat hij er woonde:
Al als jongen moest hij voor het bedrijf werken al was het maar het grind voor het pand aanharken. De wasserij was eerder al een pand aan de kalverstraat gevestigd geweest maar de Hr. Sangers heeft de meeste herinneringen aan de tijd aan de waterlooscheweg. Samen met dhr. Aartsen van de machinefafriek , waar hij al lang mee bevriend is, haalt hij herinneringen op en weet nog heel veel namen van bedrijfjes en mensen die hier gewoond hebben. Erg belangrijk voor hem was de samenwerking tussen alle bedrijfjes in de buurt, zo hielp hij de fa. Aartsen vaak met transportproblemen, ook hielp Schutte Karton verderop in de Waterlosscheweg met het laden van vracht, kruidenier Ligtenberg verzorgde bv de kerstpakketten voor de bedrijven enz. Allemaal heel gemoedelijk.
Op zijn 17e kocht hij de schuren achter Kruidenier Ligtenberg aan de Ruysdaellaan van “de kolenboer” destijds.
Of dat dhr. de Vries of dhr Vaartjes is geweest dat weet hij niet zeker. Hierdoor had hij weer extra ruimte voor opslag van zijn materiaal.
Maar op zijn beurt leende hij deze ruimte ook wel eens uit aan bv de kruidenier.

Het pand aan de Waterloseweg werd gebruikt om bv overalls en doeken te wassen. Kapotte kleding werd dan weer tot poetsdoeken versneden voor bv. garages, loodgieters ed. De doeken werden door heel Nederland verhandeld. Van de waterloseweg is het bedrijf van dhr Sangers verhuisd naar de Molenmakershoek en worden de doeken niet meer gewassen. Uit oude kleding worden nog wel doeken gesneden en verhandeld en daarnaast wordt er door het bedrijf allerlei vracht vervoerd door heel Nederland en België.


Hans Top:
Mijn vader heeft eerst samen met zijn broer een wasserij gehad in Ugchelen ( de gebr. Top ) In 1946 heeft hij de fabriek aan de waterloseweg gekocht,( eerste apeldoornse bedrijfskleding wasserij SCHOONOORD ) en is in 1956 verhuisd naar de hoenderparkweg en heeft de fabriek van LANKWARDEN gekocht. Waterloo heeft hij destijds verhuurd aan Sangers, maar detail heb ik nooit geweten.

Foto: dhr. Sangers. Waterloseweg 136.

Poetsdoeken wasserij. Nu Frans van Mieirisstraat 8 en 10.

dhr. Sangers in zijn jonge jaren voor de wasserij.

Achter de wasserij werden de balen met poetslappen

verladen.

Achter de wasserij was het ook gemoedelijk zonnen.....