Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

schutte cartonnage

Foto: Cor van der Geer.

Weet u een naam, laat het even weten: mailto:http://info@apeldoorn-orden.nl
1. Jurrie Hulzebos
6. Nettie van Leeuwen
7. Annie Dolman
13. Cor Hommel
22. Hans Schutte (directeur)
23. Teun Luttikhuizen
27. Aart Hanekamp
34. Riet Schutte - van der Geer (directie)
35. juffrouw Jo (zus van Riet)

25 juni 1952 cartonnagefabriek Fa, J.C Shutte en Co, Waterloseweg 185 ( huidige Frans van Mierisstraat 65) herdenkt haar 25 jarig bestaan. Het fabriekje is ontstaan door toevallige omstandigheden en het benutten van mogelijkheden. Als jonge dame werkte mevrouw Schutte op kantoor en ging in de avonduren naar de handelsschool. Naar verloop van tijd werd dit haar te veel en gaf haar arts haar aan te stoppen omdat ze aan “zenuwoverspanning” leed. In plaats daarvan werd haar aangeraden om “met haar handen te gaan werken”. In die tijd was dat een behoorlijke mededeling zeker omdat zij het werken op zich erg graag deed.
Daarom solliciteerde zij bij diverse bedrijven en werd uiteindelijk bij een kleine cartonnagefabriek aangenomen. Zij was hier precies op haar plaats en het beviel haar bijzonder goed om hier te werken. Ze was zelfs zo enthousiast dat ook haar zus bij dit bedrijfje kwam werken. Nadat beiden een opleiding van een jaar of 3 hadden gevolgd wilden ze zelf een dergelijk bedrijfje opzetten. Ze hadden niet bepaald stil gezeten maar van zaken doen hadden ze geen kaas gegeten. Daarnaast hadden de dames zeker niet voldoende middelen om zo’n onderneming te betalen. Gelukkig konden zij van een bevriende familie 1000 gulden lenen. Ondanks dat 1000 gulden in 1927 heen behoorlijk kapitaal was, het was niet voldoende om een bedrijf mee op te zetten. Daarom moest er gezocht worden naar 2e hands machines. Deze konden gedeeltelijk worden betaald omdat er ook nog grondstoffen gekocht moesten worden. Op zolder van hun ouderlijk huis en in een schuurtje achter ( waarschijnlijk aan de Loseweg) begonnen de zusters Schutte aan hun droom.

Cartonnagefabriek Schutte voorheen wasserij R Vos.

Foto: Cor van der Geer.

Al snel kregen ze hun eerste opdracht van 1000 doosjes aan een fabriek en meerdere klanten meldden zich. Al naar 3 maanden werd de betrokken arbeidsruimte te klein maar helaas waren de financiële middelen nog niet voldoende voor uitbreiding. Tot 1931 werd er ging men dan ook door ondanks de beperkte ruimte. Gelukkig waren de zussen inmiddels in staat om de oude wasserij en woonhuis aan de Waterloseweg van R. Vos te kopen. Hier kwam een droom uit , hier was voldoende ruimte om het bedrijf voort te zetten. Helaas kwamen al snel de jaren dat het allemaal veel minder ging en heeft het voortbestaan van het bedrijf met enige regelmaat aan een zijden draadje gehangen. Maar de zussen bleven enthousiast aan hun droom werken. Zelfs hun broer werd door hun enthousiasme gegrepen en kwam bij hun in opleiding. Hij had grote belangstelling voor de afdeling drukkerij die inmiddels voor het drukken van etiketten was opgericht. In 1937 bestond het bedrijfje 10 jaar en werd er een belangrijke uitbreiding gerealiseerd.

Foto: Cor van der Geer.

Zeepfabriek de Haas en van Brero was één van hun klanten. Het bedrijf bleef zich zelfs in de oorlogsjaren in stijgende lijn ontwikkelen . De periode was niet altijd makkelijk maar met de inmiddels uit 20 man tellende groep medewerkers ging men gestaag door.
Een van de zusters had haar krachten echter lange tijd overschat en moest naar herhaalde pogingen definitief stoppen met haar werkzaamheden bij het familiebedrijf.

Foto: Cor van der Geer.

10 jarig bestaan.

Foto: Cor van der Veer.

1947.

Machines om de vouw in het karton aan te brengen.

Foto: Cor van der Geer.

Door zich te specialiseren in “bedrukte cartonnages” had het bedrijf een mooie kans om de omzet te verhogen waardoor ondanks de grondstoffen schaarste in de oorlog het bedrijf bleef groeien.
Dat was dan ook de reden dat er in 1947 wederom een uitbreiding plaats vond. Uiteraard steeg de productie hier weer door. In 1951 stapte de zuster die al met haar werkzaamheden was gestopt definitief uit het bedrijf en ook de andere zus stopte ivm haar “Lichamelijke gesteldheid”.

Ponsmachine voor bv de kaartjes voor het garen.

Foto: Cor van der Geer.

fabrieksuitje. Foto: Cor van der Geer.

Broer Hans die 1940 officieel in de firma is opgenomen heeft vanaf dan het levenswerk van zijn zussen overgenomen.
Hier houd ons verhaal helaas op. Heeft u gegevens over het bedrijf Schutte na 1952 of van bedrijven die daarna in dit pand hebben gezeten dan kunt u contact opnemen met mailto:http://Info@apeldoorn-orden.nl of 06 40979429

Foto: Cor van der Geer.

Foto: Cor van der Geer.

Foto: Cor van der Geer.

Dat men goede zaken deed blijkt wel uit bovenstaande brief. nNaast Talens waren ook de Haas en van Brero en Venz grote afnemers van de producten van Schutte.