Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

Frans van Mierisstraat

Frans van Mierisstraat :
30-06-1960: veranderd de Waterloseweg vanaf De Zanderijweg tot de Rembrandtlaan in Frans van Mierisstraat.

! Waar mogelijk staan 2 huisnummers bij een pand ! De Waterlosewegnummers 126 en verder. De Frans van Mierisstraatnummers van 2 en verder.

Het rose gedeelte op de bovenstaande kaart uit 1936 is nu de Frans van Mierisstraat.

Frans van Mieris voluit Frans Jansz. van Mieris, ook Frans van Mieris de Oudere genoemd (Leiden, 1635 -1681), was een Noord-Nederlands kunstschilder. Van Mieris wordt samen met onder andere Gabriël Metsu gerekend tot de Nederlandse fijnschilders, die zo nauwkeurig mogelijk de werkelijkheid wilden weergegeven. (Wikipedia)

Situatie 1958 Waterloseweg 112 tot 152

Waterloseweg 112, vervallen.

Tot 1970 woonde de fam Luttikhuizen hier. Het stond op de hoek van de Jachtlaan ( achtergrond). Foto: Hans van Haaren.

Waterlosweg 120,vervallen .De foto is net na de

2e wereld oorlog gemaakt. Op de achtergrond zijn de woningen van de Zanderijweg te zien. Foto: dhr Schurink.

Waterloseweg 124 , vervallen gedeelte.

Bovenstaande foto laat een verdwenen stukje Waterloseweg met een dubbele woning rechts zien nrs 123/125. Nu is dit de Betsy Westendorpstraat en staan deze huizen er nog, ingebouwd in de nieuwbouw. Achteraan het pand van Garage Donatz Waterloseweg 113 welke op de hoek van de Jachtlaan zat, daar waar nu ongeveer de rotonde Jachtlaan - Laan van Orden is. Het witte huis links is nr.124 met het dak erachter van nr.120. Foto: www.Coda Beeldbank

Even nummers 2 tot en met Frans van Mierisstraat 18.
Voorheen Waterloseweg 126 t/m 152.

Foto links 1958. foto J.W. Bergman
Hier nog de situatie van de Waterloseweg die de Zanderijweg kruist. Links op de achtergrond de fabriek van Haas en Brero, de 2 dubbele woningen op de voorgrond staan er nog anno 2013 maar aan de Betsy Westendorpstraat.Het waren de panden waterloseweg 123/125 en 127/129 Links het pand van de fam. vd Ploeg.

Foto rechts 2012.
Dit gedeelte van de Waterloseweg heet nu de Frans van Mierisstraat en begint hier op de hoek van de Zanderijweg. De 2 dubbele woningen op de vorige foto zijn nu ingebouwd door nieuwbouw woningen en staan aan de Betsie Westendorpstraat. Het pand links is Frans van Mierisstraat nr.2 waar de fa. Bisseling is gehuisvest.

1947 FotoCollectie: E. te Loo-Huisman – Apeldoorn.

Apeldoorn, 1947: een feestelijke gebeurtenis in het gebouw van de Buurtvereniging Brink en Orden: “Ordens Belang”, ter gelegenheid van het huwelijk van het echtpaar ten Have (groentenboer).
Achterste rij van L. naar R.: Ali Ploeg-Vredenberg en Bram Ploeg (eigenaar “Ordens Belang”) - A.H. ‘Ton’ Rodink (16 jaar) maakte deel uit van een gitaartrio, samen met de dochter van groenteboer ten Have en Gerrie Hop - Han van den Ham, huisschilder, werkte bij het Schildersbedrijf van Jo Huisman, Frans van Mierisstraat 135/2 - uiterst rechts: Dik Vredenberg, de broer van Ali Ploeg Vredenberg.
Voorste rij van L. naar R.: Aartje Wentink-Roozelaar (x. B.J. Wentink, magazijnmeester, Hattemseweg 12) - Onbekend 1: mogelijk Ietje Timmerman-Kruitbosch (x. J.H. Timmerman, musicus, oorspronkelijk pianist) òf Onbekend 2: Jo de Man-Jonker (x. D. de Man, Kistenmaker, Blekersweg 43) - Mw. Konijnenberg (x. W. Konijnenberg, Agent van Politie, Achterlandseweg 14) - Leentje Huisman op schoot bij Leen Huisman-Koldenhof (x. Jo Huisman, Schilder/behanger/Winkelier, Frans van Mierisstraat 135/2) en Mw. Erkens (zeer waarschijnlijk: x. W.H. Erkens, typograaf, Blekersweg 2).
FotoCollectie: E. te Loo-Huisman – Apeldoorn.

Foto: Ate Schurer. 1966

Ordens Belang, tegenwoordig Bisseling installatie.Feestje bij Bram Ploeg ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Dirk Huiskamp bij van Gelder papier. In de deuropening oom Dirk en tante Gerry Huiskamp en in het witte overhemd Henk Huiskamp.De muziekkapel is VAGEZOA.(van gelder zonen apeldoorn). Op de achtergrond zijn nog de 2 dubbele panden te zien die nu zijn ingebouwd in de nieuwbouw en aan de Betsy Westendorpstraat liggen.

Buurtvereniging "Brink en Orden" jaren '50

foto: mevr.Hartskamp

Frans van Mierisstraat 4 vh Waterloseweg 130

Op 1 dec. 1965 neemt Herman Meijer de slagerij aan de Frans van Mierisstraat 4 van zijn oom Klaas Meijer over. Oom Klaas heeft hier vanaf ongeveer 1937 de slagerij gerund en was bovendien penningmeester bij de Apeldoornse Slagers Patronenvereniging.
Samen met zijn vrouw Eefje Meijer Verhoef werkte Herman er 6 dagen in de week hard om de klanten te bedienen. Herman komt oorspronkelijk uit Ugchelen en Eefje uit Hoenderloo. lees hier >>> verder en kijk foto's over slager Meijer

Of kijk hier voor de bouwtekening waterloseweg 130

Foto:Karin Meijer. 1985 Herman Meijer en Eefje

Meijer Verhoef

Frans van Mierisstraat 6 vh Waterloseweg 132

Nog even zoals het was.....Foto: W. van der Horst

Frans van Mierisstraat 6 vh Waterloseweg 132

Frans van Mierisstraat 8-10. vh Waterloseweg 136

Wasserij Top
In 1951 begon dhr. Top wasserij Schoonoord aan de waterloseweg 136. Tot dan werden er gummi beren gemaakt door de fa Renova. Bij Schoonoord werden vooral overalls en poetsdoeken gewassen voor de KLM. Poetsdoeken werden gehaald uit lompen, katoen, zijde, wol enz. werden gesorteerd. Vooral katoen werd door zijn groot absorptievermogen gebruikt voor de poetsdoeken van de KLM. Dhr. Top ging met de bakfiets naar Arnhem om was bij particulieren te halen, vooral in de wintermaanden mislukte dat wel eens.......klik hier voor meer informatie en foto's van >>> wasserij Schoonoord. fam Top

Wasserij Sangers
Dhr Sangers heeft lang op de Waterlooscheweg gewoond en gewerkt. Zijn vader had de bekende poetsdoeken wasserij op nr.136,nu Frans van Mierisstraat nr.8.
Voordat de vader van Sangers dit pand betrok zaten er de wasserijen Top en Swarts.
Met trots verteld hij over zijn tijd dat hij er woonde: klik hier voor meer informatie over >>> wasserij Sangers Poetsdoeken

Sloop
Op zaterdag 28 oktober 1967 was het pand van de Wasserij Top al gesloopt, maar de fabrieksschoorsteen stond nog fier overeind. Het werd de dag van de neergang van het laatste herinnering aan Top en Swart.
klik hier voor meer informatie over >>> sloop schoorsteen wasserij waterloseweg

Frans van Mierisstraat 12.vh Waterloseweg 138

Waterloseweg 138 in 1955 nu Frans v Mierisstraat 12. De huizen achter de woning aan het "Koenderspaadje" zijn hier goed te zien. Officieel was dat Waterloseweg 144 enr het pand daarachter met een gebroken kap is nr 142 waar mevr. Koenders woonde.

Frans van Mierisstraat 14 , voorheen Waterloseweg

140. Links van dit pand bevond zich het zgn. Koenderspaadje zoals dat met blauw is aangegeven op het kaartje hieronder.

Tussen de nrs. 140 en 146 kon je via het Koenderspaadje bij Waterloseweg 144 komen. De familie van den Hoek heeft daar gewoond. Nog iets verder aan het Koenderspaadje woonde mevrouw Koenders op nr.142.

De blauwe lijn is het Koenderspaadje

Waterloseweg 142. Vervallen.

Deze woning stond niet direct aan de Waterloseweg maar achter nr.140 , de huidige Frans van Mierisstraat 14. Men kon hier komen via het zgn. Koenderspaadje tussen de nrs. 140 en 146. Foto: Gep Sannes.

Koenderspaadje

Frans van Mierisstraat 18-16-14 enz. DdG 2022

Waterloseweg 148,146,140 138 enz.

Waterloseweg links 150 en rechts 152. Dit was een pand van kruidenier de Vries, mogelijk is hij daar met zijn bakakactiviteiten begonnen.In de jaren '50 woonde Ineke Berends met haar familie op nr.150. Dit pand moest wijken voor het doortrekken van de Hobbemalaan eind 50'er jaren.

Klk hier voor meer informatie over >>> wlw 150-152

1956 een trouwstoet met in ieder geval 3 Opels.

Het 1e , 5e en 6e pand zijn inmiddels verdwenen.

Oneven nummers Frans van Mierisstraat 1 t/m 27
Waterloseweg 131 t/m 149

Hennemans of Heintjesmolen

Foto: www.coda.nl. Lieman Willem

Hennemansmolen of Heintjes meule

Oud Waterloo

Foto: dhr Dijkkamp.

De wasserij aan de Waterlooscheweg waar dhr G.J.Dijkkamp sr. is begonnen. De was werd met paard en wagen vervoerd naar bv het station in apeldoorn.

Frans v Mierisstraat 1/3 vh Waterloseweg 131/133

Foto links : www.Coda Beeldbank

Foto rechts: links is de Rabo bank gevestigd, Hier zat vroeger de Boerenleenbank met bedrijfsleider dhr. Simons.In 1972 is deze overgegaan in de Rabo bank na een fusie tussen de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank (RaBo).Vanaf 1986 tot een ongeveer 2007 heeft links Kasalon Curly gezeten. Rechts groenteman Holtman.In de gevel een steen met de naam "Waterloo" die verwijst naar het Buurtschap Waterloo in vervlogen tijden.
Archief Rabobank. Jaren 60.

Frans v Mierisstraat 1/3 vh Waterloseweg 131/133

Foto links : Dick Witteveen 1983
Foto Rechts: 2012.

In het linker pand hebben de voldgende bedrijven gezeten : ter Have groenten, W.Vos fietsen '48-52, van Berkel weegschalen ed, rabobank (met reisburo?) en kapsalon Curly.
In het rechterpand : Holtman groenten, motorcycle shop Etjo Buitenhuis en Ötsbaktat. Foto: Dick Witteveen. 1983

Foto: dhr. Stokking. Groentenboer Ten Have.

Fruga campagne groente en fruitcorso op het Marktplein 29-9-1949

Knipsel: Peter Evers

Frans v Mierisstraat 5/7 vh Waterloseweg 135/135²

Rechts de schilderswinkel van Jo Huisman. Nadat Huisman vertrokken was, zijn hier nog een dierensprciaalzaak en een kinderopvang van Philladelpia in gehuisvest geweest. Links de winkel van Melkboer Cor Molenaar. Daarvoor hebben hier melkboer Woudenberg en later van Oene hier ook een winkel gehad en daarna zat Kees Maas er.Foto: L.J. van der Horst-Huisman.

Melkboer Molenaar
Waterloseweg 135 / Frans van Mierisstraat 5, Apeldoorn


Cor Molenaar (12-1-1915, Berkel & Rodenrijs) en Truus van Eck (24-12-1923, Bennekom) zijn in 1951 gehuwd en hebben toen een melkzaak (winkel + melkronde) in Den Haag overgenomen. Molenaar deed zijn melkronde met een bakfiets en verkocht enkel boter, eieren en losse melk. In de winkel waren er meer producten zoals vleeswaren, kaas en andere melkproducten, conserven, enz.
In februari 1959 heeft Cor Molenaar zijn melkzaak in Den Haag overgelaten en is lees hier >>>verder>>>

Frans van Mierisstraat

Foto:Joke Rense-Voortman.

van links naar rechta: Wilma Wrekenhorst ,Gerard Molenaar en Hetty Voortman.

Schildersbedrijf J. Huisman
Waterloseweg 135.2 / Frans van Mierisstraat 7, Apeldoorn

Omstreeks 1946 verhuisde het echtpaar Huisman-Koldenhof met hun drie kinderen van de Waterloseweg 63 (tegenover de Spartafabriek) naar de Waterloseweg 135-2 (omstreeks 1960: de Frans van Mierisstraat 7). E.e.a. was mogelijk door een woningruil met dhr. E. Merlijn (beroep: kapper) aan de Waterloseweg 153-2, die op zoek was naar een kleinere woning.

Het pand was uitermate geschikt om een schildersbedrijf in te beginnen: kijk hier >>> verder voor het hele verhaal en foto's van waterloseweg 135.2 Huisman

Foto: Joke Rense

Frans v Mierisstraat 9/11 Waterloseweg 137/137²

Mevr.Top met kind op de oprit van Waterloseweg 136.

Frans van Mierisstraat 13. 2020 DdG

Frans van Mierisstraat vh 15/17 Waterloseweg 139

Waterloseweg 139 1904.In 1906 was dit de Zesslagweg (Ruysdaellaan) hoek Waterlooscheweg (Frans van Mierisstraat), daarvoor stond er op deze plek een 6 slag, 6 huisjes. Nadat deze waren afgebrand heeft dhr. de Vries deze grond gekocht en er een groot pand op gebouwd. In het midden liep de gang met aansluitend de voorkamer, kamer en slaapkamer achter elkaar. Aan de andere zijde van de gang was de winkel, de trap naar zolder( later was daar het kantoor) en daar achter de bakkerij met zijdeur. Dan had je daarachter het achterhuis met pomp en de kolenschuur. Voor de deur staat Gerritje Huisman, de huishoudelijke hulp uit Terwolde. De schuren achter het pand werden rond 1940 verhuurd aan Teun Vredenberg voor zijn kolenhandel en weer later aan Sangers poetsdoekenwasserij tegenover aan de Waterloseweg.

Foto: Hans Kaal.

Grootvader Bertus Kaal omstreeks 1936 op de Bakkersfiets in dienst van de Vries. Op de Kar is leesbaar J.W. de Vries en M. de Vries . Waterlooscheweg 139

Frans van Mierisstraat 19-21 vh Waterloseweg 145/

145²

Straatbeeld 1955/2014

Foto Links : 1955 bij Waterloseweg 147 en 149. Het witte pand achteraan is de ACS winkel op 151.
Foto Rechts: 2014 hier zijn de nummers inmiddels veranderd in Frans van Mierislaan 23 en 25. De ACS is verdwenen.

Frans van Mierisstraat 23 vh Waterloseweg 147.

2015 DdG

Frans van Mierisstraat 25 vh Waterloseweg 149

Het prille begin van een Transportbedrijf. advertentie 1948

Even nummers Frans van Mierisstraat 20 t/m Rembrandtlaan
Waterloseweg 154 t/m Rembrandtlaan.

Waterloseweg 158 vervallen.

Een boerderijtje in de sneeuw aan de Waterlooscheweg 158, gemaakt omstreeks 1950. Het werd bewoond door Willem Huisman Sr. en Everdina Meijerink. Daar werden ook hun kinderen geboren: Teunis, Johannes en Willem Jr. Willem Huisman Sr. had een schildersbedrijf, dat voortgezet werd door de tweede zoon: Johannes (Jo) Huisman. Hij had een winkel aan de Waterlooscheweg 135/2, de tegenwoordige Frans van Mierisstraat 7. Foto: L.J. van der Horst-Huisman

Waterloseweg 158 Foto: L.J. van der Horst-Huisman

Everdina Huisman-Meijerink die aan de zijkant van de boerderij geniet van de zon en de toen nog stilte rondom haar . . .

Waterloseweg 158

Familie Huisman

Foto: Wigger van der Horst &.Lenie van der Horst-

Huisman.In de foto zijn de meeste familieleden van Willem Huisman en Everdina Meijerink afgebeeld. De zoon van Willem Huisman: Johannes Huisman, heeft de foto gemaakt. De foto is na de mobilisatie tussen 28.08.1939 en mei / juni 1945 gemaakt. Teunis Huisman,Willem Huisman Jr., Willem Huisman Sr., Everdina Huisman-Meijerink, Leen Huisman-Koldenhof, Evert Vermeer-Architect, Riek Vermeer-Koldenhof, Mina Hijns, hr. Hijns

Gerritsen en Huisman schilder

Foto: Bertus Gerritsen. Rechts Willem Huisman en

Schilder Willem Huisman (met snor), drie leerlingen en Schilder / Leermeester H.M. Gerritsen. Er is geopperd, dat de jongen rechts op de ladder ook een "Gerritsen" is. Dan zou het de zoon van H.M. Gerritsen kunnen zijn.

Frans van Mierisstraat 28

Frans van Mierisstraat 28 (achterkant) en de ACS

aan de overkant.Foto: Bertus Holtman.

Frans van Mierisstraat 34 (Waterloseweg 160?)

Jan met zijn Tante Betsy achter Waterloseweg 162.

De schoorsteen op de achtergrond is van wasserij Meijer, de ACS. Deze stond tegenover dit huis aan de Waterloseweg. Foto: Jan Den Besten.

Vroeger was alles anders, ook aan de

Waterloseweg. Achter ons huis, nr. 162 hadden we een eigen crossbaantje. Hier m'n vader aan het springen. plm. 1958 Foto: Jan Den Besten.

Frans van Mierisstraat 38 vh Waterloseweg 168

Foto: fam. Tijink.

Frans van Mierisstraat 42

Linker foto: Zowel aan de linker- als aan de rechterkant zijn de 1e twee woningen verdwenen. Links 166 en 164 en rechts 171 en 173 Foto: J.W.Bergman.

Rechter Foto: Chris van der Ark.

Waterloseweg 180

Foto: mevr. Nikkels.

Waterloseweg 186

Archief: Stien Everts.

Frans van Mierisstraat: Raymond Mouw.

Waterloseweg 204

Foto: Bert van der Velden.

Waterloseweg 216 en 216a (vervallen)

Links nr 216a de fam.van der Velde , rechts nr 216 huisbaas Wegerif. Zoon Ab van der Velde heeft het boek "Jongens van Orden" gescheven over zijn jeugd in oorlogstijd. Dit huis is inmiddels verdwenen en er staan nu rijtjeswoningen aan de huidige Frans van Mierisstraat.Foto: A.H. van der Velde.

Waterloseweg 216 Achterkant (vervallen)

Foto: A.H. van der Velde.

Waterloseweg 220

Foto: Wim Töpfer.

Waterloseweg 220 met op de achtergrond de nieuwbouwflats .

Foto: Wim Töpfer.

Waterloseweg 220 met op de achtergrond de flats aan de Jan Steenlaan. Rechts het nieuwe Ordenplein.

Oneven nummers Frans van Mierisstraat 25 tot de Rembrandtlaan
Waterloseweg 151 tot de Rembrandtlaan

Vischhandel "Oud Waterloo"

Waterloseweg 151

Waterlosweg 151 en 153. Foto: Wim Töpfer.

De meesten herinneren zich de winkel van mevr. v.d. Hoek in het pand links, nr.151 waar men de kleding voor de stomerij, nr.153 kon halen en brengen. Daarvoor heeft Kees Miltenburg, potten en pannen hier ook in gezeten en is het een vis handel "oud Waterloo" geweest van J.J.Schoenmaker.

Frans van Mierisstraat

de Zon

de Zon, Advertentie.

ACS, American Cleaning Service

Frans van Mierisstraat53 vh Waterloseweg 169

Waterloseweg 169.
Dit pand ( boven) heeft gestaan aan de huidige Frans van Mierisstraat naast BeOne (voorheen de Vivo)
Het gaat hier om de overgrootouders van moeders kant van Henk van de Waardt.
Ze heetten Hendrik van Essen en Nenna Teunissen.
Naast hen op de bank zit hun dochter, Bartha van Amersfoort-van Essen.
Henk schrijft: Ik herinner me nog dat Tante Bartha en ome Willem daar woonden en blijkbaar hebben mijn overgrootouders daar de laatste jaren ingewoond

Over onderstaand krantenartikel uit 1933 verteld Henk:
Koningin Wilhelmina ging altijd op bezoek bij oud-paleispersoneel als ze heel lang getrouwd waren (in dit geval waarschijnlijk 50jaar).
Ze deed dat alleen bij arm en eenvoudig personeel.
Toen ome Willem ( man van Bartha) het huisje uit de advertentie heeft laten slopen en op die plek een nieuw huis heeft laten zetten is de koningin nooit meer geweest.

knipsel: Henk van de Waardt

Frans van Mierisstraat - Waterloseweg 179

Foto: mevr. Nikkels.

Waterloseweg 181 (gesloopt)

Foto: mevr. Nikkels.

Frans v Mierisstraat 65 voorheen wlw 185

2018 het witte pand is gesloopt om plaats te maken

voor 2 woningen.Links het pand waarachter cartonnage Shutte was gevestigd.

nr.185

Foto: Henk vd Waardt. Waterloseweg 185,

de familie Schutte en hun bedrijf

Schutte 25 juni 1952 cartonnagefabriek Fa, J.C Shutte en Co, Waterloseweg 185 ( huidige Frans van Mierisstraat 65) herdenkt haar 25 jarig bestaan. Het fabriekje is ontstaan door toevallige omstandigheden en het benutten van mogelijkheden. Als jonge dame werkte mevrouw Schutte op kantoor en ging in de avonduren naar de handelsschool. Naar verloop van tijd werd dit haar te veel en gaf haar arts haar aan te stoppen omdat ze aan “zenuwoverspanning” leed. In plaats daarvan werd haar aangeraden om “met haar handen te gaan werken”. In die tijd was dat een behoorlijke mededeling zeker omdat zij het werken op zich erg graag deed.
Daarom solliciteerde zij bij diverse bedrijven en werd uiteindelijk bij een kleine cartonnagefabriek aangenomen. Zij was hier precies op haar plaats en het beviel haar bijzonder goed om hier te werken. Ze was zelfs zo enthousiast dat ook haar zus bij dit bedrijfje kwam werken. Nadat beiden een opleiding van een jaar of 3 hadden gevolgd wilden ze zelf een dergelijk bedrijfje opzetten. Ze hadden niet bepaald stil gezeten maar van zaken doen hadden ze geen kaas gegeten. Daarnaast hadden de dames zeker niet voldoende middelen om zo’n onderneming te betalen. Gelukkig konden zij van een bevriende familie 1000 gulden lenen. Ondanks dat 1000 gulden in 1927 heen behoorlijk kapitaal was, het was niet voldoende om een bedrijf mee op te zetten. Daarom moest er gezocht worden naar 2e hands machines. Deze konden gedeeltelijk worden betaald omdat er ook nog grondstoffen gekocht moesten worden. Op zolder van hun ouderlijk huis en in een schuurtje achter ( waarschijnlijk aan de Loseweg) begonnen de zusters Schutte aan hun droom. lees hier schutte cartonnage verder.


Jubileum bij de fa. Schutte

Foto: Sabrina van de Hoek. De kaartjes werden

daar bedrukt en geponst, er zaten een flink aantal in één vel. Ik mocht van mijn vader, af en toe, die kaartjes uit het vel drukken, wat ik leuk vond. Voor wat ik mij kan herinneren werkten in de fabriek veel jonge vrouwen.

Mijn naam is Sabrina van de Hoek en ik heb nog een paar oude foto van de firma Schutte aan de Waterloseweg / Frans van Mierisstraat.
Deze foto zijn gemaakt in de jaren 60, mijn vader (W.M. van de Hoek) werkte daar en ik kwam daar als klein kind vaak op bezoek.
Toen der tijd werden daar (schoen)dozen gemaakt en kaartjes voor wol of garen.
De fabriek stond achter het huis en rechts van de fabriekspand zat een grote garagedeur, die op het ingangspad van het terrein uitkwam.
De toegang tot de fabriek zat in het midden van de fabriekspand, recht tegen over de achterdeur van het woonhuis.
Als je de fabriekspand binnen kwam zat er meteen rechts een kantoortje en als je rechtdoor liep dan liep je de productie hal in.
Links zat ook een ruimte maar ik weet niet meer wat daar zat, ik denk de garderobe.
Rechts achterin stond een grote snijmachine, die veel indruk op mij maakte, met één klap snee hij door een dik pak papier.
Tegenwoordig zou deze machine niet meer mogen i.v.m. de arbo-wet, hij was totaal niet veilig, maar zover ik weet zijn er geen ongelukken mee gebeurd.

Verder kan ik mij nog herinneren dat mijn vader tussen de middag altijd thuis kwam om warm te eten, ’s avonds aten we brood, zo ging het in die tijd.

De foto’s die ik heb bijgevoegd Schutte Jubileum betreft een jubileum van een werknemer, zijn naam weet ik niet.

Foto: Cor van der Veer.

1947.

1952 Personeelsfoto 25 jarig jubileum J.C. Schutte

Foto: Cor van der Veer.

klik hier als u personen herkend.

Linker foto boven: 1958 Helemaal op de achtergrond onder de grote bomen café Spitsbergen. Links daarvoor met kapschuur kruidenier Vos.Op de foto rechts dezelfde situatie in 2015 waar alleen nog het 1e pand links van herkenbaar is.

foto's onder: 2019. Het witte huis op de linker foto is gesloopt en er is een dubbele woning voor teruggekomen.

Waterloseweg 195

J. van der Hoef.

Waterloseweg 195

Foto: C.v.d.Ark

Het Gezin van der Hoef, 5 kinderen plus vader en moeder,in de deuropening.vd Hoef was destijds de eerste en oudste ijsverkoper van Apeldoorn.

Waterloseweg 199

Foto: Mark Erwin Vos.

Opa Aalt Vos en oma Aaltje Vos voor hun winkel aan de Waterloseweg 207

Kruidenier Vos

Foto: A.H. van der Velde.

Deze foto is vlak voor Sint Nicolaas ik denk in 1948 genomen. Velen ken ik nog van gezicht,soms nog van naam. Rechts op de ladder Peter Cornelissen, in het midden met alaaf groet Poppie van Riessen. Het geknielde meisje helemaal rechts (met jachthond) is Jesje Meyer van de grote wasserij Helderoord. Ook mijn moeder en Dora staan erop. Ze kijken beide over de schouder van die mevrouw links in het wit. Rechts naast kruidenier Vos staat Eefje Slot met haar Canadese kindje. ( A.H.vd Velde)

Het gezin van Aalt Vos en zijn vrouw Aaltje Vos - Kluin bestond oa uit:

Aalt Vos jr. - werd later Bakker aan de Gerard Doulaan. (bakkerij)
Willem Egbertus Vos - werd later Rijwiel en motorhandelaar. Frans v Mierisstraat 1/3 vh Waterloseweg 131/133
Rein Vos - werd later opvolger van zijn Vader Aalt. Waterloseweg 199
Klaasje Vos - erfde het Waterbronpark van vader Aalt Vos sr. Het bosje van Vos 2023. Waterbronpark 1926

Rein Vos, de directeur van Fapona poetsdoeken wasserij was een Broer van Aalt Vos jr. Fapona Waterloseweg

Waterloseweg 199

Foto: Archief Chris v.d.Ark.

Kruidenier Vos maakt plaats voor nieuwe woningbouw , op de achtergrond is het nieuwe winkelcentrum "Alles in Orden". Tegenwoordig komt de Frans van Mierisstraat dichter bij het winkelcentum uit omdat de bocht er uit is gehaald begin jaren 60.

Foto: Wim Töpfer.

2020

Footo: Raymond Mouw.

Frans van Mierisstraat

Foto: Tanja Koetsier.

Foto: Wim Topfer.

Op de achtergrond is de Germanenlaan zichtbaar.

Waterloseweg 207

Waterloseweg 207 Cafe Spitsbergen- Loois.

Café Spitsbergen is in 1905 in opdracht van dh.G.Bronkhorst gebouwd. Omstreeks 1920 heeft zijn schoonzoon Willem Loois het overgenomen. Hij runde het café naast met timmerzaak tot 1960.In het café zijn de eerste plannen voor het oprichten van een voetbalclub ontstaan van waaruit later "Brink en Orden" is opgericht.Op het achterterrein en bij de schuur werden feesten, voetbalwedstrijden en kermissen georganiseerd. Daarna heeft de "Boer en Leenbank" ( later rabo) er tot 1964 in gezeten totdat de nieuwe bank aan de overkant in gebruik werd genomen. Foto: Henk van de Waardt.

Gerrit Bronkhorst. geb.15-02-1856 Uddel overl. 11-01-1926 Apeldoorn.

1e huwelijk op 31 jarige leeftijd 05-03-1887 in apeldoorn met Lubberta Wijnhoud, 27 jaar oud geb. 1860 voorst ovrl. voor 1895 ong. 35 jaar oud.Uit dit huwelijk zijn 3 dochters geboren: Berendina 10-03-1887, Anna Stevina 06-10-1888 en Mekka 23-05-1891.

2e huwelijk Gerrit Bronkhorst, 39 jaar oud op 09-11-1895 in Apeldoorn met Aartje Berkhof 32 jaar oud geb. 1863 in Epe .
Kind van Gerrit en Aartje is Antointta Lamberta Bronkhorst geb 20-10-1897 .
Na het overlijden van Gerrit is heeft WimLoois, partner van Antoinetta uit het 2e huwelijk de zaak overgenomen.
Anna stevina, uit het 1e huwelijk, is mijn oma. Mijn vader vertelde dat hij altijd met opa op de bokkenkar ging rijden en dat hij dan de teugels vast mocht houden.
Hij was naar Gerrit vernoemd. Joke Brands Looijen

Foto: Adri van Schaijk. Deze foto geeft een mooie

indruk hoe het er achter café loois ( Spitsbergen) heeft uitgezien Het jongetje achter Café Loois in 1956 ben ik. De foto is genomen op de dag dat ik mijn 1ste communie deed. Ik was toen 8 jaar.

Foto: Rauke Logtenberg

De foto links boven is genomen van een woning aan de Laan van Orden. Hier is nog heel mooi de Frans van Mierisstraat te zien. Het eerste woningblok staat er al , rechts zal het 2e blok op de hoek van de Rembrandtlaan nog volgen.Direct acchter dat blok is de Jan van Goyenlaan. Op de foto rechts is een braak liggend terrein te zien waar door de buurtkinderen gespeeld kon worden.