Frans van Mierisstraat

Frans van Mieris voluit Frans Jansz. van Mieris, ook Frans van Mieris de Oudere genoemd (Leiden, 1635 -1681), was een Noord-Nederlands kunstschilder. Van Mieris wordt samen met onder andere Gabriël Metsu gerekend tot de Nederlandse fijnschilders, die zo nauwkeurig mogelijk de werkelijkheid wilden weergegeven. (Wikipedia)

De Frans van Mierisstraat is tot ongeveer 1960 onderdeel van de Waterloseweg geweest, waar mogelijk zullen er 2 huisnummers vermeld worden. Die van de Frans van Mierisstraat 1 t/m 92 en die van de Waterloseweg 125-201.
De Frans van Mierisstraat loopt van de Zanderijweg tot aan de Rembrandtlaan.

 

Waterlosweg 120,vervallen .De foto is net na de 2e wereld oorlog gemaakt. Op de achtergrond zijn de woningen van de Zanderijweg te zien. Foto: dhr Schurink.

 

Waterloseweg, vervallen gedeelte. Bovenstaande foto laat een verdwenen stukje Waterloseweg zien waar de nieuwbouw van de Betsy Westendorpstraat op is gebouwd. Achteraan het pand van Garage Donatz welke op de hoek van de Jachtlaan zat, daar waar nu ongeveer de rotonde Jachtlaan - Laan van Orden is. het witte huis links is nr 122 met het dak erachter van nr120. Foto: www.coda.nl

 

Waterloseweg 1958. foto J.W. Bergman Hier nog de situatie van de Waterloseweg die de Zanderijweg kruist. Links op de achtergrond de fabriek van Haas en Brero, de 2 dubbele woningen op de voorgrond staan er nog anno 2013 . Links het pand van de fam. vd Ploeg.

 

Frans van Mierisstraat 2012. Dit gedeelte van de Waterloseweg heet nu de Frans van Mierisstraat en begint hier op de hoek van de Zanderijweg. De 2 dubbele woningen op de vorige foto zijn nu ingebouwd door nieuwbouw woningen en staan aan de Betsie Westendorpstraat. Het pand links is Frans van Mierisstraat nr.2 waar de fa. Bisseling is gehuisvest.

 

 

kijk hier eens binnen bij Ordens Belang

Klik hier voor meer informatie over Frans van Mierisstraat 2 wlw 128

 

1947 FotoCollectie: E. te Loo-Huisman – Apeldoorn. 

 

Apeldoorn, 1947: een feestelijke gebeurtenis in het gebouw van de Buurtvereniging Brink en Orden: “Ordens Belang”, ter gelegenheid van het huwelijk van het echtpaar ten Have (groentenboer).
Achterste rij van L. naar R.: Ali Ploeg-Vredenberg en Bram Ploeg (eigenaar “Ordens Belang”) - A.H. ‘Ton’ Rodink (16 jaar) maakte deel uit van een gitaartrio, samen met de dochter van groenteboer ten Have en Gerrie Hop - Han van den Ham, huisschilder, werkte bij het Schildersbedrijf van Jo Huisman, Frans van Mierisstraat 135/2 - uiterst rechts: Dik Vredenberg, de broer van Ali Ploeg Vredenberg.
Voorste rij van L. naar R.: Aartje Wentink-Roozelaar (x. B.J. Wentink, magazijnmeester, Hattemseweg 12) - Onbekend 1: mogelijk Ietje Timmerman-Kruitbosch (x. J.H. Timmerman, musicus, oorspronkelijk pianist) òf Onbekend 2: Jo de Man-Jonker (x. D. de Man, Kistenmaker, Blekersweg 43) - Mw. Konijnenberg (x. W. Konijnenberg, Agent van Politie, Achterlandseweg 14) - Leentje Huisman op schoot bij Leen Huisman-Koldenhof (x. Jo Huisman, Schilder/behanger/Winkelier, Frans van Mierisstraat 135/2) en Mw. Erkens (zeer waarschijnlijk: x. W.H. Erkens, typograaf, Blekersweg 2).
FotoCollectie: E. te Loo-Huisman – Apeldoorn.

 

 

Waterloseweg - Frans van Mierisstraat

Foto: Ate Schurer. 1966 Ordens Belang, tegenwoordig Bisseling installatie.Feestje bij Bram Ploeg ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Dirk Huiskamp bij van Gelder papier. In de deuropening oom Dirk en tante Gerry Huiskamp en in het witte overhemd Henk Huiskamp. Op de achtergrond zijn nog de 2 dubbele panden te zien die nu zijn ingebouwd in de nieuwbouw en aan de Betsy Westendorpstraat liggen.

 

Buurtvereniging "Brink en Orden" jaren '50

foto: mevr.Hartskamp 

 

"klik" hier voor de namen van buurtvereniging " Brink en Orden" >>>

 

Hennemans of Heintjesmolen

Foto: www.coda.nl. Lieman Willem 

 

Hennemansmolen of Heintjes meule

 

Oud Waterloo

Foto: dhr Dijkkamp. De wasserij aan de Waterlooscheweg waar dhr G.J.Dijkkamp sr. is begonnen. De was werd met paard en wagen vervoerd naar bv het station in apeldoorn.

 

Waterloseweg- Fr.v. Mierisstraat

Foto: www.coda.nl 

 

Foto: Dick Witteveen. 1983 In het linker pand hebben de voldgende bedrijven gezeten :ter Have groenten, W.Vos fietsen '48-52, van Berkel weegschalen ed, rabobank ( met reisburo?) en kapsalon Curly. In het rechterpand : Holtman groenten, motorcycle shop Etjo Buitenhuis en Ötsbaktat.

 

Foto: dhr. Stokking. Groentenboer Ten Have. Fruga campagne groente en fruitcorso op het Marktplein 29-9-1949

 

Frans van Mierisstraat 1 -3

Archief Rabo. Jaren 60 , links is de Rabo bank gevestigd, Hier zat vroeger de Boerenleenbank met bedrijfsleider dhr. Simons.In 1972 is deze overgegaan in de Rabo bank na een fusie tussen de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank (RaBo).Vanaf 1986 tot een ongeveer 2007 heeft links Kasalon Curly gezeten. Rechts groenteman Holtman.In de gevel een steen met de naam "Waterloo" die verwijst naar het Buurtschap Waterloo in vervlogen tijden.

 

Knipsel: Peter Evers 

 

2012. Links woonhuis nr.1 en rechts Supermarkt Özbaktat nr.3

 

Frans van Mierisstraat 5-7

Foto: L.J. van der Horst-Huisman. Rechts de schilderswinkel van Jo Huisman. Nadat Huisman vertrokken was, zijn hier nog een dierensprciaalzaak en een kinderopvang van Philladelpia in gehuisvest geweest. Links de winkel van Melkboer Cor Molenaar. Daarvoor hebben hier melkboer Woudenberg en later van Oene hier ook een winkel gehad en daarna zat Kees Maas er.

 

Melkboer Molenaar
Waterloseweg 135 / Frans van Mierisstraat 5, Apeldoorn


Cor Molenaar (12-1-1915, Berkel & Rodenrijs) en Truus van Eck (24-12-1923, Bennekom) zijn in 1951 gehuwd en hebben toen een melkzaak (winkel + melkronde) in Den Haag overgenomen. Molenaar deed zijn melkronde met een bakfiets en verkocht enkel boter, eieren en losse melk. In de winkel waren er meer producten zoals vleeswaren, kaas en andere melkproducten, conserven, enz.
In februari 1959 heeft Cor Molenaar zijn melkzaak in Den Haag overgelaten en is lees hier >>>verder>>>


 

Frans van Mierisstraat

Foto:Joke Rense-Voortman. van links naar rechta: Wilma Wrekenhorst ,Gerard Molenaar en Hetty Voortman.

 

Schildersbedrijf J. Huisman
Waterloseweg 135.2 / Frans van Mierisstraat 7, Apeldoorn

Omstreeks 1946 verhuisde het echtpaar Huisman-Koldenhof met hun drie kinderen van de Waterloseweg 63 (tegenover de Spartafabriek) naar de Waterloseweg 135-2 (omstreeks 1960: de Frans van Mierisstraat 7). E.e.a. was mogelijk door een woningruil met dhr. E. Merlijn (beroep: kapper) aan de Waterloseweg 153-2, die op zoek was naar een kleinere woning.

Het pand was uitermate geschikt om een schildersbedrijf in te beginnen: kijk hier >>> verder voor het hele verhaal en foto's van waterloseweg 135.2 Huisman


 

 

Frans van Mierisstraat

Foto: Joke Rense 

 

 

2020 

 

Meijer

Foto: Karin Meijer Slagerij Meijer

 

Op 1 dec. 1965 neemt Herman Meijer de slagerij aan de Frans van Mierisstraat 4 van zijn oom Klaas Meijer over. Oom Klaas heeft hier vanaf ongeveer 1937 de slagerij gerund en was bovendien penningmeester bij de Apeldoornse Slagers Patronenvereniging.
Samen met zijn vrouw Eefje Meijer Verhoef werkte Herman er 6 dagen in de week hard om de klanten te bedienen. Herman komt oorspronkelijk uit Ugchelen en Eefje uit Hoenderloo. lees hier >>> verder en kijk foto's over slager Meijer

 

Foto:Karin Meijer. 1985 Herman Meijer en Eefje Meijer Verhoef

 

2014 Frans van Mierisstraat 4 

 

Frans van Mierisstraat 6 . wlw132

Foto: W. van der Horst Nog even zoals het was.....

 

Frans van Mierisstraat 8-10 . wlw 134-136

Foto: dhr. Sangers. Waterloseweg 136. Poetsdoeken wasserij. Nu Frans van Mieirisstraat 8 en 10.

 

Wasserij Top
In 1951 begon dhr. Top wasserij Schoonoord aan de waterloseweg 136. Tot dan werden er gummi beren gemaakt door de fa Renova. Bij Schoonoord werden vooral overalls en poetsdoeken gewassen voor de KLM. Poetsdoeken werden gehaald uit lompen, katoen, zijde, wol enz. werden gesorteerd. Vooral katoen werd door zijn groot absorptievermogen gebruikt voor de poetsdoeken van de KLM. Dhr. Top ging met de bakfiets naar Arnhem om was bij particulieren te halen, vooral in de wintermaanden mislukte dat wel eens.......klik hier voor meer informatie en foto's van >>> wasserij Schoonoord. fam Top

Wasserij Sangers
Dhr Sangers heeft lang op de Waterlooscheweg gewoond en gewerkt. Zijn vader had de bekende poetsdoeken wasserij op nr.136,nu Frans van Mierisstraat nr.8.
Voordat de vader van Sangers dit pand betrok zaten er de wasserijen Top en Swarts.
Met trots verteld hij over zijn tijd dat hij er woonde: klik hier voor meer informatie over >>> wasserij Sangers Poetsdoeken

Sloop
Op zaterdag 28 oktober 1967 was het pand van de Wasserij Top al gesloopt, maar de fabrieksschoorsteen stond nog fier overeind. Het werd de dag van de neergang van het laatste herinnering aan Top en Swart.
klik hier voor meer informatie over >>> sloop schoorsteen wasserij waterloseweg

 

2013 De wasserij heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Inmiddels zijn ook de bomen op de voorgrond geveld ivm het terug aanbrengen van de Orderbeek.Deze komt op de plaats van het gras naast de straat en zal bijdragen aan een betere afwatering van het regenwater.

 

Frans van Miersstraat 12. 2010 

 

Foto: coda Beeldbank. Waterloseweg 138, 1955 nu Frans v Mierisstraat 12 .De huizen achter de woning aan het "Koenderspaadje" zijn hier goed te zien. Officieel was dat Waterloseweg 144 enr het pand daarachter met een gebroken kap is nr 142 waar mevr. Koenders woonde.

 

Foto: Gep Sannes. Achter de woningen aan de Waterloseweg kon je via het Koenderspaadje bij waterloseweg 144 komen. De familie van den Hoek heeft daar gewoond.

 

het Koenderspaadje

 

 

Frans van Mierisstraat 14 , voorheen Waterloseweg 140. Links van dit pand bevond zich het zgn. Koenderspaadje zoals dat met blauw is aangegeven op het kaartje hieronder.

 

 

Verdwenen pand

Foto: Gep Sannes. Waterloseweg 142. Gesloopt. Deze woning stond niet direct aan de Waterloseweg maar achter nr.140 , de huidige Frans van Mierisstraat 14. Men kon hier komen via het zgn. Koenderspaadje tussen de nrs. 140 en 146.

 

Achter de woningen aan de Waterloseweg kon je via het Koenderspaadje bij waterloseweg 144 en 142 komen. De familie van den Hoek en mevr Koenders hebben daar gewoond

klik hier>>> voor Waterloseweg 144 fam vd Hoek

klik hier>>> voor het Koenderspaadje

 

Frans van Mierisstraat 18-16-14 enz. DdG 2022 

 

het Koenderspaadje

Het vroegere Koenderspaadje is nu de tuin behorende bij de Frans van Mierisstraatstraat 16.

 

 

Frans van Mierisstraat 15

1904 Waterloseweg 139. In 1906 was dit de Zesslagweg( Ruysdaellaan) hoek Waterlooscheweg ( Frans van Mierisstraat), daarvoor stond er op deze plek een 6 slag, 6 huisjes. Nadat deze waren afgebrand heeft dhr. de Vries deze grond gekocht en er een groot pand op gebouwd. In het midden liep de gang met aansluitend de voorkamer, kamer en slaapkamer achter elkaar. Aan de andere zijde van de gang was de winkel, de trap naar zolder( later was daar het kantoor) en daar achter de bakkerij met zijdeur. Dan had je daarachter het achterhuis met pomp en de kolenschuur. Voor de deur staat Gerritje Huisman, de huishoudelijke hulp uit Terwolde. De schuren achter het pand werden rond 1940 verhuurd aan Teun Vredenberg voor zijn kolenhandel en weer later aan Sangers poetsdoekenwasserij tegenover aan de Waterloseweg.

 

Foto: Hans Kaal Grootvader Bertus Kaal omstreeks 1936 op de Bakkersfiets in dienst van de Vries. Op de Kar is leesbaar J.W. de Vries en M. de Vries . Waterlooscheweg 139

 

Frans van Mierisstraat

Foto: Dick Witteveen. 

 

 

Waterloseweg de Vries- Vaartjes en Ligtenberg
klik hier voor een kijkje binnen bij Ligtenberg

 

1956 een trouwstoet met in ieder geval 3 Opels. Het 1e , 5e en 6e pand zijn inmiddels verdwenen.

 

1960 Vanuit de achtertuin is de flat aan de overkant van de laan van Orden zichtbaar. Foto onder: de situate 2012 waar de woningen aan de laan van Orden ook geplaatst zjn.

 

 

Straatbeeld 1955

1955 nog een trouwstioet met bijzonder auto's. Het witte pand links is de winkel van de ACS.

 

dezelfe situatie als voorgaande foto, hier is de Hobbemalaan doorgetrokken.

 

Verdwenen pand wlw150-152

Waterloseweg 150 Dit was een pand van kruidenier de Vries, mogelijk is hij daar met zijn bakakactiviteiten begonnen.In de jaren '50 woonde Ineke Berends met haar familie in het gedeelte op de voorgrond, nr.150. Dit pand moest wijken voor het doortrekken van de Hobbemalaan eind 50'er jaren

 

Frans van Mierisstraat / Waterloseweg 152 Links 150 rechts.

 

 

 

De foto links boven is genomen van een woning aan de Laan van Orden. Hier is nog heel mooi de Frans van Mierisstraat te zien. Het eerste woningblok staat er al , rechts zal het 2e blok op de hoek van de Rembrandtlaan nog volgen.Direct acchter dat blok is de Jan van Goyenlaan. Op de foto rechts is een braak liggend terrein te zien waar door de buurtkinderen gespeeld kon worden.

 

2020

Footo: Raymond Mouw. 

 

Frans van Mierisstraat

Foto: Tanja Koetsier. 

 

Waterloseweg 199

Foto: Archief Chris v.d.Ark. Kruidenier Vos maakt plaats voor nieuwe woningbouw , op de achtergrond is het nieuwe winkelcentrum "Alles in Orden". Tegenwoordig komt de Frans van Mierisstraat dichter bij het winkelcentum uit omdat de bocht er uit is gehaald begin jaren 60.

 

 

Foto: Wim Topfer. Op de achtergrond is de Germanenlaan zichtbaar.

 

Waterloseweg 207

Waterloseweg 207 Cafe Spitsbergen- Loois. Café Spitsbergen is in 1905 in opdracht van dh.G.Bronkhorst gebouwd. Omstreeks 1920 heeft zijn schoonzoon Willem Loois het overgenomen. Hij runde het café naast met timmerzaak tot 1960.In het café zijn de eerste plannen voor het oprichten van een voetbalclub ontstaan van waaruit later "Brink en Orden" is opgericht.Op het achterterrein en bij de schuur werden feesten, voetbalwedstrijden en kermissen georganiseerd. Daarna heeft de "Boer en Leenbank" ( later rabo) er tot 1964 in gezeten totdat de nieuwe bank aan de overkant in gebruik werd genomen. Foto: Henk van de Waardt.

 

Gerrit Bronkhorst. geb.15-02-1856 Uddel overl. 11-01-1926 Apeldoorn.

1e huwelijk op 31 jarige leeftijd 05-03-1887 in apeldoorn met Lubberta Wijnhoud, 27 jaar oud geb. 1860 voorst ovrl. voor 1895 ong. 35 jaar oud
Uit dit huwelijk zijn 3 dochters geboren: Berendina 10-03-1887, Anna Stevina 06-10-1888 en Mekka 23-05-1891.

2e huwelijk Gerrit Bronkhorst, 39 jaar oud op 09-11-1895 in Apeldoorn met Aartje Berkhof 32 jaar oud geb. 1863 in Epe .
Kind van Gerrit en Aartje is Antointta Lamberta Bronkhorst geb 20-10-1897 .

Na het overlijden van Gerrit is heeft WimLoois, partner van Antoinetta uit het 2e huwelijk de zaak overgenomen.
Anna stevina, uit het 1e huwelijk, is mijn oma. Mijn vader vertelde dat hij altijd met opa op de bokkenkar ging rijden en dat hij dan de teugels vast mocht houden.
Hij was naar Gerrit vernoemd. Joke Brands Looijen


 

Foto: Adri van Schaijk. Deze foto geeft een mooie indruk hoe het er achter café loois ( Spitsbergen) heeft uitgezien Het jongetje achter Café Loois in 1956 ben ik. De foto is genomen op de dag dat ik mijn 1ste communie deed. Ik was toen 8 jaar.

 

Waterloseweg 149 nu Frans van Mierisstraat.Het prille begin van een Transportbedrijf. advertentie 1948

 

 

Waterloseweg 220

Foto: Wim Töpfer. Waterloseweg 220 met op de achtergrond de nieuwbouwflats .

 

Foto: Wim Töpfer. Waterloseweg 220 met op de achtergrond de flats aan de Jan Steenlaan. Rechts het nieuwe Ordenplein.

 

Foto: Rauke Logtenberg 

 

Klk hier voor meer informatie over >>> wlw 150-152

 

Verdwenen pand wlw158

Waterloseweg 158 Foto: L.J. van der Horst-Huisman Een boerderijtje in de sneeuw aan de Waterlooscheweg 158, gemaakt omstreeks 1950. Het werd bewoond door Willem Huisman Sr. en Everdina Meijerink. Daar werden ook hun kinderen geboren: Teunis, Johannes en Willem Jr. Willem Huisman Sr. had een schildersbedrijf, dat voortgezet werd door de tweede zoon: Johannes (Jo) Huisman. Hij had een winkel aan de Waterlooscheweg 135/2, de tegenwoordige Frans van Mierisstraat 7.

 

Waterloseweg 158 Foto: L.J. van der Horst-Huisman Everdina Huisman-Meijerink die aan de zijkant van de boerderij geniet van de zon en de toen nog stilte rondom haar . . .

 

Waterloseweg 158

 

Familie Huisman

Foto: Wigger van der Horst &.Lenie van der Horst- Huisman.In de foto zijn de meeste familieleden van Willem Huisman en Everdina Meijerink afgebeeld. De zoon van Willem Huisman: Johannes Huisman, heeft de foto gemaakt. De foto is na de mobilisatie tussen 28.08.1939 en mei / juni 1945 gemaakt. Teunis Huisman,Willem Huisman Jr., Willem Huisman Sr., Everdina Huisman-Meijerink, Leen Huisman-Koldenhof, Evert Vermeer-Architect, Riek Vermeer-Koldenhof, Mina Hijns, hr. Hijns

 

Gerritsen en Huisman schilder

Foto: Bertus Gerritsen. Rechts Willem Huisman en Schilder Willem Huisman (met snor), drie leerlingen en Schilder / Leermeester H.M. Gerritsen. Er is geopperd, dat de jongen rechts op de ladder ook een "Gerritsen" is. Dan zou het de zoon van H.M. Gerritsen kunnen zijn.

 

Frans van Mierisstraat 23. wlw 145

 

Frans van Mierisstraat 19-21 . wlw 141-143

 

Vischhandel "Oud Waterloo"

Waterloseweg 151 

 

Waterlosweg 151 en 153. Foto: Wim Töpfer. De meesten herinneren zich de winkel van mevr. v.d. Hoek in het pand links, nr.151 waar men de kleding voor de stomerij, nr.153 kon halen en brengen. Daarvoor heeft Kees Miltenburg, potten en pannen hier ook in gezeten en is het een vis handel "oud Waterloo" geweest van J.J.Schoenmaker.

 

Frans van Mierisstraat

 

Waterloseweg 149 nu Frans van Mierisstraat.Het prille begin van een Transportbedrijf. advertentie 1948

 

de Zon

de Zon, Advertentie. 

 

 

ACS, American Cleaning Service

 

Waterloseweg

Foto: Jan Den Besten. Jan met zijn Tante Betsy achter Waterloseweg 162. De schoorsteen op de achtergrond is van wasserij Meijer, de ACS. Deze stond tegenover dit huis aan de Waterloseweg

 

nr.164

Foto: fam. Tijink. 

 

Frans van Mierisstraat: Raymond Mouw. 

 

Foto:J.W.Bergman Zowel aan de linker- als aan de rechterkant zijn de 1e twee woningen verdwenen, de laatse zijn op de volgende foto nog zchtbaar. Het 1e huis links is nr 186 , de foto hieronder.

 

Waterloseweg 186

Archief: Stien Everts. 

 

Frans van Mierisstraat. Foto Chris vd Ark. 

 

 

nr 169

Foto: Henk van de Waardt. 

 

Waterloseweg 169.
Dit pand ( boven) heeft gestaan aan de huidige Frans van Mierisstraat naast BeOne (voorheen de Vivo)
Het gaat hier om de overgrootouders van moeders kant van Henk van de Waardt.
Ze heetten Hendrik van Essen en Nenna Teunissen.
Naast hen op de bank zit hun dochter, Bartha van Amersfoort-van Essen.
Henk schrijft: Ik herinner me nog dat Tante Bartha en ome Willem daar woonden en blijkbaar hebben mijn overgrootouders daar de laatste jaren ingewoond

Over onderstaand krantenartikel uit 1933 verteld Henk:
Koningin Wilhelmina ging altijd op bezoek bij oud-paleispersoneel als ze heel lang getrouwd waren (in dit geval waarschijnlijk 50jaar).
Ze deed dat alleen bij arm en eenvoudig personeel.
Toen ome Willem ( man van Bartha) het huisje uit de advertentie heeft laten slopen en op die plek een nieuw huis heeft laten zetten is de koningin nooit meer geweest.

 

knipsel: Henk van de Waardt 

 

Frans van Mierisstraat - Waterloseweg 179

Foto: mevr. Nikkels. 

 

Waterloseweg 180

Foto: mevr. Nikkels. 

 

Waterloseweg 181 (gesloopt)

Foto: mevr. Nikkels. 

 

Frans v Mierisstraat 65 voorheen wlw 185

2018 het witte pand is gesloopt om plaats te maken voor 2 woningen.Links het pand waarachter cartonnage Shutte was gevestigd.

 

nr.185

Foto: Henk vd Waardt. Waterloseweg 185, 

 

de familie Schutte en hun bedrijf

Schutte 25 juni 1952 cartonnagefabriek Fa, J.C Shutte en Co, Waterloseweg 185 ( huidige Frans van Mierisstraat 65) herdenkt haar 25 jarig bestaan. Het fabriekje is ontstaan door toevallige omstandigheden en het benutten van mogelijkheden. Als jonge dame werkte mevrouw Schutte op kantoor en ging in de avonduren naar de handelsschool. Naar verloop van tijd werd dit haar te veel en gaf haar arts haar aan te stoppen omdat ze aan “zenuwoverspanning” leed. In plaats daarvan werd haar aangeraden om “met haar handen te gaan werken”. In die tijd was dat een behoorlijke mededeling zeker omdat zij het werken op zich erg graag deed.
Daarom solliciteerde zij bij diverse bedrijven en werd uiteindelijk bij een kleine cartonnagefabriek aangenomen. Zij was hier precies op haar plaats en het beviel haar bijzonder goed om hier te werken. Ze was zelfs zo enthousiast dat ook haar zus bij dit bedrijfje kwam werken. Nadat beiden een opleiding van een jaar of 3 hadden gevolgd wilden ze zelf een dergelijk bedrijfje opzetten. Ze hadden niet bepaald stil gezeten maar van zaken doen hadden ze geen kaas gegeten. Daarnaast hadden de dames zeker niet voldoende middelen om zo’n onderneming te betalen. Gelukkig konden zij van een bevriende familie 1000 gulden lenen. Ondanks dat 1000 gulden in 1927 heen behoorlijk kapitaal was, het was niet voldoende om een bedrijf mee op te zetten. Daarom moest er gezocht worden naar 2e hands machines. Deze konden gedeeltelijk worden betaald omdat er ook nog grondstoffen gekocht moesten worden. Op zolder van hun ouderlijk huis en in een schuurtje achter ( waarschijnlijk aan de Loseweg) begonnen de zusters Schutte aan hun droom. lees hier schutte cartonnage verder.


 

Jubileum bij de fa. Schutte

Foto: Sabrina van de Hoek. De kaartjes werden daar bedrukt en geponst, er zaten een flink aantal in één vel. Ik mocht van mijn vader, af en toe, die kaartjes uit het vel drukken, wat ik leuk vond. Voor wat ik mij kan herinneren werkten in de fabriek veel jonge vrouwen.

Mijn naam is Sabrina van de Hoek en ik heb nog een paar oude foto van de firma Schutte aan de Waterloseweg / Frans van Mierisstraat.
Deze foto zijn gemaakt in de jaren 60, mijn vader (W.M. van de Hoek) werkte daar en ik kwam daar als klein kind vaak op bezoek.
Toen der tijd werden daar (schoen)dozen gemaakt en kaartjes voor wol of garen.
De fabriek stond achter het huis en rechts van de fabriekspand zat een grote garagedeur, die op het ingangspad van het terrein uitkwam.
De toegang tot de fabriek zat in het midden van de fabriekspand, recht tegen over de achterdeur van het woonhuis.
Als je de fabriekspand binnen kwam zat er meteen rechts een kantoortje en als je rechtdoor liep dan liep je de productie hal in.
Links zat ook een ruimte maar ik weet niet meer wat daar zat, ik denk de garderobe.
Rechts achterin stond een grote snijmachine, die veel indruk op mij maakte, met één klap snee hij door een dik pak papier.
Tegenwoordig zou deze machine niet meer mogen i.v.m. de arbo-wet, hij was totaal niet veilig, maar zover ik weet zijn er geen ongelukken mee gebeurd.

Verder kan ik mij nog herinneren dat mijn vader tussen de middag altijd thuis kwam om warm te eten, ’s avonds aten we brood, zo ging het in die tijd.

De foto’s die ik heb bijgevoegd Schutte Jubileum betreft een jubileum van een werknemer, zijn naam weet ik niet.

 

Foto: Cor van der Veer. 1947.

 

1952 Personeelsfoto 25 jarig jubileum J.C. Schutte Foto: Cor van der Veer.

 

klik hier als u personen herkend.

 

Frans van Mierisstraat 

 

 

 

Linker foto boven: 1958 Helemaal op de achtergrond onder de grote bomen café Spitsbergen. Links daarvoor met kapschuur kruidenier Vos.Op de foto rechts dezelfde situatie in 2015 waar alleen nog het 1e pand links van herkenbaar is.

foto's onder: 2019. Het witte huis op de linker foto is gesloopt en er is een dubbele woning voor teruggekomen.

 

 

Foto: Jan Den besten Vroeger was alles anders, ook aan de Waterloseweg. Achter ons huis, nr. 162 hadden we een eigen crossbaantje. Hier m'n vader aan het springen. plm. 1958

 

 

Waterloseweg 204

Foto: Bert van der Velden. 

 

Waterloseweg 195

J. van der Hoef. 

 

Waterloseweg 195

Foto: C.v.d.Ark Het Gezin van der Hoef, 5 kinderen plus vader en moeder,in de deuropening.vd Hoef was destijds de eerste en oudste ijsverkoper van Apeldoorn.

 

Waterloseweg 199

Foto: Mark Erwin Vos. Opa Aalt Vos en oma Aaltje Vos voor hun winkel aan de Waterloseweg 207

 

Kruidenier Vos

Foto: A.H. van der Velde. 

 

Deze foto is vlak voor Sint Nicolaas ik denk in 1948 genomen. Velen ken ik nog van gezicht,soms nog van naam. Rechts op de ladder Peter Cornelissen, in het midden met alaaf groet Poppie van Riessen. Het geknielde meisje helemaal rechts (met jachthond) is Jesje Meyer van de grote wasserij Helderoord. Ook mijn moeder en Dora staan erop. Ze kijken beide over de schouder van die mevrouw links in het wit. Rechts naast kruidenier Vos staat Eefje Slot met haar Canadese kindje. ( A.H.vd Velde)

 

Links nr 216a de fam.van der Velde , rechts nr 216 huisbaas Wegerif. Zoon Ab van der Velde heeft het boek Jongens van Orden gescheven over zijn jeugd in oorlogstijd.
klik

 

Waterloseweg 216 en 216a ( gesloopt)

Foto: A.H. van der Velde. Links nr 216a de fam.van der Velde , rechts nr 216 huisbaas Wegerif. Zoon Ab van der Velde heeft het boek "Jongens van Orden" gescheven over zijn jeugd in oorlogstijd. Dit huis is inmiddels verdwenen en er staan nu rijtjeswoningen aan de huidige Frans van Mierisstraat.

 

Achterkant Waterloseweg 216 ( gesloopt)

Foto: A.H. van der Velde. 

 

Foto: Wim Töpfer. 

 

Verder