Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

Frans van Mierisstraat 2 wlw 128

Frans van Mierisstraat 2 , voorheen Waterloseweg 128

De eerste gegevens die er over dit pand te vinden zijn stammen uit 1911. D. Kers opent dan van Café Biljard “Waterloo”. Hoe lang deze man de zaak heeft gerund word niet helemaal duidelijk maar in 1917 adverteert R. Niewenhuis op het zelfde adres met “het nieuwe café-biljard oud Waterloo”.

Zo rond 1922 runde H. ter Hoeven er een Manufacturenzaak. De familie woonde hier tot september 1933, verhuisde naar Jachtlaan 273 i.v.m. faillissement. Men keerde in mei 1934 terug naar de Waterloseweg nu op nr. 129 waar zij wederom een manufacturenzaak openden.

Wat er tussen 1934 en 1936 in het pand op nr. 126 gebeurde is niet helemaal duidelijk. In 1937 lijkt het pand leeg te staan en in 1938 woont mej. Van Delfswijk er.

Ordens Belang

Vanaf 1939 komt de fam. A Ploeg als beheerder in het pand. De buurtvereniging Brink en Orden organiseerde er menige bijeenkomst en er werden ook tal van andere activiteiten georganiseerd. Menig oud Ordenaar is in zijn of haar jeugd wel in de feestzaal geweest om Sinterklaas een hand te geven of een bruidspaar veel geluk te wensen. Verschillende scholen, bedrijven en verenigingen uit de buurt huurden de zaal om een feest te vieren of om te oefenen. Zo heeft ook mevrouw Ploeg hier enige jaren een dependance van het groene kruis gerund en konden vanaf 15 januari 1945 jonge moeders hier terecht met hun baby’s bij het consultatiebureau voor zuigelingen.

feestzaal van de Ploeg.

Op de achtergrond de schoorsteen van Poetsdoekenwasserij Sangers.

Buurtvereniging Brink en Orden dat in 1917 in Café Spitsbergen is opgericht heeft hier lange tijd zijn vergaderingen gehouden en ongetwijfeld menig festiviteit georganiseerd. Koninginnedag bv werd immers groots gevierd. Bekend ook waren tot de jaren 40 de Volksspelen en Bloemencorso’s die plaatsvonden aan de overkant van de Jachtlaan achter smederij Menninga of achter café Spitsbergen. Al in 1923 begon men met autoritten voor de ouderen en enkele jaren later werd er jaarlijks bazar gehouden om de minder bedeelden wat extra’s te kunnen geven. Eind 1937 werd de grote verbouwing gevierd, zowel de grote als de kleine zaal zijn met 5 meter verruimd. In 1940 gaf het bestuur aan zeer tevreden te zijn met de beheerders de familie Ploeg en dat de zaal voortdurend bezet was. De Ouderraad van de school aan de Asselschestraat had er dat jaar voor het eerst Sinterklaas ontvangen en hoopte dit de komende jaren weer te mogen doen. Uiteraard werd er ook vergadert over ernstiger zaken in de wijk. Zo stonden er de volgende zaken op de agenda van 1917: Verlichting van de wegen; post en telegraaf en …….een halte van de Hollandsche Spoorweg maatschappij de voorganger van de NS. Wellicht komt dit laatste punt binnenkort wederom op de agenda van het Apeldoorns bestuur.

Foto: Fa. Bisseling.

Foto: Fa. Bisseling.

In 1972 wordt het pand overgenomen door A.F. Bisseling (Anton). Bisseling kwam van de Brinklaan 139, nu Waterloseweg 45, waar hij als loodgieter/dakdekker is begonnen. Wanneer dat pand te klein is geworden, betrekt hij het verbouwde pand aan de inmiddels Frans van Mierisstraat 2. In 1996 gaat Anton met pensioen en neemt zoon Henk de zaak van zijn vader over. De zaak is dan al flink uitgebreid en er werken dan al diverse werknemers. In 2012 komt de volgende generatie in het bedrijf, Remco Bisseling werkt samen met zijn vader aan het bedrijf. In 2020 verhuist het bedrijf naar de Johannes Bosboomlaan 25.

Nu in 2022 zijn er vergevorderde plannen om het hele meermaals verbouwde pand te slopen en te vervangen door een 4-tal woningen, waarvan een 2 kapper op de Frans van Mierisstraat en 2 woningen om de hoek op de Zanderijweg 69-100 . De plannen liggen ter goedkeuring bij de gemeente Apeldoorn en men hoopt nog dit jaar te kunnen beginnen met de bouw.

Foto: fa. Bisseling. 2022