Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten C- D // Driehuizerweg

Gerrit Konijnenberg

De in 1880 geboren Opa Willem Konijnenberg runde in het pand aan de Asselsestraat 234, toen nog Asselseweg een zaak als Kruidenier. Dat deed hij samen met zijn vrouw Heintje Weijenberg. Het pand stond links naast de Asselsestraatschool , school Nr.13. Willem en zijn vrouw Heintje hadden 3 zoons en 2 dochters. De oudste zoon Wim wilde absoluut de zaak van zijn vader niet overnemen en werd smid. Dat had tot gevolg dat de 2e zoon Gerrit aangewezen werd om de zaak over te nemen ondanks dat hij liever als slager verder wilde.

1919

Foto: Gert Konijnenberg

Op de hoek van de Driehuizerweg en de Achterlandseweg was nog een mooi stukje grond dat van de zwager van Boer Jochems werd gekocht. Hier werd een mooi nieuw pand gebouwd door aannemer vd Zande, schoonvader van Gerrit. Gerrit en zijn vrouw Dina van der Zande trouwden 25 oktober 1933 en op 28 oktober 1933 werd de zaak geopend. Willem Konijnenberg gaat
later aan de Achterlandseweg nr.1 wonen om van zijn pensioen te genieten.

Foto: Gert Konijnenberg

Foto: Gert Konijnenberg

Op een dag komt Gerrit zijn vader Willem op z’n klompen tegen en vraagt hoe het met hem gaat:
Willem: Best, ik kriege alsmoar geld op de rekening en wete niet woar ut vondoan kump.
Gerrit : Dat is je pensioen, dat krijg je van de regering.
Willem: Dat snappe'k niet, 'kep ‘r niks veur edoan

Foto: Gert Konijnenberg. Vader Gerrit bij de

noodwinkel tijdens de verbouwing.

Foto: Gert Konijnenberg

Er werd uiteraard hard gewerkt om de klanten tevreden te houden. Het hele gezin werkte naar vermogen mee. De familie werd verblijd met 3 zoons en 1 dochter, waar van m.n. de oudste zoon Wim veel in de zaak heeft gewerkt en bezorgingen aan huis heeft gedaan, vader stond in de zaak. De andere kinderen Henk, Rita en Gert waren nog aan de jonge kant en deden dus wat minder en speelden meer in de buurt. Na school moest er wel eerst in de zaak geholpen worden . Vooral rond de feestdagen was het extra druk met het bezorgen van de levensmiddelen bij ruim 350 klanten. Soms werd er met 3 auto’s gereden om de spullen op tijd te bezorgen.

Midden jaren ’50 had de gemeente Apeldoorn het plan bedacht om naast het huis en dan parallel met de Achterlandseweg richting zanderijweg een nieuwe straat aan te leggen, met Flats! Alle reden om de zaak eens flink te verbouwen want dat zou immers meer klandizie betekenen. De oom van Gerrit sr, Aannemer D. Konijnenberg uit de Driehuizerweg hielp hieraan mee en er werd een kamer bij de zaak aangetrokken en de zaak werd voorzien van de nieuwste snufjes als een wijnhoek, het werd een semi zelfbedieningszaak. Hiervoor moesten dan wel weer de nodige diploma’s voor gehaald worden door vader. Gert weet zich nog goed te herinneren dat moeder bijzonder alert was dat iedereen er netjes bijliep. Kleding werd voor het weekend geborsteld en zo nodig gewassen. Ook vader was gesteld op zijn correcte uiterlijk. In de winkel had hij een smetteloos wit jasje aan maar als hij “achter” ging werken werd deze vervangen door een grijze stofjas.

Foto: Gert Konijnenberg

Foto: Gert Konijnenberg

Feestelijke openning met op de achtergrond de Driehuizerweg richting de Sparta.

Foto: Gert Konijnenberg

In 62/63 kreeg Gerrit de gelegenheid om een reguliere baan bij de Zwitsalfabriek te aanvaarden waardoor hij het wat rustiger aan kon doen en zoon Wim de zaak kon overnemen. Deze heeft de zaak nog tot 1975 gerund en is daarna gestopt om gezondheidsredenen en de opkomst van grote supermarkten als Priba en Groenewoud. foto's onder Gerrit als Portier.


Een leuke anekdote die Gert zich nog herinnert uit de tijd van zijn jeugd: In mijn jeugd was er nog weinig bebouwing buiten de Driehuizerweg en de Achterlandseweg. Wel hadden we een aantal tradities waar de hele buurt aan mee deed. Zo werd er met Pasen natuurlijk een Paasvuur gemaakt. De jeugd uit de hele buurt hielp uiteraard om het materiaal voor deze brandstapel bijeen te zoeken. Ze kenden de omgeving als hun broekzak en wisten dus dat boer Jochems langs de Driehuizerbeek rijshout had staan. Dat rijshout werd gebruikt om het varkensvoer ( slobber) in een grote pan te stoken. Als dat onder de pan fikt dan doet het dat ook op de brandstapel hebben de jongens gedacht en dus……. Was de oever van de Driehuizerbeek al snel kaal. Het paasvuur was een groot succes, de hele buurt inclusief boer Jochems heeft er van genoten. Het verhaal gaat dat Jochems de volgende dag de kaalslag ontdekte maar of hij er achter is gekomen wie het rijshout heeft gepikt…….