Brouwersmolenweg

Foto: Peter Evers. 1934.Door de verbreding en bestrating van de Brouwersmolenweg ( nu veenweg) en de doortrekking van de Goudvinkwweg heeft apeldoorn een flinke verkeersweg naar Hoenderloo gekregen, waarmee in een grote behoefte is voorzien. De smalle Ugchelseweg was onvoldoende voor het grote verkeer. Het begin van de nieuwe verkeesweg vanaf de Jachtlaan.

 

De naam Brouwersmolenweg is uiteraard afgeleid van de Brouwersmolen en liep van de Jachtlaan tot de
Hoenderlooscheweg.
Nadat de Europa weg is aangelegd is dit gedeelte van de Brouwersmolenweg afgesloten en heet het nu Jachtlaan.
In 1923
heette het gedeelte van de Jachtlaan tot de Berhuizerweg nog de Klarenbeekseweg. Dat had niets met het dorp Klarenbeek te maken maar eerder met de molen in ugchelen die de Klarenbeek heette.

 

Jachtlaan

 

Werklust 1905- 1974,

8 augustus 1896 trouwde Kris Meijer ( 24-11-1871 / 22-05-1957) , in Beekbergen als zoon van een Papiermaker , met Klasina Remelink ( 22-11-1871 / 09-06-1962). Zij hadden elkaar leren kennen bij wasserij Quartel in Ugchelen, waar beiden werkzaam waren. Na hun trouwen begonnen zij voor zichzelf met een klein cafeetje in Ugchelen. Het zaakje liep prima , mede door de verkoop van “achterhandse” schnaps. Op een goede dag kwamen zij op het idee om een handwasserij te gaan exploiteren. In 1903 werd het café verkocht en begonnen de Meijers een wasserij aan huis. In 1905 werd van de fam. Ketel , Brouwersmolenweg 6-8, een kleine wasserij gekocht. Met behulp van de bekende fabriek Loog-Landaal werd een modern bedrijf opgezet, waar ieder jaar een stukje bijgebouwd werd.

 

Werklust fam Meijer

 

Brouwersmolenweg met op de voorgrond de Jachtlaan. 

 

Nu Veenweg. Destijds Brouwersmolenweg 22-24 maar heeft ook Europaweg en Klaarenbeekscheweg geheten. Foto: Coda Beeldbank.

 

Voor 1967 Brouwersmolenweg 15. Het pand is afgebroken eind 1973. Foto:Coda Beeldbank

 

Foto: M. Vermeer. De benzinepomp van Garage Goudkuil. Deze werd bemand door dhr. van Amersfoort.

 

Woning van Houtum en Palm

Foto: Archief Peter Evers. 

 

van Houtum en Palm

Foto: Archief Peter Evers. 

 

 

V Gelder

Foto: Eddy Langenbach 

 

van Gelder Papier

 

Foto: Cv.d.Ark. Brouwersmolenweg nu Europaweg. 

 

 

Kranten

 

 

 

Bedrijfselftal RADEFA. Foto: Cees Steenbergen. 

 

Europaweg

 

Verder