Berghuizerweg

U bevindt zich hier:  >>> Straten A- B  >>> Berghuizerweg 

Die Berghuizerweg was tot in de 19de eeuw onderdeel van de Hessenweg die vanaf Barneveld, over de Regelbergen en door het Orderbos, uitkwam bij het Hoge Berghuis en vandaar naar de Eendrachtstraat liep.
22-08-1913: weg van Ugchelscheweg tot Berghuis genoemd Berghuizerweg.
04-08-1921: den Berghuizerweg te doen aanvangen bij den Klarenbeekschenweg* (bij het perceel van Paul).( *daarna Brouwersmolenweg en daarna Europaweg)
16-03-70: de loop van de Berghuizerweg gewijzigd in van Ordermolenweg tot de Kleiberg.
Tegenwoordig is deze weg opgedeeld in de Oude Berguizerweg ( groen), een verdwenen stuk (rood) , Govert Flinckstraat ( geel) en Berghuizerweg (blauw).

 

 

 

Foto:www.oud-apeldoorn.nl 

 

De foto’s hierboven en onder betreffen beide het Pannenhuis. Het huis stond aan wat nu de Europaweg is ter hoogte van de v.m. papierfabriek van Van Houtem & Palm waar vroeger de Berghuizerweg aansloot op de Eendracht. Die Berghuizerweg was tot in de 19de eeuw onderdeel van de Hessenweg die vanaf Barneveld, over de Regelbergen en door het Orderbos, uitkwam bij het Hoge Berghuis en vandaar naar de Eendrachtstraat liep. Vervolgens naar de Reigersweg, de Mollenweg/Vossenweg wat nu de Ovenbouwers/Ketelboetershoek in De Maten is, naar de Voorwaarts om vandaar via het Woudhuis, De Zanden bij Teuge en Kruisvoorde bij Twello naar Deventer te lopen. Steeds de hogere delen in het terrein volgende. (bron H.Ummels)

De Hessenwegen dateren uit de zeventiende eeuw, maar gedeeltelijk maakten ze gebruik van oudere routes, zoals de hanzewegen. De meeste Hessenwegen liepen van Oost naar West
Omdat de Hessenwegen de dorpen en steden meden waren de Hessen een prooi voor struikroverij en dergelijke. Ze reisden daarom in konvooi. Op verschillende plekken kwamen er langs de Hessenwegen herbergen op vaak afgelegen plekken, die dan namen droegen als bijvoorbeeld de Woeste Hoeve. Barneveld was een belangrijk knooppunt binnen het netwerk van Hessenwegen.
Deze wegen meden de dorpen en steden omdat handelaren gebruik maakten van hessenwagens die een bredere spoorwijdte hadden dan in de Nederlanden was toegestaan en daardoor niet pasten in de karrensporen van hier gebruikte karren en wagens. Ze volgden daarom routes over de woeste gronden.
Op veel plaatsen is de aanwezigheid van een Hessenweg nog terug te vinden in de straatnaam 'Hessenweg'. Hessenwagens trokken diepe wielsporen door de heide. Deze sporen waren op sommige plaatsen honderden meters breed omdat de zware wagens steeds een route namen die nog niet kapot gereden was. Hierdoor zijn de sporen ook nu nog te herkennen op sommige plaatsen in bijvoorbeeld heidevelden. (WikipediA)

 

2020 Het gedeelte "oude berghuizerweg" is nu afgesloten voor verkeer en verderop als parkeerterrein in beslag genomen. Hoe lang zal deze "weg" nog bestaan?

 

 

Berghuizerweg 44. Foto: Bea van Rijn Mijn moeder en haar opa Tamboer met daar naast mijn moeders oom. In dit huis ben ik geboren in 1956

 

Berghuizerweg 48. Foto: Yvonne Berkhof-Pas 

 

Berghuizerweg 56. foto: www.coda.nl 

 

Berghuizerweg

Foto: Yvonne Nijenhoff 2019 

 

Oude Berghuizerweg 63-65 DdG2014 

 

Oude Berghuizerweg 67-69 DdG2014 

 

Berghuizerweg 84. Ons ouderlijk huis dat in 1972 gesloopt moest worden ivm industrie die er kwam.Ik ben er geboren en heb daar tot 1972 gewoond toen zijn we verhuisd naar de Mauvestraat . De straat heet er nu Oude Berghuizerweg. Foto: Riet van den Heuvel.

 

Berghuizerweg 88 Foto: mevr. H.Mosterd- Bouhof 

 

Berghuizerweg 90; 88-86; 84-82. Foto: mevr. H. Mosterd-Bouhof.

 

 

Foto: Bea van Rijn Omgeving Berghuizerweg 106

 

 

Govert Flinckstraat, voorheen Berghuizerweg op de voorgrond.Foto: Rudolf Kaal.

 

Berghuizerweg

Foto: Drikus Huiskamp. Op de achtergrond blokpost 80.

 

Foto: fam. Neef 1970. De overweg van de Berghuizerweg destijds. links de aftakking van de spoorlijn naar de industrie en op de voorgrond de Laan van Spitsbergen in aanbouw.

 

Foto: Willem Freriks. Spoorwachterwoning 80. Hier ons spoor huis aan de Berhuizerweg later Govert Flinckstraat 121, deze weg was op dit moment al afgesloten. Je kijkt naar de Laan van Spitsbergen (fiat loods)

 

 

 

Boven, klik op de foto.

Ca. 1910.Het ouderlijk huis van mijn opa J. Franken. Volgens zijn zeggen heeft het gestaan aan wat vroeger de Berghuizerweg heette, nu heet dat gedeelte Govert Flinckstraat. Om precies te zijn precies naast de bocht in de Govert Flinckstraat waar nu een stuk gemeente grond is en aansluit op de Van Miereveltstraat.
Erica 1910: Franken , J. Landbouwer, Brink en Orden, C 191. Erica 1932: Franken, J. landbouwer, Berghuizerweg 124

 

 

Govert Flinckstraat 136 (vroeger Berghuizerweg). Van 1958 tot 1983 woonde hier mejuffrouw Hofstede, mogelijk dat oude Ordenaren haar nog kennen als de schooljuf.

 

Wie kan hier meer over vertellen? 

 

Foto: Ine Fledderus. Fam. J.van Buren nr. 132. Rechts zit Rob van Buren.

 

Govert Flinckstraat voorheen Berghuizerweg. De jongeman op de auto dat ben ik, jaren 60. Achter mij richting de spoorlijn links buurman Van Buren op Berghuizerweg nr. 128, daarna familie Zoetbrood nr.130 en dan weer Van Buren nr.132. Foto: Rudolf Kaal.

 

Govert Flinckstraat- Berghuizerweg

Foto: Gerrit Nijkamp. 

 

 

 

Foto: Joop Rump 

 

Zoete/1978 Straatsgewijs nr.10; aan de voet van een heuvelrug, een stuwwal uit de ijstijd, ligt hier de boerderij 'Het Berghuis'. Reeds in de middeleeuwen omstreeks het jaar 1400 wordt deze boerderij genoemd, onder andere ook als 'Het Hooge Berghuys'. Orden is reeds vroeg een belangrijke buurtschap met meerdere boerderijen. Het kleine veluwse boerderijtje verderop is het Waardmans-Watermanshuisje en herinnert aan de waterleiding, die omstreeks het jaar 1700 van het orderveen naar het paleis 't Loo liep voor de fonteinen. Daar woonde de man die de sprengen en leidingen schoon moest houden dus de 'waardman' zoals hij in de uiterwaarden wordt genoemd.

 

Foto: www.oud-apeldoorn.nl . Het "oude" Berghuis

 

2014 Het "nieuwe" Berghuis. 

 

Ingang van Victoria boys 

 

victoria boys

 

Ingang van JJB Scouting 

 

De Jagerstee van de JJB Dit is de oude afgebrande Blokhut van de JJB, meer info vindt je bij scouting op deze site rechts in het keuze menu

 

scouting J.J.B

 

Foto : Henk en Alain van Loon. 1963 

 

Berghuizeweg

Foto: www.coda.nl. Frank van Bijnenkazerne met op de voorgrond het Waardmanshuisje.

 

2014 De beide gebouwen van de vroegere staf 1LK, die nu nog de naam Frank van Bijnenkazerne dragen, zullen ook tot het opleidingscentrum van de Willem III kazerne gaan behoren. Daarvan is de ingang aan de Frankenlaan.

 

Berghuizeweg

Frank van Bijnenkazerne. 

 

Berghuizerweg

Foto: Dick Witteveen. 1983. De oude ingang van staf 1LK.

 

Berghuizerweg

Foto: Sjaak Hop. 

 

hertenkamp Berghuizerweg

Foto: Sjaak Hop. 

 

 

Foto: Aad van Schaijk. 1988. Orderbos ,mini-racebaan op het parkeerterrein van AV'34

 

Ingang Victoria Boys 1983. Berghuizerrweg

Foto: Dick Witteveen. 

 

Verder