Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten A- B // Blekersweg

Blekersweg

Blekersweg
De naam Blekersweg komt voort uit de vele wasserijen die Apeldoorn en de wijk Orden in het bijzonder rijk was. Bleker was een verzamelnaam voor hen, die zich bezighielden met het bleken of reinigen van linnen, lijnwaden, garens en kleding. De Bleekersweg liep voorheen van de Waterloseweg ( PWA laan) tot aan de H.W.Mesdagstraat. Nu loopt de Blekersweg van de PWAlaan tot aan de Jachtlaan.

22-08-1913 weg van Waterlooscheweg tot Berghuizerweg genoemd Klarenbeekscheweg. 2021 Dit was dus de huidige Blekersweg, de Jachtlaan over het spoor en dan over het tegenwoordige Fietspad( Veenweg) naar de Europaweg tot aan de Rabo bank.de naam Klarenbeek is ontleend aan huize Klarenbeek voorheen op het SpartaLuce terren aan de PWA Laan,

1980

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

huidige situatie

Blekersweg - PWA laan. Sparta Luce

Waterloseweg hoek Blekersweg

Deze en de volgende foto zijn van het zelfde

pand, de omgeving is enigszins verandert.

2018 PWA laan hoek Blekersweg

Blekersweg 6. Foto: archief Peter Evers.

Blekersweg 13

Foto:Peter Evers.

Bleekersweg 25

Foto: Cees Nijdeken.

Toledoschool

School no.23 is in 1914 gebouwd in een omgeving waar een enkele boerderij stond. De Blekersweg was nog geen verharde weg.
lees van Toledoschool verder.

Blekersweg 34, 36 en 38.

Foto: CODA, Albert Cnossen, architect Ferdinand Best

Blekersweg

De Bleekersweg liep voorheen van de Waterloseweg ( PWA laan) tot aan de H.W.Mesdagstraat. Nu loopt de Blekersweg van de PWAlaan tot aan de Jachtlaan en heet het nu volgende stuk tegenwoordig de Johan Bosboomlaan.

Op de voorgrond de Bleekersweg, links op de

achtergrond de spoorwegovergang van de Jachtlaan. De schoorstenen zijn van wasserij Werklust( R) en Karreman ( l)

Wie kan er meer over dit pand vertellen?

dhr.B.Teule:De eerste steen is gelegd door Thea en Ria de Vries op 12 sept. 1941. Gebouwd door G. Lankwarden, i.o.v. Tjitte de Vries als textielfabriek. Men heeft de grond gekocht Van de hr. Giesbers, eigenaar van wasserij 'Waterloo'. De bijgebouwen zijn van 1953 en later. Daarna is het een tijd in gebruik geweest door de Firma 'Erma', een witgoedbedrijf. Nu is het stichting Medic. Mevr.Y. v.d Gronden: Dat bedrijf stond aan de zijkant van ons huis met daar tussen de sloot waar alle wasserijen in loosden. Stonk! In de vijftiger jaren zat daar de Vries een garenspinnerij, weet er verder niet zoveel meer van maar wel dat ik daar altijd borduurgaren bij dhr. de Vries mocht halen.

Foto J.W. Bergman.1958 in westelijke richting.

Zicht op Stoom wasch en Strijkinrichtng "Waterloo"

Gerrit Dijkgraaf, o.a. papiermaker (is dus later als zovele papiermakers overgestapt op de wasserij), geboren te Apeldoorn 9 mei 1873. Overleden aldaar 27 februari 1947. Begraven Soerenseweg. Gehuwd met Maartje van Kampen. Zoon van Hessel Dijkgraaf en Aaltje van Boven. Hessel kwam uit Brummen en overleed te Brink en Orden in 1914.. Waarschijnlijk is de wasserij gebouwd tussen 1890 en 1900 en is nooit molen geweest. Dat komt ook overeen met de stijl van de woning die er nu nog staat. Zijn opvolger is J.J.H. Giesbers. Zijn naam staat op de foto in de website:" J.J.H.Giesbers wasserij". Het water van de Orderbeek liep toen langs de muur van de wasserij. Men gebruikte dat dus in het bedrijf.

Mevr.Y v.d. Gronden: Mijn vader kocht het pand in 1948 en begon daar een Spuitinrichting D. van der Gronden, tegenwoordig carrosseriebedrijf.
Ik kwam hier op 2 jarige leeftijd wonen en in 1948 is mijn jongere zus daar geboren. mevr.Y v.d. Gronden,

De stichter van de textielfabriek ernaast, Tjitte de Vries kocht de grond daartoe van de heer Giesbers.

Gerrit Dijkgraaf.

Stoom wasch en Strijkinrichtng "Waterloo"anno 2014

Bleekersweg 66 ( destijds)

Foto: Ineke Menninga-Berends

Deze woning stond 50 meter van de weg in het weiland, fam. Rijk v Buren woonde er. Mevr. Y. v.d.Gronden: dochter van Buren was het vriendinnetje van mijn zusje. We kwamen daar veel en hebben daar voor het eerst Kruudmoes gegeten.

Voorheen wasserij het Centrum

Locatie Johan Bosboomlaan

Foto: Jozefien Dibbink

Bleekersweg 86 (destijds)

Foto: mevrouw Luttikhuizen.

In deze woning heeft Bakker J.A.A. Jacobs van 1923 tot halverwege de 50er jaren zijn brood gebakken. De bakkerij zat in het achterhuis.

Het Zelfde huis als boven, verbouwd.

Nu Johan Bosboomlaan.