Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Bijzonder

Bijzonder

Foto:Joop Vos. Black Moody's 1960.

Rechts Martin Vos. Deze band kent zijn oorsprong in Orden en trad dan ook in Waterloo Station op.

Vrijheid

Vlak na de oorlog, Highlander Rufus McComiskey met zijn vriendin Gerry de Graaf. Zittend Dinie de Graaf en een vriendin. Rufus heeft deelgenomen aan de bevrijding van Apeldoorn en is daarna met mijn tante Gerry naar Canada vertrokken waar ze een gelukkig gezin hebben gesticht. Ik heb hem nooit kunnen bedanken maar ben hem en zijn kamaraden, zeker rond 4 en 5 mei erg dankbaar.
Rechts een advertentie uit Canada dat hij gezond en wel is teruggekeerd.

Shortly after the war, Highlander Rufus McComiskey with his girlfriend Gerry de Graaf. Sitting Dinie de Graaf and a girlfriend. Rufus took part in the liberation of Apeldoorn and then left with my aunt Gerry to Canada where they founded a happy family. I have never been able to thank him, but I am very grateful to him and his comrades, especially around 4 and 5 May.
On the right an advertisement from Canada that he has returned healthy and well.

IJspret in 1935

Foto: Eddy de Roo.

Wie kent ze nog deze twee muzikanten uit de wijk orden, zij maakte muziek op bruiloften en partijen zelfs in een huiskamer Links Luc de Roo rechts Teun Slegers

Foto:Gerrit van Cotthem.

Teun Sleger, Gerrit van Werven en mijn vader Gerrit van Cotthem

Foto: Eddy de Roo.

Duo de Roo uit Orden. Foto bruiloft bij sportzicht

10 jaar Jeugd Sport Orden

Ter beschikking gesteld door Peter Evers.

30 jaar Mandala

Ter beschikking gesteld door Ronald Betman.

Bijzonder: CDV

De carte de visite is een type foto, die vooral in de 19e eeuw werd gebruikt.
De Fransman André Disdéri verkreeg in 1854 het patent voor de carte de visite. Cartes de visite waren een soort kartonnen visitekaartjes, waarop een albuminen foto, meestal een portret, werd afgedrukt. Ze hebben een grootte van ca. 6 x 8,5 centimeter. Ze waren vooral bestemd voor privégebruik, al werden er ook cartes de visite verkocht van het koninklijk huis en is van de Amerikaanse Sojourner Truth bekend dat zij de kaartjes verkocht om geld in te zamelen.
Een bekend Nederlands carte de visite-fotograaf was Israël Kiek, aan wie we het begrip Kiekje danken. Tegen de Eerste Wereldoorlog liep de vraag naar cartes de visite terug, onder andere door de toenemende concurrentie en de opkomst van andere vormen van fotografie. (Wikipedia)
Kijk ook eens bij: Bijzonder

Nederland 10 Gulden 1953 Hugo de Groot
Het bankbiljet Nederland 10 gulden 1953 is uitgegeven op 23 maart 1953.
De afmeting van het bankbiljet van tien gulden 1953 is 83 x 147 mm.
Deze tien gulden van 1953 is uitgegeven in 3 varianten; (ook wel catalogusnummers genoemd) namelijk:Cat. Nr. 48-1a - 1 cijfer met 2 letters en 6 cijfers, met daarop 2 handtekeningen van De Jong / Holtrop.Cat. Nr. 48-1aa - watermerk: verticale reeks getal 10, met daarop 2 handtekeningen van De Jong / Holtrop.Cat. Nr. 48-1b - 3 letters met 6 cijfers, met daarop 2 handtekeningen van De Jong / Holtrop.

Nederland 25 Gulden 1955 Huygens
Het bankbiljet Nederland 25 gulden 1955 is uitgegeven op 10 april 1955.
De afmeting van het bankbiljet van vijfentwintig gulden 1955 is 87 x 155 mm.
Deze vijfentwintig gulden van 1955 is uitgegeven in 2 varianten; (ook wel catalogusnummers genoemd) namelijk:Cat. Nr. 83-1a - 1 cijfer met 2 letters en 6 cijfers, met daarop 2 handtekeningen van De Jong / Holtrop.Cat. Nr. 83-1b - 3 letters met 6 cijfers, met daarop 2 handtekeningen van De Jong / Holtrop.

Reclame uit de wijk Orden o.a. Juncker fietsfabriek, Sparta motoren, fietsen en later ook bromfietsen en Helderoord wasserijen. Eind jaren 60 kreeg je op bv de markt bij aankoop van een bepaald bedrag een speldje cadeau.

Boven: Er waren destijds ook, veelal leerzame verzamelplaatjes zoals bij de Katoenbaal in Apeldoorn of landelijk bij o.a. van Nelle. Onder: voetbalplaatjes. Ook de zeepfabriek de Haas van Brero had plaatjes albums.

Een verzamelplaatje uit de tijd dat Robur aan de

Asselsestraat speelde. Competite 1930/31 Tiethof jr. , Jo Kres, Karsch, Wikkels, H Kers, Molenmaker sr., Elfrink, Jan Kres, Kamminga, C.Kres, Meurs.

Verzamelplaatje voor een album van Klaas Peereboom

Click here to go to the gallery.
Click here to go to the gallery.

Ontginnen van grond gebeurde destijds vollop. Even Apeldoorn bellen kon nog niet, maar het werd hier wel al geregeld.

Uit minder leuke tijden een bewijs van Nederlanderschap 1939, een persoonsbewijs 1941. Het boek Jongens van Orden speeld zich voor een groot deel af in die periode in de wijk Orden.

Benzine bonnen uit de jaren '70. In 1973 was er de olie crisis, olie producerende landen leverden geen olie meer en de benzine ging op de bon. Van 4 november 1973 - 6 januari 1974 is er zelfs een autovrije zondag ingesteld om in het verbruik te minderen. Dat had weinig efffect en achteraf bleek dat de voorraad die we hadden groot genoeg was. We konden wel op straat spelen en als je geluk had was er een asfaltweg in de buurt waar je goed kon rolschaatsen. De snelwegen waren verboden terrein voor hen die dachten even naar Amsterdam te kunnen fietsen.

Veluwse Autobus Dienst