Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Zeldenrust Beekbergen

artikel :http://www.delpher.nl

Foto: Marianne Davelaar-Knops

Tullekensmolenweg 14. Foto.www.coda.nl

Met dank aan Martijn Rikkinga. Deze uit 1708 daterende boerderij werd door de familie Davelaar gehuurd om er een wasserij in te runnen.

De vader van Roelof Davelaar was eerder met een wasserij begonnen in Ugchelen aan de Richtersweg onder de naam OZON. In 1938 is Roelof Davelaar aan de Tullekesmolenweg in Beekbergen begonnen met wasserij Zeldenrust. Broers en zussen hielpen mee en Roelof trouwde met Anne.
Roelof en Anne Davelaar kregen 4 zonen en 2 dochters waarvan Arien de oudste was (1937).
Het strijken in de wasserij gebeurde nog door de ijzeren bouten die tegen een hete kachel te verwarmen en de was werd in het begin met paard en wagen opgehaald, veelal in arnhem.

In de oorlogsjaren waren ze verplicht om voor de Duitsers te wassen. Bij weigering werd de doodstraf of deportatie geriskeerd. Later werd er voor de Amerikaanse bevrijders gewassen .Voor de kinderen van Roelof en Anne was dit een zware tijd, Arien moest al op jonge leeftijd per fiets de was in Arnhem afleveren en de betalingen regelen.
Na de oorlog is de wasserij afgebrand en zijn Roelof en Anne opnieuw begonnen met wasserij de Linde aan de Engellandweg, deze wasserij was kleiner.
Anne Davelaar is niet veel later overleden en Roelof is een aantal jaren na de dood van Anne een autosloperij begonnen aan de Eendrachtstraat in Apeldoorn. Het meisje in de kar op de foto is het zusje van Arien, Roelie.


Heeft u informatie, we horen het graag! info@apeldoorn-orden.nl of 06-40979429