Sprengendaal
Sprengendaal het Pand.
De Stoomwasserij "Sprengendaal" was in beheer van mijn grootvader van moeders zijde, het moet in de jaren 1920 - 1926 zijn geweest . Archief: J.W. Willemsen.
In onze zoektocht naar informatie over deze wasserij komen we voor het eerst een bericht uit 1912 tegen in de Apeldoornsche Courant. De Heer A. van Werven meldt dan de "Opening van het Café-Biljard "Sprengendaal" . "aan het zelfde adres als Hand-wasch- en Srijkinrichting Sprengendaal." Vreemd als je bedenkt dat F.H Zinsmeester uit Delft er pas in 1914 van de Gemeente Apeldoorn toestemming kreeg om er"eene stoomwasscherij met eene stoomketel van 8.2 atm op te richten". Wellicht zit het hem in het verschil Handwasch en stoomwasch.
Op 18mei 1919 is er een droevige melding in de krant door het personeel dat hun patroon F.H Zinsmeester is overleden.
Sprengenweg 84. Foto: archief Chr.Tiemens.
Foto: archief Chr.Tiemens.
Brand 1928
Foto: archief Chr.Tiemens.
Al snel daarna wordt de moderne wasserij i.v.m een sterfgeval te koop aangeboden. Mevr. Zinsmeester verterkt weer naar Delft.
In die zelfde periode maakte men zich nogal druk om de verwarring met de Spreng van de Zanderijweg tegen te gaan. Het is niet helemaal helder waarom maar gaat om iets wat bij de Brusselsche Bank speelde.
Vanaf dan is dhr J.Bosma de leidinggevende van de wasserij en in 1926 neemt dhr. Spoor het stokje van hem over. In de melding van de brand in 1928 staat dat dhr. J.Bosma de eigenaar is en dhr. Spoor de leiding had. In die tijd wisselden kleine wasserijtjes wel vaken snel van eigenaar. Helaas is de wasserij er daarna niet meer bovenop gekomen ondanks dat men verzekerd was want in 1929 is men uit het Handelsreigister geschreven.
Sprengendaal vervoer.
De bezorg-auto van stoomwasserij "Sprengendaal". Mijn vader zit hier nog als "jongeman" als bestuurder op de auto. Zijn naam is Hendrik Willemsen. Hij heeft als chauffeur bij de wasserijen van de Meijer-familie gewerkt en ook bij wasserij Karreman. De mensen op de treeplank waren mijn ooms, allen met de achternaam Bosma. Archief: J.W. Willemsen. Met dank aan www.oud-Apeldoorn.nl
De schoorsteen werd in 1928 neergehaald door
eerst onderin een gat te maken en hem vervolgens met een lier van de Plaatijzerindustrie Versteeg omver te trekken.