Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Nieuwe Morgenstond Jachtlaan 303

Foto: Jaap Noordermeer. 1933

Hendrik Jan Dikken en Griet van Manen zijn in +/- 1910 begonnen met wassen aan de Papierweg (Aalscholverweg) in hun wasserij de Morgenstond. Daarna hebben zij enige jaren aan de Holthuizerweg 41 wasserij Insulinde gerund.

Kleinzoon Jaap Noordermeer verteld:
Om voor mij onbekende redenen werd hij geholpen door Derk Kamphuis (zijn generatie)
Derk Kamphuis kocht Jachtlaan 303 en liet er een stenen werkplaats achter bouwen. (later Zebulon)
Hij kon het zelfs in huurkoop verkrijgen maar om wat voor redenen dat hij dat niet gedaan heeft is een raadsel. (mooier aanbod kun je toch bijna niet krijgen) maar stoppen gaan in die tijd was een grote schande, en hun kerkelijke achtergrond hielp daar niet aan mee.
Mijn grootvader werd geweigerd om aan het avondmaal deel te nemen, hoe kun je een mens bejegenen, hij bleef toch naar de kerk gaan, anno 2022 onbegrijpelijk.
Maar wat wel bleef, hij had veel Gereformeerde klanten, maar ook dat kreeg weer een tik toen mijn vader (schoonzoon) dhr. Noordermeer het bedrijf over nam +/- 1941, mijn vader was niet Gereformeerd maar Hervormd.
Mijn ouders hebben het bedrijf gerund tot +/- 1961, mijn vader kon een baan krijgen aan het ziekenuis St Liduina met alle voordelen die er waren van in loondienst te zijn.
Het wassen en vooral de fijnstrijkerij was een doodlopend pad en daarbij ook nog arbeidsintensief.
Hoe kan het veranderen nu ontstaan weer kleine wasserijen om 2verdieners te ontlasten van het wassen van kleding en platgoed.

Jachtlaan 303. Foto: Jaap Noordermeer.

Mijn vader werkte op Dinsdag bij Helderoord en deed daar de was die dan daarna bij de nieuwe Morgenstond werd gestreken.
Dat strijken gebbeurde eerst met strijkouten die op een kachel werden opgewarmd , 10 bouten op een kachel. later werd dat uiteraard electrisch verzorgt. Klanten waren o.a. de Theetuin in Bergen Bosch, Prins Bernhard Dal en de Branding. allemaal zaken waar het personeel er tip top uit moest zien met goed gestreken kleding.
Alle veranderingen ten spijt hadden mijn ouders toch nog steeds klanten vanaf het allereerste begin Familie v d Grampel Zwolseweg en Mevr Bienbar Molleruslaan. Al met al moesten er iedere zaterdag bij zo'n 80 klanten waspaketten worden afgeleverd.

Jachtlaan 303.

Foto: Jaap Noordermeer.