Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Nieuw Steenbeek

Foto: familie van Delden.

Johannes Jacobus werkte al een tijdje als Wasbaas bij de Steenbeek in Ugchelen toen de wasserij rond 1900 verkocht moest worden. Johannes verwachte dat hij geen kans zou maken om eigenaar van de wasserij te worden. Er waren onderlinge afspraken gemaakt door anderen. Dat zat hem niet erg lekker, waardoor hij op zoek ging naar een andere mogelijkheid om in een eigen wasserij verder te gaan. Dat werd in 1908 een nog niet afgebouwde wasserij aan de Veenweg 8-14. Waar iedereen op het moment van de verkoop van de Steenbeek dacht dat Johannes mee zou bieden heeft hij dus geen bod gedaan.

Het bedrijfspand aan de Veenweg was al klaar maar de woning nog niet. De nieuwe wasserij werd “de Nieuw Steenbeek” genoemd met een knipoog naar Ugchelen.

De zoon van Jacobus, Johannes Lambertus van Delden moest al op 14 jarige leeftijd noodgedwongen in de wasserij aan de slag en voor het hele gezin zorgen. Vader was ziekelijk en is al vroeg overleden.

Foto: Dick Witteveen

Veenweg

Tijdens de oorlog werd er weinig gewassen en werd de zeep als ruilmiddel gebruikt. Zodoende kon het gezin in die moeilijke tijden aan wat extra levensmiddelen komen.

Foto: Dick Witteveen

Foto: familie van Delden.

Na de oorlog ging men in o.a. Arnhem de was ophalen, met de bakfiets wel te verstaan…… later kwam er via het Marshall hulpplan wel een eigen vrachtauto maar daar moest medewerker "Ome Henk" eerst een laadbak op timmeren. Het was ook de tijd dat men op houtgas heeft gereden. Jan Overweg was in die tijd een goede kracht waar men veel aan had.

Foto: familie van Delden.

Foto: familie van Delden.

Foto: familie van Delden.

Foto: familie van Delden.

Foto: familie van Delden.

Foto: Dick witteveen. Op de linker foto is de wasserij nog te zien vanaf de Europaweg, de foto rechts laat zien hoe het er nu ongeveer uit ziet.

Tiny van delden en Alie Bosveld.