Köpke

U bevindt zich hier:  >>> Wasserijen, Bleekerijen 

Stoomververij en Chemische Wasscherij "De Veluwe"

W.H.T.Köpke. Stoomververij en Chemische Wasscherij Brinklaan 33.

 

W.H.T.Köpke startte al in 1917 een "Stoomververij en wasscherij" aan de Hoofdstraat 25 waar hij al snel kampte met een ruimte gebrek. Omdat hij in de dorpskern van Apeldoorn wilde blijven, kostte het hen enige tijd voordat hij een geschikt pand had gevonden. In 1923 kwam het pand aan de Brinklaan 33 vrij. Omdat in deze periode ook de wasindustrie zich ontwikkelde, plaatste hij hier direct een aantal noieuwe machines die het arbeidsproces verbeterde en minder arbeidskrachten kostte. Hieronder een aantal voorbeelden:

 

Köpke, de stoomdroogcylinder voor tulle , vitrage en andere tere stoffen.

 

Köpke advertentie 1924 

 

Köpke, rechts de persmachine en links een machine om te appreteeren en te pliseeren.

 

Appreteren
Is een textielbewerking die erop gericht is om het textiel een aantrekkelijk en vooral glanzend uiterlijk te geven. Ook verbetering van stijfheid, zwaarte of zachtheid, soepelheid, waterafstotendheid, brandbaarheid, UV-bescherming, bacteriële bescherming en dergelijke zijn hier van belang. Het woord komt van het Frans en bevat het woord prêt, dat klaar betekent. Appreteren betekent dus letterlijk: klaarmaken, afwerken. Samen met bedrukken vormt het een onderdeel van de textielveredeling.

Plisseren
Is het aanbrengen van fijne plooien in een gesteven stof. Als men met vlokken werkt, kan men enkel plisseren nadat men de stof bevochtigd heeft gestreken. Zodra de stof nat wordt bij het wassen, gaan de plooien er opnieuw uit.

 

Terug