Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Kerrssen

Foto: Mineke Oudenampsen.

Harmen Kerssen en Willemina Mulder, de vele bloemen zijn waarschijnlijk voor het 65-jarig huwelijk feest. Harmen had altijd een pet op en een sigaar in zn mond.

Harmen Kerssen was getrouwd met Willemina Mulder. Samen zijn zij in 1920 een wasserij begonnen aan de Hattemseweg 9-11. Voordat Wilhelmina met Harmen deze wasserij begon, heeft zij gestreken voor wasserij Karreman aan de Veenweg. Nu haalde Harmen met paard en wagen in Apeldoorn wasjes op die Wilhelmina verwerkte naast de boorden die die ze voor wasserij Miggels e.d. streek. Het was een kleine wasserij waar behalve Wilhelmina en Harmen in de jaren '20 vooral wat familie werkte ( schoonzusjes). Later ook de dochter Jacoba en schoonzoon Theo en enkele vrouwelijke werknemers. Water haalden ze uit de beek van Cornelissen die daar achter liep. Harmen kwam vaak in het Apeldoornse Bosch, het joods psychiatrisch centrum, waar hij ook veel klanten had. In 1943 kwam daar een eind aan nadat veel joodse mensen daar vandaan zijn weggevoerd. Hun dochter, Jacoba Kerssen is na haar schooltijd ook in de wasserij gaan werken. In 1950 is zij getrouwd met Theo van Beek, die later in de vijftiger jaren ook in het bedrijf ging werken. Dat duurde tot 1979 toen Theo ernstig ziek werd en eind van dat jaar overleed. De zaak kon daarna niet meer voortbestaan en daarna werden in 1980 de machines verkocht.

Harmen heeft nog tot op hoge leeftijd, tot 1979 achter de "mangel" gewerkt, dat was wel zijn ding. In 1981 is Willemina op bijna 90 jarige leeftijd overleden en kort daarna in 1983 is ook Harmen op 93 jarige leeftijd overleden. Daarna is het pand verkocht en zijn dochter Jacoba met haar dochter Thea verhuisd. Haar andere dochter Mineke was inmiddels al naar Deventer verhuisd. Het pand staat er nog steeds, maar is nu de Ugchelseweg. Dit was eerst de Hattemseweg 9-11 maar die is op een gegeven moment verlegd, waardoor het adres Ugchelseweg 25 werd.

Foto: Mineke Oudenampsen.

Rechts ervan liep een weggetje, aan het eind daarvan was eerst wasserij Miggels en Sollevelt, later was het wasserij gebroeders Top en in de jaren '70 was het een slijterij.