Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Helderoord

Laan van Orden. Helderoord

Laan van Orden. Helderoord

Foto: Chris vd Ark

Foto: Debby van Buren. Het woonhuis

van de fam Meijer bij wasserij Helderoord. Links achter de oude Ordermolen ( papier) waar Klauwens met wassen is begonnen.

In september 1931 begon Berend Meijer samen met zijn vrouw Annie aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Naast de Ordermolen aan de overkant van de beek werd de eerste steen van hun nieuwe wasserij Helderoord gelegd.

Rechts de Laan van Orden (Waterloseweg).

De huizen boven in beeld staan aan de Germanenlaan (Orderparkweg) Hier is goed te zien dat de beek tussen de Ordermolen en Helderoord door loopt.

Al in 1937 verkocht Berend de wasserij aan zijn broer Chris Meijer en ging zelf weer naar wasserij Werklust aan de Brouwersmolenweg/Jachtlaan bij vader Berend-Jan. Chris betrok in 1974 zijn zoon Lode Meijer bij de wasserij. Lode die in het beginsel weinig zin had om wasbaas te worden werd wel overgehaald tot een samenwerking met zijn vader, een neef en oom.

Lode nam het bedrijf in 1980 van zijn vader Chris over en heeft de naam in 1988 gewijzigd in ‘Caretex’. Een naam die beter aansloot bij de overgang naar puur zakelijke afnemers en niet langer ook particulieren. Caretex specialiseerde zich in het industrieel wassen van handdoekrollen en wasbare inloopmatten. Vooral Duitsland was een belangrijk afzetgebied.

Speciaal daarvoor ontwikkelde machines kwamen van Goudkuil wasserijmachines. Vernieuwend hierbij was dat Caretex deze gespecialiseerde dienstverlening uitvoerde voor andere wasserijen, en dus wasserijen als afnemers had.

Helderoord 1983 Foto: Dick Witteveen

'Meijer's Modelwasserij Helderoord'.

2007

2007

Foto: Debby van Buren

Het was een feestje van mijn oom Berend Meijer en tante Annie Schoolderman. Tussen hun in de kinderen Kris Meijer (bekend van zijn vele werk van De Club) en zijn zus Alie, getrouwd met Jan van Bodegom. Alie is de enige die nog in leven is. Links op de hoek van de eerste rij Jo van Kesteren die getrouwd was met een zus van tante Annie Schoolderman. Hun zoon Henk van Kesteren is bekend van het Delta trio dat vaak bij de VOA opgetreden heeft.Naast Jo van Kesteren vermoedelijk mijn oma, maar ik kan mij haar niet herinneren als zo'n forse vrouw. Daarom denk ik zelf dat het Jannetje was, een zuster van Berend, Daar naast mijn opa Kris Meijer, dat weet ik zeker.Ine Meijer.

Foto: Ron van Veen

Helderoord. Foto: Gerrit Jansen.

Achter de auto van Dhr. Chr. Meijer van Helderoord in de 50er jaren rond kerst in het Orderbos, soms een stuk of 10 !

Radiaalstenen:
Een radiaalsteen is een enigszins taps toelopende steen met een rondverlopende buitenkant en is uitermate geschikt om rondlopende muren (bijv. ronde watertorens) of schoorstenen te metselen, zonder dat er stenen afgebikt hoeven te worden. Na de uitvinding en verdere ontwikkeling van de strengpers in het midden van de 19e eeuw in Duitsland, kwamen in ons land rond 1880 de radiaalstenen op de markt. Behalve de geëigende vorm voor de bouw van ronde schoorstenen zijn radiaalstenen veel groter van formaat dan gewone bakstenen waardoor veel sneller gebouwd kan worden. Door het aanbrengen van perforaties kunnen gelijkmatig doorgebakken stenen worden geproduceerd en kan tevens een door metselaars toegejuichte besparing van het gewicht (variërend van 2,5 tot liefst 6,2 kg) worden gerealiseerd. Radiaalstenen, veelal met een voor schoorstenen karakteristieke rode kleur, hebben vanaf het begin van de 20e eeuw de bouwmarkt voor ronde fabrieksschoorstenen gedomineerd. Zij zijn bijna zonder uitzondering toegepast tot aan het einde van het tijdperk van de gemetselde schoorsteen.

De steen op de foto is afkomstig van de schoorsteen van Helderoord. Met dank aan de familie Hulleman.

Helderoord

Deze foto is gemaakt vanaf de Texandrilaan.