Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

de Vlijt, Stoomwasch- en Stijkinrichting

de Vlijt, het pand voor 1924.

In 1894 richtte L. Bomhof wasscherij de vlijt op aan de Vlijtseweg 64. Deze werd op 1 januari 1927 overgenomen door G. Dijkgraaf Hzn. welke tot dan Wasscherij oud Waterloo aan de Bleekersweg ( Johan Bosboomlaan) runde. Dhr. Dijkgraaf zorgde voor een degelijke modernisatie van het wasproces.

de Vlijt, de waterreservoirs.

Omdat het kanaalwater niet zo helder was als het water uit de sprengen had hij wel een uitdaging. Na overleg met de destijds belangrijke onderzoeksbureaus kwam hij met de oplossing om kalk aan het water toe te voegen. Door het plaatsen van 2 waterreservoirs van ieder 50 m3 was het probleem snel opgelost. Door kalk aan het water in de eerste bak toe te voegen werd vooral het ijzer hieraan onttrokken. Na het water ook door andere filters te pompen kreeg men helder water in het 2e reservoir.

adv. de vlijt 1928.

Foto: Piet den Besten.

Eind jaren 40 is dhr. den Besten een periode de wasbaas van deze wasserij geweest. Deze heeft de werkzaamheden in 1950 verplaatst naar wasserij Lema in Ugchelen. Wat er daarna met de wasserij aan de Vlijtseweg is gebeurt is vooralsnog onduidelijk.