Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Botter, strijk-wasserij

Foto: Joop Masselink.

Mevr. Vissink en Mevr. Botter

Foto: Joop Masselink

Vader A.Botter en moeder G.Botter-Weentink zijn getrouwd in 1934 en enkele jaren later, in 1936 gingen zij wonen aan de Nieuwe Enkweg 15. Ze begonnen er samen een strijk- en wasserijtje. Om de was goed wit te krijgen had dhr. Botter een betonnen to of kuip die werd gevuld met kraanwater en de nodige chloor. Wanneer de chloorton weer gevuld moest worden dan begon dhr. Botter een groot gat naast de ton te graven, haalde de stop eruit en de ton liep leeg. Het chloorwater liep gewoon de grond in.

Het was hard werken in hun bedrijfje, veel wasgoed werd in die tijd nog verzorgd met stijfsel. Alles moest ook met de hand gestreken worden. Daarbij had men als hulpmiddel een potkacheltje die met 10 platte kanten, waarop de verschillende strijkbouten warm gehouden werden.

Het was in de jaren ’30- ’40 al geen vetpot maar het gebeurde dat b.v. met de kerstdagen de betalingen achterwegen bleven. Ook dhr. Botter ontkwam niet aan de razzia’s in Apeldoorn tijdens de oorlog '40-’45. De eerste keer ging hij vrijuit omdat hij bij de vrijwillige brandweer actief was. Maar bij de 2e grote razzia stond hij met zijn fiets met wasmanden te kijken en werd toen wel opgepakt en naar Elten gedeporteerd. Omdat hij veel hoestte (van de chloor?) werd door een dokter T.B.C. vastgesteld. Hij was vrij en kon lopend naar huis, eerst vis zijn broer in Dieren en daarna weer lopend naar Apeldoorn.

Foto: Joop Masselink

Terwijl de familie in Apeldoorn zo zuinig mogelijk deed om af en toe wat eten naar Elten te sturen, Kwam dhr. Botter met een zeer zuinig gespaarde blikken doos vol worst terug in de Nieuwe Enk. Ook hij had alle moeite gedaan om nog wat eten te sparen voor zijn gezin. Elektriciteit was in de oorlogsjaren maar beperkt of helemaal niet aanwezig, soms werden de zekeringen er uit gehaald en de hele boel met loodjes verzegeld. Het was dan ook zeer prettig dat er iemand zoals bij de fam. Botter kon zorgen voor zekeringen en valse loodjes. Het betekende wel dat als er ’s avonds aan de deur geklopt werd: licht uit en kaarsjes aan.

Zoon Han Botter meende dat verschillende gezinnen in de Enk stroom betrokken van Houthandel Put aan de koning Lodewijklaan, maar wist niet hoe alles in zijn werk ging. Hij ging wel op zoek naar de loopgraven op het Loo samen met Henk de Groot maar toen de Canadezen met vlammenwerpers over de loopgraven bliezen was het snel gebeurt met hun avontuur.

Bron: Joop Masselink.

Foto: Joop Masselink.

Han Botter, Nieuwe Enkweg.