Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

ACS, American Cleaning Service

Het pand de Zon, Waterloseweg 153.

Op 30 maart 1917 hebben de broers Jan Klein Obbink en Evert Jan Klein Obbink een vernootschap opgericht. Jan was Bleeker en Evert Jan had geen beroep. Het Vernootschap werd de firma "Klein Obbink en co." genoemd. Het werd een "een bedrijf van wasch- en bleekerij en machinale strijkerij" en stond aan de Waterlooscheweg 153.

Wasserij De Zon" van J.J. Meijer ". Plm 1945.

Bron: Ine Meijer

In 1934 word de wasserij verkocht aan de familie Meijer. Jan Willem Meijer en zijn vrouw Femmie Akse werden er de baas. Er word ook gesproken over de gebroeders Meijer maar of dit verband houd met de leiding van deze wasscherij is niet duidelijk. In 1935 word er nog geadverteerd onder de naam Klein Obbink-Meijer, wat mogelijk inkhoud dat de familie Klein Obbink nog een poos bij de zaak betrokken is gebleven.

Bron: Ine Meijer.

.

de Zon

de Zon, Advertentie.

Waterlosweg 151 en 153. Foto: Wim Töpfer.

De meesten herinneren zich de winkel van mevr. v.d. Hoek in het pand links, nr.151 waar men de kleding voor de stomerij, nr.153 kon halen en brengen. Daarvoor heeft Kees Miltenburg, potten en pannen hier ook in gezeten en is het een vis handel "oud Waterloo" geweest van J.J.Schoenmaker.

Jan willem Meijer verandert de naam in "American Clean Service"en gaat over van een wit wasserij naar chemisch wassen. Het berdrijf groeide uit tot een groot en modern bedrijf op het gebied van chemisch wassen met ruim 300 winkelfilialen. Rond 1970 is de naam nog aangepast in Dry Cleaning expres D.C.E. maar dat voorkwam niet dat men in die periode moest stoppen met de activiteiten. In 1974 stond de grond te koop in de landelijke media en in 1976 is het pand gesloopt voor woningbouw.

Ter beschikking gesteld door Peter Evers

Het bekende blauw witte wagenpark.