Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen

Waterloseweg (PWA laan)

Het gedeelte PWA laan vanaf ongeveer de spoorlijn/ Prinses Beatrixlaan tot de jachtlaan was onderdeel van de Waterloseweg. Bij foto's uit die tijd zal deze naam Waterloseweg dan ook terug komen. Zie voor meer informatie Waterloseweg
Ga direct naar:
Bronbeek en Driehuizen;
Sparta ;
De Haas en van Brero

Prins Willem Alexanderlaan.

Voorheen Brinklaan hoek Elsweg.Foto: beeldbank Coda, collectie Albert Cnossen.

Prins Willem Alxanderlaan kruising

Ritbroekstraat. Foto: Coda Beeldbank/ Cnossens

Foto: www.coda.nl.

Prins Willem Alexanderlaan

Waterloseweg / PWA laan

Foto: www.coda.nl

Foto: John Verhoek. 2019 Op de plek waar ooit de

overweg van de Waterloseweg ( achtergrond) over het Loolijntje was, licht nu een wissel als aandenken aan vroeger tijden. In werkeloijkheid liep de baan hier tussen de bomen op de achtergrond naar het hoofdspoor Apeldoorn- Amersfoot.

Foto: Remmert Klebach, eind jaren 60

Bijzondere foto van woningen die allen verdwenen zijn, rechts de Prinses Beatrixlaan

Waterloseweg - PWA laan.

Foto: Cor Snijders.

Foto: R.van putten . Archief De Dolf Dijkstra.

De Klimopschool vlak voor de sloop.

www.sloopgek.nl

2014. De Witte Wolken.

de Witte Wolken DdG 2021

Bronbeek/Driehuizerbeek

Prins Willem Alexanderlaan. Foto: Gusta van Maaren

Foto: Dijkkamp. Hier zijn de drie woningen zicht

baar waar de Fam. Dijkkamp heeft gewoond. Het pand rechts op de hoek van de Koningslijn , het kleine pand links op de voorgrond en het laatste pand links.

Op de linker foto de schoorstenen van de 2 wasserijen nog zichtbaar. Links Driehuizen en rechts Bronbeek, het huis met de serre werd door de famile Dijkkamp bewoond. Op de rechter foto is de sitiatie in 2023 te zien.

fam. Dijkkamp

Een van de woningen van de Familie Dijkkamp.

Schilder onbekend.

Driehuizen wasserij

Foto: dhr Dijkkamp.

Wasserij Driehuizen gezien vanaf de Achterlandseweg.

Driehuizen

Foto: dhr Dijkkamp.

Waterloseweg 76

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

De boerderij van fam. J.van den Berg, deze is in 1960 afgebroken.

Foto: Jan v.d Berg. Jan v.d, Berg en Tonnie

Boltjes onder de insteek naar de hooizolder. Links de ingang naar de deel en het raam rechts is van de knechtenkamer.

Foto's: Jan v.d Berg. Met o.a. Cor Broekhuis en Jan vd Berg voor het huis en Oom Johan met het oudste paard achter de boerderij.

Waterloseweg / PWA laan

Foto: www.coda.nl

Foto: Evert Pol

Waterloseweg 43 nu PWA laan

Foto: coda Beeldbank

Sparta.

Van de drie boerderijen die op de plaats van het Spartaterrein stonden, maakte Groot Driehuizen in 1882 plaats voor een villa ‘op stand’ van een douarière Van der Willge von Schmidt aufAltenstadt, geboren Phitzinger. Haar naam was bijna langer dan de tijd dat ze er gewoond heeft, want niet lang daarna namen de dames Kropif er hun intrek. Onder hun leiding stond de villa onder de naam Instituut Ciarenbeek bekend als chique meisjes kostschool. Er woonden zo’n tien tot twaalf meisjes, en daarnaast waren er vijf leraressen, drie dienstboden en een knecht. Na een kort intermezzo als tehuis voor ‘achterlijke kin deren kwam de villa in handen van Dirk Schakel, de oprichter van de Spartafabriek.

Sparta

P.W.Alexanderlaan

Foto: Ate Shurer 2010.

Sparta-luce op de hoek van de Driehuizerweg is bijna klaar.

Nieuwbouw gezien vanaf de Driehuizerweg

Naast de Sparta-luce is de Sparta- hof nu ook

bijna klaar 2018.

Spartahof

Waterloseweg hoek Blekersweg

Deze en de volgende foto zijn van het zelfde

pand, de omgeving is enigszins verandert.

2018 PWA laan hoek Blekersweg

foto: www.oud-Apeldoorn.nl

In het kader van oud en nieuw de bovenstaande en 2 onderstaande foto's van de zelfde plek aan de huidige Prins Willem Alexanderlaan.

2013 Foto:Peter Evers

2017 PWA laan

Waterloseweg 92

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl.

Woning fam.A.van den Berg.

Foto: Peter Evers.

Net naast de Sparta stond dit pand.De foto is in maart 2007 gemaakt. Weet u meer te vertellen over dit pand? info@apeldoorn-orden.nl of een berichtje in het gastenboek. Het huis naast het oude Sparta terrein hoorde bij de Sparta fabriek. De familie Nieuwland woonde daar, dhr. Nieuwland was zelf werkzaam bij de Sparta.Walter Berghorst

Foto: Jan v.d Berg,

Jan en Aart V.d Berg op de slee. Dit huis is omstreeks 1961 gesloopt.

Op 1 januari 1901 in Amsterdam richtten de 29-jarige Klaas de Haas en de 26-jarige Alexander van Brero de firma de Haas en van Brero op. Ze begonnen in Amsterdam een grossierderij in poets- en schoonmaakmiddelen. Het bedrijf groeide vlot en al snel waren ze op zoek naar een fabrieksterrein waar ze verder konden groeien. In april 1908 werd de voormalige steenfabriek aan de Waterloseweg in Apeldoorn opgekocht en begonnen ze met het produceren van zeep.
In 1924 werd het bedrijf omgedoopt tot N.V. Zeepfabrieken waarvan de Haas en van Brero directeuren werden. Zeepmerken als Swift, Edelweiss, Condor, Reinal en dergelijke werden wereldwijd afgezet. Het succes werd voor een deel tot stand gebracht door de in het oog springende reclamecampagnes en spaaracties van het bedrijf.

Foto: Chrisv.d.Ark.

De Haas en van Brero

Herinneringen van Gerry Hengeveld.

Wij woonden op 81, het linker huis naast de Haas en van Brero. Er van uitgaande dat het oploopt richting Jachtlaan woonden op 83 Marie (Berkhof?) met haar vader. Op 77 (zat leeg kavel tussen) woonden Marten en Mijntje Pol, met hun dochters Annemieke en Lia. Lees de herinneringen van Gerry Hengeveld verder door op de foto te klikken.

Links Haas en van Brero, rechts de smederij van

Menninga, later de Vlaswiek en daarna Waterloo Station.

De nog Waterloseweg met rechts

smederij Menninga , links het hekwerk van de Haas en van Brero. Links aan de overkant de garage van Donatz en op de achtergrond groentebooer ten Have. Tegenwoodig özbaktat.

Prins Willem Alexanderlaan, nieuwbouw op het de

Haas en van Brero terrein. Foto: Dick Witteveen.

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Waterloseweg.

Prins willem Alexanderlaan vlak voor de rotonde

met de Jachtlaan en de Laan van Orden. 2022 DdG

Waterloseweg 81

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

wed.Bakkenes

Foto: Aartje Veeneman. De houtwal van Bonestroo

achter het huis van fam. Bakkenes aan de Waterloseweg, met Jaap Bonestroo en Jan Veeneman .De foto is in 1957 genomen vanaf de zanderijweg.

Smederij Menninga. Over deze smederij is nog

weinig bekend. Het pand op de hoek Waterloseweg Jachtlaan is later in gebruik genomen door de Jongeren soos / pop podium Waterloo Station. De smederij werkte in ieder geval voor de wasindustrie zoals onderstaande foto laat zien

Smederij Menninga, later de Vlaswiek, maar daarna ook Waterloo station.Toen de Vlaswiek in 1968 elders een onderkomen vond werd het pand in 1969 toegewezen aan jongerensociëteit Stichting Waterloo Station. Dus kunnen we stellen dat er vanaf september 1969 tot 1 januari 1975 er de Stichting Waterloo Station in heeft gezeten. De voorloper van Stichting Waterloo Station was een soos die Opstand 68 heette. Men kwam vanaf najaar 1968 samen in de Opstandingskerk.

Deze mensen woonden allemaal in de buurt van de kerk (Kaninefatenlaan en Amsivarilaan). Hier werden disco’s georganiseerd in een klein zaaltje in de kerk en heel af en toe een band op het podium van de kerk. Omdat het uiteindelijk te veel gedoe werd in de kerk week men uit naar het pand waar men dus onder de vlag van Stichting Waterloo Station verder ging.
De naam Waterloo Station is bedacht door Gerbrand de Vries. Toen men ging verhuizen vanuit de kerk naar het nieuwe pand moest er een nieuwe naam worden bedacht. De oude naam, Opstand 68, voldeed niet meer op de nieuwe plek. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en Gerbrand kwam met de winnende naam.Omdat de buurt waarin het gebouw stond Waterloo heette (het gebouw stond aan de Waterlose weg) werd dus Waterloo bedacht. Station werd er aan toegevoegd omdat het een plaats was waar mensen samenkomen en ook weer gaan. En het nummer Waterloo Sunset van de Kinks zal er ook wel een rol in hebben gespeeld omdat hier ook over Waterloo Station gezongen werd
Bron: http://waterloostation.nl een site die zeker de moeite waard is om eens te bekijken.

Foto: G.Aartsen. Een medewerker van de fa.

Menninga naast een machine voor de wasindustrie. De medewerker staat voor het pand van de smederij met zijn rug naar "de Haas en van Brero" aan de overkant van de Waterloseweg.

Foto: Ludwin Wieringa

PWAlaan hoek Jachtlaan

De panden die de meesten nog herkennen als

Waterloo Station ( zie www.waterloostation.nl) maar waar daarvoor Smederij Menninga zat en ook de Felua groep een poosje een houtwerkplaats heeft gehad.