Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten I- J // Johannes Bosboomstraat

Johan Bosboomlaan

Johannes Bosboom . Den haag 18-02-1817 tot 14-091891 was een Nederlands schilder en aquarellist, die vermaard was om zijn kerkinterieurs.
Bosboom was een voorloper van de Haagse school. De meesterlijke wijze waarop hij het impressionistische licht in zijn kerkinterieurs verwerkte, maakte hem tot een der belangrijkste Europese schilders in dit genre. (Wikipedia)

De J.Bosboomlaan loopt van de Jachtlaan en gaat ter hoogte van de H.W.Mesdagstraat over in de Pieter de Hoochlaan. Dit gedeelte was tot ongeveer 1972 onderdeel van de Bleekersweg en liep tot aan de Veenveg, nu Pieter de Hoochlaan.

Johannes Bosboomstraat

Foto: Raymond Mouw. 2020

Bleekersweg 86

Foto: mevrouw Luttikhuizen.

In deze woning heeft Bakker J.A.A. Jacobs van 1923 tot halverwege de 50er jaren zijn brood gebakken. De bakkerij zat in het achterhuis.

Hetzelfde huis 2016 gebouwd in 1968

Nu Johan Bosboomlaan.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen.

Aanleg riolering aan de Johannes Bosboomlaan. De woining op de achtergrond is de zelfde als de woning er naast in 2018.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen.Melkman Molenaar op zijn

dagelijkse ronde.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen. Melkman Molenaar op zijn

dagelijkse ronde.

Voorheen wasserij het Centrum

Johan Bosboomlaan (voorheen Blekersweg 66)

Foto: Ineke Menninga-Berends

Deze woning stond 50 meter van de weg in het weiland, fam. Rijk v Buren woonde er. Mevr. Y. v.d.Gronden: dochter van Buren was het vriendinnetje van mijn zusje. We kwamen daar veel en hebben daar voor het eerst Kruudmoes gegeten.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen.

Carroseriebedrijf Het Centrum.

Johan Bosboomlaan

1983 Foto: Dick Witteveen.

Foto J.W. Bergman.1958 in westelijke richting.

Zicht op Stoom wasch en Strijkinrichtng "Waterloo"

Ook in westelijke richting , nu in 2010.

Johannes Bosboomstraat

Foto: Raymond Mouw. 2020

Foto J.W. Bergman. 1955 in oostelijke richting.

Aan de ovekant van het spoor zijn de schoorsteenpijpen van de wasserijen Meijer en karreman zichtbaar.

Gerrit Dijkgraaf.

Gerrit Dijkgraaf, o.a. papiermaker (is dus later als zovele papiermakers overgestapt op de wasserij), geboren te Apeldoorn 9 mei 1873. Overleden aldaar 27 februari 1947. Begraven Soerenseweg. Gehuwd met Maartje van Kampen. Zoon van Hessel Dijkgraaf en Aaltje van Boven. Hessel kwam uit Brummen en overleed te Brink en Orden in 1914.. Waarschijnlijk is de wasserij gebouwd tussen 1890 en 1900 en is nooit molen geweest. Dat komt ook overeen met de stijl van de woning die er nu nog staat. Zijn opvolger is J.J.H. Giesbers. Zijn naam staat op de foto in de website:" J.J.H.Giesbers wasserij". Het water van de Orderbeek liep toen langs de muur van de wasserij. Men gebruikte dat dus in het bedrijf.

Mevr.Y v.d. Gronden: Mijn vader kocht het pand in 1948 en begon daar een Spuitinrichting D. van der Gronden, tegenwoordig carrosseriebedrijf.
Ik kwam hier op 2 jarige leeftijd wonen en in 1948 is mijn jongere zus daar geboren. mevr.Y v.d. Gronden,

De stichter van de textielfabriek ernaast, Tjitte de Vries kocht de grond daartoe van de heer Giesbers.

nr 29

Wie kan er meer over dit pand vertellen?

Foto: Dick Witteveen. 1983

dhr.B.Teule:De eerste steen is gelegd door Thea en Ria de Vries op 12 sept. 1941. Gebouwd door G. Lankwarden, i.o.v. Tjitte de Vries als textielfabriek. Men heeft de grond gekocht Van de hr. Giesbers, eigenaar van wasserij 'Waterloo'. De bijgebouwen zijn van 1953 en later. Daarna is het een tijd in gebruik geweest door de Firma 'Erma', een witgoedbedrijf. Nu is het stichting Medic. Mevr.Y. v.d Gronden: Dat bedrijf stond aan de zijkant van ons huis met daar tussen de sloot waar alle wasserijen in loosden. Stonk! In de vijftiger jaren zat daar de Vries een garenspinnerij, weet er verder niet zoveel meer van maar wel dat ik daar altijd borduurgaren bij dhr. de Vries mocht halen.