Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten G- H // Hobbemalaan

Hobbemalaan

Hobbema kwam op 17-jarige leeftijd in de leer bij Jacob van Ruisdael om boodschappen te doen, verf te maken en het atelier op orde te houden. Hobbema behoort tot de kunstenaars die niet beïnvloed zijn door Rembrandt. De behangschilder Egbert van Drielst en de Engelse landschapschilder Thomas Gainsborough zijn door hem beïnvloed. Zijn werk is niet heroïsch of theatraal, niet eenzaam of somber. Hobbema woonde op de Rozengracht tegenover Rembrandt en werd op 14 december 1709 begraven naast de Westerkerk. (Wikipedia)

De Hobbemalaan liep tot ongeveer 1960 tot aan de huidige Mauvestraat. Daarna is de straat verlengd tot aan de Laan van Orden.

1958 Foto J.W.Bergman

Hobbemalaan in zuidelijke richting met op de achtergrond de Veenweg , nu Pieter de Hoochlaan en het spoor richting Amersfoort.

2020

2020

Hobbemalaan

Foto: Jan Koldenhof. Hobbemalaan richting

Pieter de Hooghlaan.

Hobbemalaan

Foto: Jan Koldenhof. Hobbemalaan richting

de Mauvestraat.

1958 Foto J.W.Bergman

Hobbemalaan in noordelijke richting tot aan de Ordermolenweg, nu de Mauvestraat. 2 jaar later verdwijnen de 2 dubbele huizen op de achtergond en wordt de Hobbemalaan doorgetrokken tot aan de nieuw aangelegde Laan van Orden.Op de volgende foto dezelfde situatie in 2013

Foto: Peter Bloemendaal

Hobbemalaan Bloemendaal

Fietsenmaker Bloemendaal.

Hobbemalaan

Foto: Peter Bloemendaal

2013

1960

De woningen aan de Mauvestraat op de voorgrond nr 44/46 zullen verdwijnen, de Hobbemalaan zal door de tuin naar de laan van Orden worden doorgetrokken. In het Midden de ACS en verderop de nog aan te leggen Teutonenstraat. De Koningin Wilhelminaschool aan de Ebuonenstraat is ook zichtbaar.

2012

De school aan de Hobbemalaan is verdwenen, het grasveld wacht op de nieuwbouw.

Foto: Chris de Boer.

Lucasschool

1962 Foto: A van Schaik

Sinterklaas op bezoek

Maria Postel Kleuterschool

Foto: Dick Witteveen (1982-1984)

Maria Postel Kleuterschool

Foto: Dick Witteveen (1982-1984)

Maria Postel Kleuterschool

Foto: Herbert Heins.

Maria Postel Kleuterschool

Foto: Dick Witteveen (1982-1984)

25 oktober 2014
Mevr. Yolanda Gasper

Ik heb vroeger aan de Hobbemalaan nr32 gewoond in de jaren zeventig. Leuk deze fotoserie. Ik herinner me dat oude noodgebouw vd Lucasschool nog goed. Het heette in die tijd Maria Postelschool. De verhuizing van de noodgebouw naar het nieuwbouw staat me nog helder voor de geest. Het was modderig en ik liet een puzzel vallen. Meneer Mulder was inderdaad toen hoofd. Heb daar ruim drie jaar op school gezeten in het reguliere onderwijs. De school stond tegenover de flat. Was altijd gezellig thuis bij mamma eten. Maar dat oude noodgebouw toen ik voor het eerst naar school ging.

Ik weet nog dat me moeder me achterliet. Hup je werd aan je lot overgelaten.ohhhh ik vond het maar niks. Peuterspeelzaal dat had je toen niet. In de nieuw bouw werd het anders. Was beter wennen. Ik vind hetzo leuk om die foto's weer te zien. Jammer dat jullie mijn school hebben af gebroken. Zonde.Wat zou er toch geworden zijn met mijn oud klasgenoten? Victor, hij is Indo. Zijn opa die een ongeluk kreeg waar ik getuige van was. Hem herinner ik me nog en Remco ontmoette ik later in Dorpersveld. Ik kwam in 1971 op de Lucasschool. En Sylvia en Helga ook.

Sylvia Rutten die kwam ik nog wel eens tegen. Leuke tijden waren dat. En toen hadden wij geen games. We speelden altijd buiten. Tv kijken mocht alleen op woensdag middag naar de film van ome Willem. Of als slecht weer was maar er werd niet zoveel tv gekeken als nu en hadden We zwart-wit tv. Niks afstandsbediening, maar met antenne.

Antieke tijden .Toen de gulden er nog was, de ijsbeer, de kolenboer en de vader van Casandra eierboer was en toen was geluk heel gewoon. Jammer jammer jammer. Als de tijdmachine bestond.....

Yolanda Gasper

lucasschool

De Lucasschool stamt uit de periode rond 1960.

Chris de Boer was daar van 1966 tot 1970 onderwijzer en verteld: Mijn vrouw is in dezelfde periode juffrouw van de eerste klas (groep 3) Zij staat op de foto waarop de kinderen teruglopen van de St. Victorkerk naar de Hobbemalaan na een paasviering in de kerk. Sinterklaasviering werd gevierd in het oude Ordens Belang . De heilige Communie werd ook in de Victorkerk gevierd.

Hoofd der school in "mijn" tijd was Piet van den Broek, al jaren woonachtig in Ugchelen. Hij startte de school in 1960 of 1961 in twee noodlokalen die als ik mij goed herinner al jaren in Uddel gebruikt waren. Later werden nieuwe noodlokalen bijgeplaatst. Mijn tweede klas stond aan de andere kant van het schoolplein aan de Ruysdaellaan. Met de bouw van nog een los noodlokaal voor klas 5 was de school compleet. Naast de school stond overigens de kleuterschool van Zuster Giovanni .

In 1970 ben ik vertrokken om bij Philips te gaan werken. Een paar jaar later is hoofd der school Piet van den Broek overgestapt naar Het Ritbroek en werd Jan Mulder hoofd. In zijn tijd werd (eindelijk) de nieuwbouw gerealiseerd, maar het leerlingen aantal liep toen al terug. Door het tekort aan leerlingen werd de school opgeheven en gingen de Blankenheimschool en de Victorschool samen verder als Victorschool.

In het gebouw van de Lucasschool kwam p.c.b.o de Bron nog enkele jaren, deze is daarna samen gegaan met de p.c.b.o school Oranje Nassou aan de zanderij weg.( aanvulling Dhr A.Roelofs.)

Aan de Hobbema laan kwam een van de Koningin Wilhelminascholen voor speciaal onderwijs. Nadat ook die gesloten werd (jaartallen weet ik niet), is de school afgebroken.

In het boekje Orden

2011 De school is verdwenen zodat er vrij

zicht is naar van de Frans van Mierisstraat en de Mauvestraat. De Boom op de voorgrond zal als één van de weinige bomen overblijven, zie foto's onder.

Boven: dezelfde plek in de loop van ruim 40 jaar.

2013 De nieuwe woningen wachten op de nieuwe

bewoners

Hobbemalaan. foto: Hans Rodink.

Op de foto het bruidspaar de Boer op het terrein van de Lucasschool waar dhr. de Boer leraar was. Op de achtergrond een uniek kijkje op de het ketelhuis van de ACS dat stond op de Waterloseweg (huidige Frans van Mierisstraat)

Hobbemalaan

Foto: Raymond Mouw 2020

2013 Zicht vanaf de Frans van Mierisstraat.