Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten G- H // Henri Dunantlaan

Henry Dunantlaan

Jean Henri Dunant, Henri Dunant (Genève, 8 mei 1828 - Heiden, 30 oktober 1910), in zijn latere leven in het Engels Henry Dunant genoemd, was een Zwitsers bankier, oprichter van het Rode Kruis en mede-auteur van het YMCA-handvest. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1901.

  Helemaal links onder is de schotweg zichtbaar. Tot aan de bocht is nu de Henry Dunantlaan en loopt door tot de Sprengenweg daarboven.
  Hier loopt de Staringlaan ( vh Schotweg) door en kruist met de Sprengenweg. Nog weer later zal de Staringlaan daar worden afgesloten en gaat het laatste stuk de Henry Dunant heten.
Hier endigt de schotweg ook nog op de Staringlaan maar ook die aansluiting zal later afgesloten worden.

Voormalige school voor Kleuterleidsters

Henri Dunantlaan. 2016

Ontwerp: apeldoorns architectenbureau van den Beld.
Bouwstijl: Poëtisch functionalisme.
Aan een van de gevels is een kunstwerk van Gaby Bovelander te zien.
2012 opgenomen in de lijst van Cultureel erfgoed.
Geopend op 8 januari 1965 als Vormschool voor Kleuterleidsters.
Vanaf de jaren negentig is het pand in gebruik geweest door de Dienst der Domeinen.
Tegenwoordig zit er Kinderdagverblijf het Koningskind en een aantal zelfstandige ondernemers.
bron: open monumentendag 2016.

2016 Voormalige school voor Kleuterleidsters.

Ontwerp: apeldoorns architectenbureau van den Beld. Bouwstijl: Poëtisch functionalisme. Aan een van de gevels is een kunstwerk van Gaby Bovelander te zien. 2012 opgenomen in de lijst van Cultureel erfgoed. Geopend op 8 januari 1965 als Vormschool voor Kleuterleidsters. Vanaf de jaren negentig is het pand in gebruik geweest door de Dienst der Domeinen. Tegenwoordig zit er Kinderdagverblijf het Koningskind en een aantal zelfstandige ondernemers. bron: open monumentendag 2016.

voorm.shool v kleuterleidsters

Veluws College tussen de voormalige

school voor kleuterleiders en de Sprengenborgh school.

BANKJE VAN GAMM

1958. Het is een feit: Dankzij drs. G.A.M.M. van der Linden heeft Apeldoorn nu een Katholieke Middelbare School. Naast de Rijks H.B.S., en het Christelijk Lyceum, is er nu ook een Katholiek Veluws College. Aan de Staringlaan (tegenwoordig de Henri Dunantlaan) verrijzen houten noodlokalen. De eerste ruim zestig leerlingen voor de eerste klas. Het jaar daarna volgt de tweede, en daarna de derde, en zo tot en met de vijfde! Nu, anno 2023, zijn er een paar dependances op verschillende locaties in en rondom Apeldoorn, en heeft de school ruim vijfduizend leerlingen. Ook het aantal leraren is verveelvoudigd.
Een aantal oud-leerlingen heeft het plan opgevat om, op de plek waar toen het Katholiek Veluws College in houten barakken begon, een mooi plantsoentje, (naast het Sprengenpark, waar de Bol van kunstenaar Herman Makkink staat) een herinnering aan de oprichter en eerste directeur te laten plaatsen: een bankje met een RVS-herinneringsplaatje. In september 2023, omdat het dan 65 (vijfenzestig ) jaar geleden is, dat de school opgericht is.
Daarover zijn we (die oud-leerlingen dus) in gesprek met de Gemeente Apeldoorn. Hoe mooi zou het zijn als we zoveel mogelijk leerlingen (oud- en nieuwe) en idem leraren warm kunnen maken voor dat speciale bankje met dat speciale herinneringsbordje.

Meld je aan, per mail: hoorn969@planet.nl
Karin de Vries (oud-leerling 1960-1966)

Een mooi overzicht van drie scholen naast elkaar.

Foto: Ludwin Wieringa.

Op de bovenstaande foto staan oa de noodlokalen waar in 1958 het Veluws College is gestart.
Heel lang werden nood-lokalen ook gebruikt door de Christelijke Huishoudschool later met de naam de Sprengenborgh
In 1983 maakte een grote brand een eind aan deze noodlokalen. Ze stonden er dus 25 jaar!

Henri Dunantlaan - Staringlaan

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo

Foto:Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

Richting Sprengenweg.

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo

Sprengenborgh/ Gilde /Loo

Sprengenborgh/ Gilde/ Loo

Henri Dunantlaan 2

Binnentuin. Foto: Raymond Mouw.

Henri Dunantlaan 2

DdG 2012. Achterzijde vanuit Sprengenpark.

Henry Dunantlaan voorheen Schotweg 142

Foto: mevrouw R. Velt-de Boer.

Schotweg 142

In 1942 wordt aan de Schotweg 142 mevr. de Boer geboren. Samen met haar ouders en zussen heeft ze tot 1955 gewoond op de plek waar later de huishoudschool aan de Henry Dunantlaan zou komen.

Het Sprengenpark bestond nog niet maar was een zandgat waar iedereen zijn afval in stortte. Als kind kon zij daar van alles vinden. Had ze papier nodig dan lag het er wel, wilde ze een middagje winkeltje spelen dan lag er wel een tafeltje en een stoel doe er geschikt voor waren. Alles wat ze nodig had om te spelen dat kon ze daar vinden. Vader harkte op zaterdag het erf aan en liep dan met een kruiwagen vol spulletjes weer richting het zandgat ….. Oud ijzer, papier, botten en vellen enz werd naar Groenenberg aan de Asselsestraat gebracht voor een zakcentje. Hun huis stond best ver van de weg af waarddoor er voldoende ruimte was om je te vermaken. Rechts stond een gele pruimenboom en links stond een perenboom bij de waterpomp. Water binnenshuis was er uiteraard nog niet, wel gas voor de verlichting. Mevr. zat op de Oranje-Nassau school aan de Zanderijweg waar ze natuurlijk via het zandgat naar toe liep. In 1955 verkocht vader het huis aan de gemeente omdat de buurt anders werd ingericht. Garage Gerritsen was inmiddels aan de overkant gebouwd. Het gezin verhuisde naar de Hogekampweg waar vader nog wel een aantal kozijnen van het oude huis gebruikte in het nieuwe huis.

De foto onder lijkt niet het zelfde huis, we zoeken het uit!

Schotweg 146

Foto:www.coda.nl

De woning van de familie J.H.W. Lattman

Foto: Rob Kruitbosch

Henry Dunantlaan- Schotweg

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

Hier heet dit stuk Henry Dunantlaan nog Schotweg. Rechts zijn nog een aantal oudere woningen zichtbaar. Helemaal aan het eind zijn de woningen aan de Staringlaan zichtbaar.

Schotweg / Henri Dunantlaan

Schotweg nu Henri Dunantlaan met zicht op de

Asselsestraat. Rechts is nu het Sprengenpark. Foto: coda beeldbank.

Henry Dunantlaan

Flats moeten nog gebouwd worden, zicht op de

Sprengenparkschool aan de Schotweg en links achter de lantaarnpaal de huidige Korenaar (school)

Henri Dunantlaan - Staringlaan

Foto: Peter Evers.