Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

Waterloseweg de Vries- Vaartjes en Ligtenberg

1906 Waterloseweg 139. In 1906 was dit de Zesslagweg (Ruysdaellaan) hoek Waterlooscheweg ( Frans van Mierisstraat), daarvoor stond er op deze plek een 6 slag, 6 huisjes. Nadat deze waren afgebrand heeft dhr. de Vries deze grond gekocht en er een groot pand op gebouwd. In het midden liep de gang met aansluitend de voorkamer, kamer en slaapkamer achter elkaar. Aan de andere zijde van de gang was de winkel, de trap naar zolder( later was daar het kantoor) en daar achter de bakkerij met zijdeur. Dan had je daarachter het achterhuis met pomp en de kolenschuur. Voor de deur staat Gerritje Huisman, de huishoudelijke hulp uit Terwolde. De schuren achter het pand werden rond 1940 verhuurd aan Teun Vredenberg voor zijn kolenhandel en weer later aan Sangers poetsdoekenwasserij tegenover aan de Waterloseweg

Waterloseweg 139 ( afgebroken)

klik hier voor het koopcontract uit 1906>>>


fam. de Vries
De Apeldoornse courant in de jaren '80 schrijft over Maarten de Vries: Natuurlijk is er wel het één en ander veranderd aan het zakenpand maar vooral de omgeving van het kruideniershuis is anders. Toen de Vries aan het begin van deze eeuw (1906) opdracht gaf tot de bouw was er beslist geen sprake van een woonwijk. De zes huisjes aan de Zesslagweg waren zojuist afgebrand. Hier en daar stond een boerenhoeve, een enkel wasserijtje misschien. Bremstruiken, bosjes en heideveldjes. Orden en Waterloo hadden in die tijd bepaald nog niet het karakter van een woonwijk. Dat zou allemaal pas veel later komen. Het was dan ook een heel waagstuk voor de ondernemer om daar een winkel te beginnen. Hoewel papierfabrek van Gelder was tamelijk dicht in de buurt. De Vries heeft in die tijd vermoedelijk gegokt op klandizie uit die kringen. Hij deed niet alleen in kruidenierswaren maar dreef ook een bakkerij en was kolen handelaar.


Marten de Vries en Petronella van den Akker

Op 02-05-1906 is er in opdracht van Marten de Vries een aanbesteding van woon en winkelhuis met Bakkerij. Deze aanbesteding word behandeld in Hotel de Moriaan. Het bestek en teken zijn verkrijgbaar bij H. Kwakkel aan het kanaal. Het pand word omschreven als een winkelhuis met grote bergruimte en een beschoten kap Pas op 14.06-1906 krijgt hij een Vergunning tot ” oprichting van eene Broodbakkerij met gewone oven aan de Waterlooscheweg , sectie K no 5988”
30-01 1923 Marten de Vries en dhr. R. Bronkhorst ruilt grond met de gemeente ivm de verbreding van de Zesslagweg (nu Ruysdaellaan) voor een haag langs zijn erf en een nieuwe brug over de Orderbeek.

Jan Wijtse de Vries en Hendrikje Slijkhuis.

dhr. de Vries met een klant in zijn winkel.

De familie de Vries bezat meerdere woningen in Apeldoorn o.a. aan de Waterloseweg, Ruysdaellaan en de Christiaan Geurtsweg. Ook werkten er diverse personeelsleden voor hen. Onder wie dhr. L.J. Kaal die er als bakker op 25-04-1940 zijn 25jarig dienstjubileum vierde. Inmiddels heeft de zoon van Marten de Vries , Jan Wijhe de Vries de zaak van zijn vader overgenomen.

Foto boven: van de Nederlandse Bakkersbond krijgt de heer J.L. Kaal een zilveren medaille en een oorkonde.
Rechts boven Matren de vries, daarvoor zittend zijn opvolger en zoon Jan Wijtse de Vries. en in het midden de jubilaris en zijn vrouw.

Foto: Hans Kaal.

Grootvader Bertus Kaal omstreeks 1936 op de Bakkersfiets in dienst van de Vries. Op de Kar is leesbaar J.W. de Vries en M. de Vries . Waterlooscheweg 139

Ineke Berends in de deuropening bij de Vries.

Foto: Ineke Berends.

fam Ligtenberg

De familie Ligtenberg komt oorspronkelijk uit Drenthe. Dhr. Ligtenberg wist al vroeg dat hij kruidenier wilde worden. Alhoewel men verwachtte dat hij met zijn Mulo diploma minstens op Kantoor zou gaan werken ging hij met de transportfiets bij de klanten langs om de boodschappen aan huis te brengen. Dhr. Lichtenberg : de klanten schreven in het boekje wat ze die week wilde hebben. In de winkel werden de boodschappen klaargezet, deze gingen in de mand met een doek tussen de verschillende boodschappen. Later werden er papieren zakken gebruikt. Al snel wist hij dat hij Mevr. Ligtenberg zag zitten, maar deze had al een vriend. Toen hij hoorde dat deze vriendschap over was liet hij alles achter om haar aan de haak te slaan. Dhr. Ligtenberg heeft een aantal jaar als ambulant chef voor AH in Haarlem gewerkt totdat hij in Zwolle zijn eerste zaak begon. Inmiddels worden ook de kinderen geboren. Vanwege de gezonde lucht in hier is het gezin naar Apeldoorn gekomen. Hier werd de kruidenierszaak van de fam. Vaartjes overgenomen( deze fam. ging een tabakzaak runnen op de hoek koning Lodewijklaan / Asselsestraat.)
Mevrouw en mijnheer Ligtenberg vertellen honderd uit over hun leven aan de Waterloseweg. Het was 33 jaar hun lust en hun leven. Men is erg begaan met het vak Kruidenier maar ook met de contacten die ze hadden met de Klanten. Ook vertellen ze graag over hun personeel, op momenten wel 20 personen ( incl. part timers) Een dame heeft bijna 25 jaar bij hen gewerkt . In mei stopte ze met de zaak en in november zou de mijlpaal bereikt zijn. Ondanks dat de datum niet helemaal gehaald werd hebben ze er wel de nodige aandacht aan besteed. Juist door hun liefde voor het vak en de contacten is het hun gelukt om ook tijdens de nodige tegenslagen gewoon door te werken en er toch weer bovenop te komen.

klik hier >>>voor de vergunningen Ligtenberg

Openingskrant. Foto : Fam. Ligtenberg.

Het pand is regelmatig aangepast aan de eisen van de tijd. Ook de familie Lgtenberg heeft een aantal verbouwingen meegemaakt.

De fam Ligtenberg , 3e eigenaar.

Ligtenberg Garantmarkt

Ligtenberg Albert Heijn. Foto: Ronald Betman.

foto: Fam Ligtenberg

2011. woningbouw voor een winkelpand.