tekst a vd Velde
Orden
Orden is nu geen buurtschap meer, het is een wijk geworden. Een wijk van Apeldoorn met een eigen winkelcentrum het Ordenplein . In mijn jeugd was dat anders. De middenstand had geen winkelcentrum, de middenstand was net als scholen en bedrijven over de hele wijk verspreid. Geintegreerd, wordt dat nu genoemd.
Het buurtschap Orden kende, net als elke andere buurt in Apledoorn , tientallen kruideniers, groenteboeren,melkboeren en bakkers. Maar ook schoenmakers, galanteriewinkels, fietsenmakers,slagers, kolenboeren,kappers,schilders, timmermanswerkplaatsjes, smederijtjes, transportbedrijfjes en natuurlijk wasserijenDonatz, op de hoek van de Jachtlaan/Waterloseweg.
Met z'n allen kon Orden dus alles. Iedereen kon als het ware zien hoe de ander de kost verdiende en voor anderen in touw was. De diversiteit van wat mensen konden was onvoorspelbaar. Het begrip "voor je zelf werken" was dan ook betrekkelijk. Als middenstander was je blij om voor anderen te mogen en te kunnen werken. Iedereen kon zien wat een zelfstandige ervoor moest doen en voor moest laten om klanten aan zich te binden.
Woonde er in het buurtschap Orden in mijn jeugd misschien één gezin per hectare, nu alle braakliggende , terreinen, weilanden, bosjes en heideveldjes van toen zijn volgebouwd en de beken en riolen zijn verstopt en er veel flats zijn gebouwd, moet dat gemiddeld wel meer dan 30 gezinnnen per hectare zijn. Ook mijn ouderlijk huis en dat van alle buren rondom zijn gesneuveld. A.H. vd Velde.