sloop schoorsteen

Eerder was hier een Wasserij van de firma Swart & Co., waarvan de tekst op de fabrieks-schoorsteen getuigd. Naast het pand woonde de familie Aartsen op no. 6. Op zaterdag 28 oktober 1967 was het pand van de Wasserij Top al gesloopt, maar de fabrieksschoorsteen stond nog fier overeind. Het werd de dag van de neergang van het laatste herinnering aan Top en Swart. De leesbaarheid van de schoorsteen-tekst was van zeer korte duur . . . binnen enkele seconden was de klus geklaard en kon de familie Aartsen opgelucht adem halen, want het gevaarte stond wel heel dicht naast hun huis.Van de detonatie en de gevolgen daarvan zijn beelden vastgelegd. Spannend was het wel, want meteen na de ontploffing – nog vóór de schoorsteen tot puin op de grond lag – vloog er een gietijzeren deur met enorme snelheid rechtstandig over de grond. De fotograaf heeft niets gemerkt van het dreigende gevaar omdat zijn oog en handelen op het vastleggen van de tweeën gebroken schoorsteen gefocused was.Het pand van de Firma Swart & Co., was gelegen aan de Waterlooscheweg 136, getuige een annonce in de Nieuwe Apeldoorsche Courant van woensdag 10 februari 1943.
Wie heeft nog informatie over de genoemde bedrijven. Vooral het soort werk dat daar werd uitgevoerd en de juiste naar van de firma van dhr. Top.
Wigger KF van der Horst

 

Foto: W. van der Horst Met de pneumatische hamer zijn er al grote gaten gemaakt om de schoorsteen te verzwakken.

 

Foto: W. van der Horst Nog even een foto.

 

Foto: W. van der Horst Het aanbrengen van de springlading is een precies werkje.

 

Foto: W. van der Horst Staat iedeereen op veilige afstand?

 

Foto: W. van der Horst De explosie !

 

Foto: W. van der Horst Na jaren gerookt te hebben, valt hij dan toch om. Gelukkeig zijn de fietsen afgedekt met al dat stof.

 

Foto: W. van der Horst Nou nog even opruimen. De huizen op de achtergrond staan aan de Jachtlaan.

 

Foto: W. van der Horst Spelen op de net gevallen reus is ook leuk.

 

Foto: W. van der Horst Er ligt wel erg veel puin.

 

Foto: W. van der Horst Nog even zoals het was.....

 

Terug Verder