Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

Molenaar

Frans v Mierisstraat 5/7 vh Waterloseweg 135/135²

Rechts de schilderswinkel van Jo Huisman. Nadat Huisman vertrokken was, zijn hier nog een dierensprciaalzaak en een kinderopvang van Philladelpia in gehuisvest geweest. Links de winkel van Melkboer Cor Molenaar. Daarvoor hebben hier melkboer Woudenberg en later van Oene hier ook een winkel gehad en daarna zat Kees Maas er.Foto: L.J. van der Horst-Huisman.


Cor Molenaar (12-1-1915, Berkel & Rodenrijs) en Truus van Eck (24-12-1923, Bennekom) zijn in 1951 gehuwd en hebben toen een melkzaak (winkel + melkronde) in Den Haag overgenomen. Molenaar deed zijn melkronde met een bakfiets en verkocht enkel boter, eieren en losse melk. In de winkel waren er meer producten zoals vleeswaren, kaas en andere melkproducten, conserven, enz.
In februari 1959 heeft Cor Molenaar zijn melkzaak in Den Haag overgelaten en is hij met zijn vrouw Truus en hun 3 zoontjes Piet (1952), Jan (1954) en Gerard (1958) naar Apeldoorn getogen om daar een melkzaak over te nemen in de wijk Orden.
In Den Haag woonden zij redelijk dicht bij de ouders en familie van Cor. In Apeldoorn dicht bij die van Truus. Zowel de ouders van Cor als van Truus hadden een boerderij.
De winkel in Apeldoorn bevond zich op de Waterloseweg 135, later Frans van Mierisstraat 5. Hetzelfde pand alleen een ander adres.
Truus stond in de winkel samen met 1 of 2 winkelmeisjes: Nel Luttikhuizen, Ria Kool, Bep Voortman, ….., …..
Op de foto bij de Frans van Mierisstraat zie je hun zoon Gerard samen met 2 winkelmeisjes
Het winkeltje was ook bekend vanwege het feit dat zij losse snoep verkochten.

Foto:Joke Rense-Voortman.

van links naar rechta: Wilma Wrekenhorst ,Gerard Molenaar en Hetty Voortman.

Begin 60-er jaren werd er nog altijd losse melk verkocht (melkbussen + maatbeker) en ook in flessen.
De gesteriliseerde melk in puntflessen. Gepasteuriseerde in flessen met brede hals, volle melk donkerblauwe afsluiting, halfvolle melk lichtblauw.
Later kwamen er plastic zakken (Skim) en daarna de bekende kartonnen verpakkingen.
De 6-daagse melkronde van Molenaar bestond uit de straten in het gebied begrensd door de Frans van Mierisstraat, Hobbemalaan, Pieter de Hoochlaan - Johan Bosboomlaan, Zanderijweg.
In de beginjaren was dit met een kleine melkwagen met een benzine motor. Zie foto bij de PP Rubensstraat.
Later werd dit een elektrische wagen. Zie foto bij de Johan Bosboomlaan.

Foto: Frank Brink.

 Nog een leuke foto uit de jaren zestig van de vorige eeuw van de wijk Orden. Mijn vader die een fervent hobby fotograaf was, heeft o.a. deze foto genomen vanuit de flat van de Breitnerstraat 42 waar ik zelf geboren ben. Leuk detail is die zee van antennes die op de daken stonden en melkman Molenaar die met zijn ventkarretje langs de straten van Orden ging. Wat vliegt de tijd voorbij!!!!! Frank Brink.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen.Melkman Molenaar op zijn

dagelijkse ronde.

Achter de winkel en het huis was een grote opslagplaats voor alle levensmiddelen.
De melkproducten werden iedere dag door Mariëndaal geleverd. Later werd dit Coberco.
De winkel had een heel grote koelkast en een koeltoonbank.
Truus ging tijdens de melkronde altijd enkele keren met de auto Cor opzoeken om lege flessen op te halen en om te horen of er bepaalde tekorten waren die ze dan nabracht. Ze reed dan dus 2x. Er was nog geen gsm!
De zonen gingen regelmatig op zaterdagen en in de vakanties mee met hun vader op zijn ronde waarvoor hij hen een extra zakcentje gaf.
Zaterdags had Molenaar vaak een vaste helper op zijn ronde, Dick van Ark. Zijn ouders woonden in de PP Rubensstraat.

Johan Bosboomlaan

Foto: Dick Witteveen. Melkman Molenaar op zijn

dagelijkse ronde.

Augustus 1961 was zeer turbulent. Eerst hadden Jan en Gerard een aanrijding met een vrachtwagen op de kruising Waterloseweg-Jachtlaan toen ze op weg waren naar kapper Merlijn. Gerard had niets. Jan had een klap tegen zijn hoofd gehad, was enkele uren bewusteloos en had een lichte hersenschudding.
Hij moest ca 1 week rust houden. Op 25 augustus is Piet verongelukt. Samen met 2 nichtjes was hij met de fiets naar het Orderbos. Op de Ordermolenweg zijn ze afgestapt voor de spooroverweg omdat de knipperlichten gingen. Piet liep met zijn fiets aan de hand langs de vrachtwagen die voor de overweg stond te wachten. Deze stond echter zo dichtbij de rails dat Piet door de trein gegrepen werd net toen hij voorbij de vrachtwagen liep om naar de trein te kijken.

Molenaar en zijn vrouw waren actief lid van de Opstandingskerk in Orden. Cor is nog ouderling geweest en Truus heeft jarenlang de Hervormde Vrouwenclub geleid.
Molenaar ging in 1980 met pensioen. Hij heeft toen zijn zaak overgelaten en is met zijn gezin verhuisd naar de Tooropstraat.
Hij is overleden op 9 juni 1990. Na de verkoop van het huis is Truus verhuisd naar een bejaardenwoning in de Schapendoesweg.
Zij is 13 februari 2004 overleden. 15-11-2017 Gerard en Jan Molenaar.