Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Morgenstond Papierweg

Hendrik Jan Dikken bij zijn T Ford. 1935

Foto:Jaap Noordermeer.

Achter de wasserij aan de Papierweg met H.J.

Dikken links naast het paard. Rechts zijn vrouw Griet Dikken - van Manen en medewerksters Foto:Jaap Noordermeer.

We horen voor het eerst in 1913 van deze wasserij. Er wordt dan geadverteerd met de volgende tekst: Hand -Wasch en Natuurbleekerij de Morgenstond. Behandeling met zuiver bronwater; geheel vrij van kleur aantastende of bijtende stoffen. H.J. Dikken bij de Wormensebrug 16. H.J. Dikken komt oorspronkelijk uit Heino. In 1916 wordt er geadverteerd onder het adres papierweg 16 en in 1918 noemt men zich zelf een Waschinrichting. De zaken gaan kennelijk goed want in 1923 beslaat het bedrijf 2 panden nl. Papierweg nr.16 en nr. 18.

Kleinzoon Jaap Noordermeer verteld:
Mijn grootouders, Hendrik Jan Dikken en Griet van Manen zijn in +/- 1910 begonnen met wassen Mijn grootmoeder deed al wasjes aan de Papierweg voor mensen waar zij dienstmeid was geweest . Zij zijn getrouwd in Maart 1910.De naam De Morgenstond door mijn grootvader gebruikt omdat de stoker zo vroeg moest beginnen dat die naam van toepassing was.
Nadat het water in het kanaal meer en meer vervuilde door nieuw gevestigde industrie moest er een beslissing genomen worden, of een put slaan of een andere wasserij kopen die wel aan een grift lag. Mijn grootvader wilde een put laten slaan, mijn grootmoeder wilde aan een spreng zitten.
De keuze werd wasserij Insulinde aan de Holhuizerweg, daar ging het om wat voor reden mis.

Harzdorf transport.Foto: André Buijs.

In 1924 komt Otto E. Harzdorf van Renkum naar Apeldoorn en krijgt in dat jaar een voorwaardelijke vergunning om zijn wasscherij aan de papierweg 16 uit te breiden. Hij heeft de zaak per 12-04-1924 overgenomen van H.J Dikken. De naam Morgenstond blijft men gebruiken. Men heet dan “Stoom-,Wasch- en Strijkinrichting “de Morgenstond”. Otto E. harzdorf was van beroep stoffenverver en kwam oorspronkelijk uit Hartmansdorf in Duitsland.

Foto: André Buijs.

De Morgenstond Het adres is nu Aalscholverweg

18 maar was voorheen de Papierweg 18 en daarvoor Wormensche brug 18. Het witte pand links is de wasserij vlak voor de sloop. Op de achtergrond het Apeldoorn-Dieren kanaal. Foto: André Buijs.

1941

In 1931 krijg E. Harzdorf toestemming voor de aanbouw van een ketelhuis aan de Papierweg 16 en in 1936 vraagt hij zijn Naturalisatie aan.
Behalve dat er in 1946 een ondergebit bij de wasserij is gevonden, is er tot die datum niet bijzonders te melden. Na 1946 is er vooralsnog geen informatie over deze wasserij te vinden.

De Morgenstond. Foto: André Buijs.

Foto: André Buijs.