morgenstond

U bevindt zich hier:  >>> Wasserijen, Bleekerijen 

Harzdorf transport.Foto: André Buijs. 

 

We horen voor het eerst in 1913 van deze wasserij. Er wordt dan geadverteerd met de volgende tekst: Hand -Wasch en Natuurbleekerij. Behandeling met zuiver bronwater; geheel vrij van kleur aantastende of bijtende stoffen. H.J. Dikken bij de Wormensebrug 16. H.J. Dikken komt oorspronkelijk uit Heino. In 1916 wordt er geadverteerd onder het adres papierweg 16 en in 1918 noemt men zich zelf een Waschinrichting. De zaken gaan kennelijk goed want in 1923 beslaat het bedrijf 2 panden nl. Papierweg nr.16 en nr. 18.

 

Foto: André Buijs. 

 

De Morgenstond Het adres is nu Aalscholverweg 18 maar was voorheen de Papierweg 18 en daarvoor Wormensche brug 18. Het witte pand links is de wasserij vlak voor de sloop. Op de achtergrond het Apeldoorn-Dieren kanaal. Foto: André Buijs.

 

 

1941 

 

In 1924 komt Otto E. Harzdorf van Renkum naar Apeldoorn en krijgt in dat jaar een voorwaardelijke vergunning om zijn wasscherij aan de papierweg 16 uit te breiden. Hij heeft de zaak per 12-04-1924 overgenomen van H.J Dikken. Vanaf dan wordt ook de naam Morgenstond gebruikt. Men heet dan “Stoom-,Wasch- en Strijkinrichting “de Morgenstond”. Otto E. harzdorf was van beroep stoffenverver en kwam oorspronkelijk uit Hartmansdorf in Duitsland.

Het blijkt dat H.J. Dikken dan al een andere wasserij onder zijn beheer heeft omdat E. Harzdorf in dat zelfde jaar in de krant schrijft “ Niet te maken te hebben met het Faillissement van H.J. Dikken Stoomwasscherij Insulinde.”

In 1931 krijg E. Harzdorf toestemming voor de aanbouw van een ketelhuis aan de Papierweg 16 en in 1936 vraagt hij zijn Naturalisatie aan.

Behalve dat er in 1946 een ondergebit bij de wasserij is gevonden, is er tot die datum niet bijzonders te melden. Na 1946 is er vooralsnog geen informatie over deze wasserij te vinden.

 

De Morgenstond. Foto: André Buijs. 

 

 

 

 

Foto: André Buijs. 

 

Terug Verder