Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Karreman

Geboortehuis Willem Karreman

Ugchelen , geschilderd door Gerard Post Greve

Willem Karreman is in Ugchelen geboren en moest al vroeg aan het werk om geld te verdienen. Destijds was het niet meer dan logisch dat je dat bij van Gelder Papier ging doen en zo werd hij papiermaker op de Eendracht. In 1896 leerde Willem Ida Holtman kennen. Ida werkte in de huishouding bij juffrouw Scholten aan de Nieuwstraat. Na de bruiloft van Willem en Ida bleef Ida de was van juffrouw Scholten doen en er volgde al snel meer klanten.

Willem die nog bij van Gelder werkte bracht na zijn werk de schone was met de kruiwagen naar de klanten en nam gelijk de vuile was weer mee. Dit werd uiteindelijk zoveel dat hij stopte als papiermaker.

Karreman, de Nijverheid.

Veenweg 14-16 Foto: Archief Peter Evers. 1957

Willem Karreman en Ida Karreman - Holtman

Wasserij de Nijverheid van de Fam. Karreman

Jaren 20, met op de voorgrond de groentetuin.

Op 1 april 1900 werd de Stoomwasscherij en fijnstrijkerij “de Nijverheid” aan de Veenweg 22-24 opgericht. Inmiddels waren in 1898 en 1899 de zonen Berend en Aalbert geboren en daarna volgde nog dochter Maria en de zonen Willem , Gerrit en Frederik Jan.

Na de lagere school aan de eendrachtstraat moesten de kinderen al snel de handen uit de mouwen steken. In de Wasscherij maar Aalbert bv ook in het ketelhuis. Daarnaast was er de zorg voor een ruime groentetuin en een aantal dieren.

1935 Foto: Herman Gerritsen

Vrachtvervoer de Nijverheid. Foto: Ton de Boer.

Foto's: Herman Gerritsen.

01-02-1935. Voor 121/2 jaar trouwe dienst een mooi getuigschrift, of er ook een geldelijke beloning aan zat.....?

Ook buiten Apeldoorn werden de voelhorens uitgestoken. Zo werd de was per trein naar de vertegenwoordigers in Amsterdam, het Gooi, Utrecht en Den Haag vervoerd. Daarna Ging Willem persoonlijk met de trein naar de betreffende plaatsen om het geld te innen. In de jaren 20 werden er chauffeurs in dienst genomen die tijdens het transport gelijk afrekenden. Teunis de Boer, chauffeur bij Karreman ging in 1950 met zijn gezin naar de Bilt om daar een dependance te openen. Dependance in de Bilt

Dochter Marie mocht het huishouden voor haar rekening nemen en Gerrit en Frits mochten na de lagere school verder leren. Daarna was het ook voor hen werken geblazen. In de dertiger jaren hebben Berend en Albert de zaak voort gezet met naast hun Gerrit en Frits.
Berend algemeen interne zaken, Albert expeditie, klantenbezoek en facilitair. Gerrit chemie, was technieken en de mangelafdelingen. Frits de pers- en strijkafdeling en chemisch reinigen

Een van de negen auto's die na de oorlog bv

ook padvinders vervoerden naar de zomerkampen. Geheel links Albert Karreman.

Label voor aan de zakken.

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

Een van de twee grote combinaties.

75 jarig bestaan. Burgemeester Dijkmeester (L) en

Frits Karreman.

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

Gebruikt voor de bedrukking van inpakpapier en papieren zakken.

In de jaren 50 Kocht Gerrit Karreman in Geleen een wasserij en ging daar onder de karreman-vlag zijn eigen gang. Ab karreman ( zoon van Albert) nam in 1960 in Terneuzen een wasserij over en ging daar ook aan de slag onder de Karreman-vlag.

In 1963 Namen Berend en Albert afscheid van het bedrijf en werd de leiding overgenomen door Frits, Wim en Roel , zonen van Albert. Frits algemene zaken, wim technische dienst en Roel het transport. In 1976 ging het bedrijf op in een fusie met ISS Neproma uit Arnhem en in 1984 ging het gebouw in Vlammen op.

Roel heeft daarna 3 wassalons in Nijmegen opgekocht, waarvan er één als gezond kleine wasserij is overgebleven.
Nu in 2016 zijn er nog 2 wassalons , één in Nijmegen en één in Eindhoven

Vanaf 1945 verliep de uitbreiding van het klantenbestand nogal stroef maar na 1950 ging het al snel beter en werd de tienduizendste particuliere klant binnengehaald.

De dagelijkse ritten vanuit Apeldoorn waren niet meer te doen en er werden depots gevestigd in Amsterdam, de Haag, de Bilt, Groningen en Ede. De chauffeurs verhuisden naar de betreffende plaatsen en de vw busjes werden ingeruild voor 2 grote wagens met aanhanger.

Karreman ketelhius

Foto: dhr Luttkhuizen.

Brand 19-01-1984

Brand 19-01-1984

Brand 19-01-1984