Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Fapona Waterloseweg

in 1906 wordt Rein Vos jr., bleeker een vergunning verleend “tot oprichting van eenen stoomketel van zes atmosferen met stoommachine van zeven paardenkrachten in zijnen Wasscherij en bleekerij op het kadastraal perceel K. no 5438 aan den Waterlooschenweg", de huidige Frans van Mierisstraat 65.
In 1910 vragen de heren Rein Vos en Willem Simon Jacobus Bes een vergunning aan “tot het oprichten van eene inrichting voor het wasschen, bleeken en drogen van katoenafval, poetsdoeken en aanverwante stoffen met een stoomketel van 7,2 atmosferen met stoommachine van 17 paardenkrachten op het perceel, kadastraal bekend Gemeente Apeldoorn, Sectie H no 5273, gelegen tusschen de Asselschenweg en den Waterlooschenweg.”

Foto: Henk vd Waardt. Waterloseweg 185,

De “Naamloze Vennootschap Waterloosche Stoomwasscherij en fabriek van Poetskatoen en poetsdoeken” wordt op 23 november 1910 opgericht.
In 1930 word het pand aan de Waterloosche weg 185 en het oude fabrieksgebouw er achter te koop gezet en word gekocht door schutte--cartonnage. N.V. Poetskatoen en poetsdoeken huist nu aan de Waterlooscheweg 182. Dit pand ligt verder van de weg af en dichter bij de Orderparkweg (Germanenlaan). Het staat op een bult waardoor men het al snel heeft over de Faponese bult.
In 1932 wordt de naam verandert in “NV fabriek in poetskatoen en poetsdoeken.”

Waterloseweg 182 wasserij Fapona lag ver van de

waterloseweg af. De foto is gemaakt vanuit de achtertuin van een woning aan de waterloseweg.

In 1943 overlijdt de hr. R.Vos , R.Vos Jr. volgd hem op.
In 1947 krijgt Fapona vergunning om 3 elektro motoren te plaatsen in haar fabriek aan de Waterloseweg 182. Meesterknecht H.J. van Essen wordt in dat jaar door de firmanten R Vos jr. en J.P. Franx gefeliciteerd met zijn 25 jarig dienstverband aan de zaak. In dat zelfde jaar ontdekte een voorbijkomende bakker in de vroege ochtenduren een brand bij de fabriek. De brandweer kon de brand beperken tot het ketelhuis.

aanvraag Fapona verbouwiing 1947

Situatieschets fapona gezien vanaf de

Germananlaan (orderparkweg). de tekst onder staat op de plek waar Robur et Velocitas hun voetbalvelden destijds hadden.

Fapona gezien vanaf de velden van CSV Apeldoorn.

De schoorsteen is waarschijnlijk van een oude kunststeenfabroek. iets rechts daarvan is Fapona zichtbaar.

In 1949 vraagt men een vergunning aan om het ketelhuis te mogen verbouwen en in 1950 wil men uitbreiden met 14 elektromotoren. Men wil er dan plaatsen: 1 centrifuge 1 poetsdoeken pluismachine, 1 droogtrommel 1 droogoven 1 wasmachine, 1 filtreerapparaat en 5 muurventilatoren.
In 1952 krijgt men een vergunning tot het bouwen van een opslagloods.
Door een ruilprogramma met de Gemeente Apeldoorn kon men in 1953 verhuizen naar de voormalige wasserij Pauw aan de Hoenderparkweg 104.

Fapona, locatie Hoenderparkweg.

Lees hier verder over Fapona aan de Hoenderparkweg Fapona Hoenderparkweg