Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Driehuizen

Fam Dijkkamp

Dijkkamp Sr. kwam uit de Graanweg, was stukadoor en is rond 1910 in Orden met een wasserij begonnen. Oud Waterloo, deze stond aan de Waterlooscheweg en moet niet verward worden met Wasserij Waterloo van Giesbers aan de Blekersweg (nu Johan Bosboomlaan).
Dhr. Dijkkamp Senior was getrouwd, het gezin kreeg 4 kinderen een dochter en daarna 3 zoons Ep, Gerrit en als laatste Cor.



oud Waterloo

Foto: dhr Dijkkamp.

De wasserij aan de Waterlooscheweg waar dhr G.J.Dijkkamp sr. is begonnen. De was werd met paard en wagen vervoerd naar bv het station in apeldoorn.

Driehuizen wasserij

Na ongeveer 5 jaar heeft Dijkkamp sr. wasserij Driehuizen laten bouwen op een locatie verderop aan de Waterlooscheweg. Daarnaast is in 1937 wasserij Bronbeek gebouwd door aannemer Steunenberg. Deze wasserij was al weer moderner waardoor Driehuizen meer als opslag werd gebruikt. De familie Dijkkamp heeft in die tijd op diverse locaties gewoond. 3 x waterloseweg fam. Dijkkamp en aan de Brinklaan.

Foto: dhr Dijkkamp.

Wasserij Driehuizen waterloseweg 42

Foto: dhr Dijkkamp.

Een kijkje in de wasserij. goed te zien zijn de aandrijfriemen die naar bovenlopen en vervolgens in verbinding staan met de stoommachines in de machinekamer.

Foto: dhr Dijkkamp.

Op de foto's is goed te zien dat de machines met lange banden werden aangedreven. Deze banden stonden in verbinding met de machinekamer. Er is lange tijd met kolen gestookt, deze werden door de broers vd Berg gehaald bij het station in Apeldoorn. Voor het aansteken van de ketels werden er bossen heide uit Nunspeet gehaald. Dat was mooi droog materiaal om een ketel mee op te starten.

Foto: dhr Dijkkamp.

Eén van de drie eerste vrachtauto's van de wasserij.

In het begin was er een paard en wagen maar later waren 3 vrachtwagens waar de was mee werd vervoerd. Deze werd vooral bij particulieren gehaald in het gebied van Amsterdam tot aan de achterhoek. Het waren lange dagen voor de chauffeurs, men ging voor dag en dauw op pad en kwam pas 's avonds rond 11 uur weer thuis. Vooral de wasmanden die in portiekwoningen in Amsterdam oost en zuidoost gehaald werden drukten de mannen aardig op de schouder.

Bronbeek

Bronbeek wasserij

Foto: dhr Dijkkamp.

Na verloop van tijd kregen meer en meer particulieren zelf een wasmachine en ging de Fa Dijkkamp de was doen voor ziekenhuizen. In de jaren 70 stopten ook enkele ziekenhuizen als klant en is een van de broers overleden. Uiteindelijk waren de overgebleven heren op leeftijd en ze hadden geen opvolgers waardoor het bedrijf in 1982 is gesloten