Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

de oude Klarenbeek - Veldekster

In 1877 koopt Evert Uit den Bogaard papiermolen de Klarenbeek en richt de molen in tot wasserij.
Na Evert Uit de Bogaard werden Jan en Herman Geurts in 1897 de eigenaren van de wasserij. Zij noemden de wasserij de Oude Klarenbeek.
Jan Geurts was de opa van Hemmie. Beide ondernemers besloten in 1897 een moderne wasserij te beginnen. En ook dat jaartal is terug te vinden op de gevel van de voormalige wasserij, juist boven de ingang van Hemmie's oude kantoortje. De wasserij kreeg de naam De Oude Klarenbeek.

De Oude Klarenbeek met wasknecht Steven van Ee op

de voorgrond.Foto: Dietje Mensing - Geurts.

Na enige tijd werd besloten dat Jan en Herman zakelijk gescheiden verder gingen. Herman vertrok naar de Tullekensmolen in Beekbergen.
Jan Geurts boerde goed op De Oude Klarenbeek. Met paard-en-wagen werd aanvankelijk de was gehaald en gebracht bij de klanten. Hij kreeg zes kinderen en een daarvan was Pieter (1909) , de jongste van het gezin. Daarom kreeg hij al snel de naam van Jonkie. Een bijnaam die hij altijd heeft gehouden. Na de dood van vader Jan ging Jonkie met zijn zus Pietje de zaak drijven, maar zij kocht zich uit en zo werd Jonkie een belangrijke lokale, zelfstandige werkgever in Ugchelen met zo'n twintig personeelsleden. Een belangrijke Apeldoornse klant van Jonkie Geurts was de joodse psychiatrische instelling 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de Zutphensestraat die in januari 1943 is ontruimd door de Duitsers.
Jonkie Geurts was sociaal ingesteld. Hij bemoeide zich bij de voetbalvereniging Albatross en de Ugchelense Brandweer met tal van zaken en was ook een graag geziene gast bij het destijds populaire café Prinsen.

Foto: Dietje Mensing - Geurts.

1933

Jonkie ( Pieter Gerrit) Geurts op de koets.

Foto: Dietje Mensing - Geurts.

Het neerhalen van de schoorsteen.

Foto: Dietje Mensing - Geurts.

In 1938 (Hemmie was toen twee jaar) liet Jonkie het nieuwe woonhuis, nabij de oude wasserij, bouwen onder architectuur van Piet Schurink. Een prachtige woonplek, vooral door het vele groen er omheen. Jonkie's vrouw Willie ontpopte zich als de bedrijfsleidster en dikwijls moest zij - als er zaken moesten worden gedaan - Jonkie optrommelen als hij weer eens gehoor had gegeven aan de onweerstaanbare lokroep van de natuur en ergens in het rondom liggende veld zwierf.

Na de oorlogsjaren - die ook niet onbewogen aan wasserij De Oude Klarenbeek voorbij gingen - begon al spoedig het recreatieverhaal voor de familie Geurts. Op het uitgestrekte terrein - nu aan de overzijde van de Europaweg - liggen ook de Geurts-sprengen (uit 1654), de voedingsbron voor de papiermolen en later wasserij.

In 1965 kwam alles in een stroomversnelling terecht toen de ogenschijnlijk zo ijzersterke Jonkie (Pieter) Geurts overleed. Hij was pas 56 jaar. Hemmie noemt 1965 dan ook een 'zwart jaar'. Het betekende dat hij , zijn moeder en de andere kinderen verder moesten met de wasserij en de juist opgezette, in ontwikkeling zijnde camping.
In 1969 werd een buitengewoon belangrijke beslissing genomen door de familie. De wasserij werd stil gezet, het accent kwam op de recreatie te liggen.

Bron: https://ugchelen.org/ansichten/index_veldekster.htm en Uit De Bron van 21 november 2001, door Peter Otterloo.

Foto: Evert Klopman

Foto: Evert Klopman

Foto: Evert Klopman

DdG2021

DdG2021